Niektórzy lubują się w ściętych jajkach, inni wolą, gdy jajecznica jest rzadka. Tak samo jak ze stopniem wysmażenia jajek, jest z dodatkami. Jedni wolą bogactwo warzyw w towarzystwie jajek, dla innych jajecznica z pomidorami do świętokradztwo. Jak jest najlepiej?
Jajecznica to rozmieszane żółto z białkiem w postaci ściętej. Jajka w tej formie przypominają kluski. Doskonale smakują z samą solą i pieprzem. Można też dodać do jajecznicy zioła, takie jak rozmaryn, oregano, ziele angielskie albo bazylię. Dla łasuchów, którym sam smak jajek z przyprawami nie wystarczy polecamy jajecznicę z dodatkami. Najpopularniejszym z nich jest cebula. Zeszkloną cebulę można zmieszać z jajkami, co całkowicie zmieni jej smak. Podobnie jest z szynką lub boczkiem. Możemy te dodatki podsmażyć na patelni, a następnie „zatopić” w rozmieszanym jajku.
Z ilu jaj zrobić jajecznicę? To zależy od waszych możliwości. Porcja jajecznicy dla jednej osoby składa się z ok. 2-3 jajek. Wszystko jednak zależy od ich rozmiaru. Ale w tej kwestii wszystko zależy od waszego apetytu.
To nasza propozycja. Jakie wy macie upodobania? Jak pisaliśmy wyżej, warto eksperymentować z dodatkami do jajecznicy. Może to być cebulka, szynka albo boczek. Dla wzbogacenia aromatu możemy również dodać odrobinę świeżego czosnku. Zamiast natki pietruszki świetnie nada się również szczypiorek. Jeśli zdecydujecie się na jajecznicę z pomidorami, pamiętajcie, pomidory zwierają sporo wody. To opóźni proces jej ścinania i jajecznica powinna smażyć się dłużej. Taką jajecznicę również należy intensywnie mieszać.
Zachęcamy was do spróbowania jajecznicy w naszym wydaniu. Skorzystajcie z naszego przepisu i wzbogacajcie swoje śniadania. Mamy nadzieję, że z naszego przepisu wyciągnęliście nowe inspiracje do przygotowania idealnej jajecznicy.
Zobacz również: