• Link został skopiowany

Jak zrobić idealną jajecznicę? Podpowiadamy wam, jak przyrządzić idealną potrawę na śniadanie

Jajecznica to kultowe danie śniadaniowe. Mało kto potrafi sobie wyobrazić niedzielne śniadanie bez jajek na patelni. Ilu jest fanów popularnej jajecznicy, tyle jest sposobów na jej przygotowanie. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem na jajecznicę idealną.
Jajecznica to kultowe danie śniadaniowe. Mało kto potrafi sobie wyobrazić niedzielne śniadanie bez jajek na patelni.
Fot. Shutterstock

Jak zrobić smaczną jajecznicę?

Niektórzy lubują się w ściętych jajkach, inni wolą, gdy jajecznica jest rzadka. Tak samo jak ze stopniem wysmażenia jajek, jest z dodatkami. Jedni wolą bogactwo warzyw w towarzystwie jajek, dla innych jajecznica z pomidorami do świętokradztwo. Jak jest najlepiej?

Jajecznica to rozmieszane żółto z białkiem w postaci ściętej. Jajka w tej formie przypominają kluski. Doskonale smakują z samą solą i pieprzem. Można też dodać do jajecznicy zioła, takie jak rozmaryn, oregano, ziele angielskie albo bazylię. Dla łasuchów, którym sam smak jajek z przyprawami nie wystarczy polecamy jajecznicę z dodatkami. Najpopularniejszym z nich jest cebula. Zeszkloną cebulę można zmieszać z jajkami, co całkowicie zmieni jej smak. Podobnie jest z szynką lub boczkiem. Możemy te dodatki podsmażyć na patelni, a następnie „zatopić” w rozmieszanym jajku.

Z ilu jaj zrobić jajecznicę? To zależy od waszych możliwości. Porcja jajecznicy dla jednej osoby składa się z ok. 2-3 jajek. Wszystko jednak zależy od ich rozmiaru. Ale w tej kwestii wszystko zależy od waszego apetytu.

Jak zrobić jajecznicę? Składniki:

  • 2-3 średnie jajka
  • łyżka masła
  • świeża natka pietruszki
  • ziele angielskie (mielone)
  • sól, pieprz

Jajecznica - krok po kroku:

  1. Jajka wbijamy do oddzielnego naczynia. Może to być rondelek, kubek lub szklanka.
  2. Mieszamy żółtko z białkiem tak, aby stworzyły jednobarwny płyn.
  3. Przygotowujemy patelnię, na którą wykładamy łyżkę masła. Podgrzewamy je.
  4. Gdy masło się roztopi i rozgrzeje, rozprowadzamy je po całej powierzchni patelni. Dzięki temu jajka nie przywrą zbyt szybko.
  5. Przed wylaniem jajek na patelnię upewnij się, że masz w zanadrzu łyżkę lub szpatułkę z drewna albo plastiku.
  6. Jajka wylewamy na patelnię. Polecamy od razu zacząć je mieszać łyżką bądź szpatułką. Zapobiegniemy w ten sposób zbyt szybkiemu ścięciu się jajek i będziemy mogli kontrolować konsystencję, jaką przybiera nasza jajecznica.
  7. Mieszamy jajecznicę aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy do niej sól, pieprz oraz mielone ziele angielskie.
  8. Po ścięciu się jajek do odpowiadającej nam struktury odstawiamy patelnię z płomienia i jeszcze przez chwilę mieszamy. Lekko schłodzimy w ten sposób jajecznicę i zapobiegniemy jej dalszemu ścinaniu (gęstnieniu).
  9. Wykładamy jajecznicę na talerz. Posypujemy ją świeżo poszatkowaną natką pietruszki. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Idealna jajecznica

To nasza propozycja. Jakie wy macie upodobania? Jak pisaliśmy wyżej, warto eksperymentować z dodatkami do jajecznicy. Może to być cebulka, szynka albo boczek. Dla wzbogacenia aromatu możemy również dodać odrobinę świeżego czosnku. Zamiast natki pietruszki świetnie nada się również szczypiorek. Jeśli zdecydujecie się na jajecznicę z pomidorami, pamiętajcie, pomidory zwierają sporo wody. To opóźni proces jej ścinania i jajecznica powinna smażyć się dłużej. Taką jajecznicę również należy intensywnie mieszać.

Zachęcamy was do spróbowania jajecznicy w naszym wydaniu. Skorzystajcie z naszego przepisu i wzbogacajcie swoje śniadania. Mamy nadzieję, że z naszego przepisu wyciągnęliście nowe inspiracje do przygotowania idealnej jajecznicy.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Uratuj swoje śniadanie! Jak wyjąć skorupkę z jajecznicy?

Czy te jajka są świeże? Przetestuj je!

Więcej o: