Nie ma nic lepszego, niż maślane placuszki o słodko-kwaśnym smaku. Przepis, jaki zna prawie każdy z czasów dzieciństwa. Racuchy z jabłkami nie należą do dań dietetycznych i z pewnością powinny ich unikać osoby, które chcą stracić na wadze. Są dość tłuste i kaloryczne, mimo obecności zdrowych jabłek (zobacz również: jak zrobić racuchy drożdżowe).
To proste danie, do którego potrzebujemy kilku składników. Na pewno konieczne są jabłka, drożdże i mąką. Reszta składników jest bardzo podobna do tych, jakich potrzebujemy przy robieniu naleśników. Istnieje wiele wersji podawania racuchów, te z jabłkami nie są jedynymi. Takie placki świetnie komponują się ze wszystkimi owocami. Szczególnie z tymi, które kojarzymy z domowych przetworów i konfitur. Świetne będą śliwki, maliny, truskawki, porzeczki, agrest, wiśnie czy czereśnie (zobacz nasz przepis na racuchy z jabłkami i brzoskwiniami). Jak ozdobić racuchy? Dla smaku możemy racuchy dekorować na przykład śmietaną lub kefirem.
Do podania racuchów z jabłkami możemy użyć dowolnego dżemu z czerwonych owoców. Udekorujemy w ten sposób nasze danie i wzbogacimy jego smak. Jeśli zetrzemy jabłka na tarce, możemy je przyprawić dowolną ulubioną korzenną przyprawą. Świetny będzie cynamon, imbir lub kardamon.
Zachęcamy was do używania naszego przepisu na racuchy z jabłkami. Mamy nadzieję że pozwoli wam na przygotowanie doskonałego dania dla waszych najbliższych. Smacznego!