Jak zrobić racuchy z jabłkami? Przepis na pyszne danie na śniadanie, obiad i deser
Racuchy z jabłkiem
Nie ma nic lepszego, niż maślane placuszki o słodko-kwaśnym smaku. Przepis, jaki zna prawie każdy z czasów dzieciństwa. Racuchy z jabłkami nie należą do dań dietetycznych i z pewnością powinny ich unikać osoby, które chcą stracić na wadze. Są dość tłuste i kaloryczne, mimo obecności zdrowych jabłek (zobacz również: jak zrobić racuchy drożdżowe).
To proste danie, do którego potrzebujemy kilku składników. Na pewno konieczne są jabłka, drożdże i mąką. Reszta składników jest bardzo podobna do tych, jakich potrzebujemy przy robieniu naleśników. Istnieje wiele wersji podawania racuchów, te z jabłkami nie są jedynymi. Takie placki świetnie komponują się ze wszystkimi owocami. Szczególnie z tymi, które kojarzymy z domowych przetworów i konfitur. Świetne będą śliwki, maliny, truskawki, porzeczki, agrest, wiśnie czy czereśnie (zobacz nasz przepis na racuchy z jabłkami i brzoskwiniami). Jak ozdobić racuchy? Dla smaku możemy racuchy dekorować na przykład śmietaną lub kefirem.
Racuchy z jabłkami - składniki:
- 3 jabłka
- szklanka mleka lub maślanki
- jedno jajko
- szklanka mąki (najlepiej pszennej)
- cukier
- olej do smażenia
- sól
Przepis na racuchy z jabłkami - krok po kroku:
- Mąkę przesiewamy przez sito do miski. Możemy do niej dodać łyżkę cukru waniliowego i odrobinę sody oczyszczonej. Całość dokładnie mieszamy w misce.
- Wbijamy do miski jajko i wlewamy szklankę mleka lub maślanki. Całość mieszamy trzepaczką lub widelcem. Ważne, by utworzyć jednolitą masę bez grudek.
- Jabłka obieramy i oczyszczamy z pestek. Kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.
- Dodajemy je do ciasta i całość dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem.
- Do nakładania ciasta i jabłek najlepiej przygotować sobie niewielką chochelkę lub łyżkę do zupy (jeśli wolimy mniejsze racuchy z jabłkami). Jedna chochelka to mniej więcej jeden racuch.
- Racuchy smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony. Kiedy osiągną złotawy kolor - po odsączeniu na ręczniku papierowym - są gotowe do podania. Na talerzu możemy je udekorować cukrem pudrem, gęstym jogurtem i kwaśną śmietaną. W wersji dla łasuchów możecie zaserwować je z sosem czekoladowym lub waniliowym.
Racuchy z jabłkami
Do podania racuchów z jabłkami możemy użyć dowolnego dżemu z czerwonych owoców. Udekorujemy w ten sposób nasze danie i wzbogacimy jego smak. Jeśli zetrzemy jabłka na tarce, możemy je przyprawić dowolną ulubioną korzenną przyprawą. Świetny będzie cynamon, imbir lub kardamon.
Zachęcamy was do używania naszego przepisu na racuchy z jabłkami. Mamy nadzieję że pozwoli wam na przygotowanie doskonałego dania dla waszych najbliższych. Smacznego!
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne