Kotlety rybne są świetnym sposobem na „przemycenie” większej ilości ryb w diecie. Ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, ale wiele osób – a szczególnie dzieci – nie przepada za nimi. Dobrze przyrządzony kotlet rybny zasmakuje zarówno wielbicielom ryb, jak i tym, którzy podchodzą do nich niechętnie!
Kotlety rybne mielone ze szpinakiem
Składniki:
- 500 g filetów z ryby (np. dorsz, mintaj)
- 200 g szpinaku (rozdrobnionego lub dobrze posiekanego)
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- pieprz cytrynowy
- bułka namoczona w mleku lub w wodzie
- oliwa lub olej roślinny
- bułka tarta
- sól do smaku
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wyłóż szpinak, dodaj posiekany czosnek i szczyptę soli. Duś przez 10 minut pod przykryciem. Następnie zostaw do ostygnięcia.
Rozmrożone filety z ryby rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Dodaj roztrzepane jajka i dopraw pieprzem cytrynowym. Dodaj przestudzony szpinak i rozmieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj jeszcze raz, jeśli nie są dobrze połączone. Następnie włóż bułkę namoczoną w mleku i rozgnieć dłonią ze szpinakowo-rybną masą. Odstaw na chwilę, a następnie formuj z masy kotleciki. Obtaczaj je w bułce tartej wysypanej na głęboki talerz i smaż na patelni z obu stron, aż będą rumiane.
Podawaj z kaszą gryczaną lub ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Kotlety rybne z dorsza do fishburgerów - składniki:
Kotlety mielone rybne – jak podawać?
Kotlet rybny w towarzystwie ziemniaków i surówki lub jako wkład do burgera to niejedyne możliwości podania ryby! Możesz także przygotować pyszne paluszki rybne domowej roboty. Te sklepowe niekiedy mają w składzie niepotrzebne dodatki i konserwanty, często też większą ilość panierki niż ryby. Warto więc przygotować domową wersję tej potrawy, za którą przepadają zwłaszcza dzieci! Porcje masy rybnej przygotowanej do smażenia ułóż na dużej desce do krojenia, rozpłaszcz ją i nożem uformuj brzegi, by powstał prostokąt. Później pokrój na paski i smaż lub piecz tak, jak tradycyjne paluszki!
Wskazówka: kotlety rybne możesz przyrządzać z filetów z ulubionej ryby. Nie musisz ich także mielić – wypróbuj wersję z mniej rozdrobnionym mięsem, podzielonym przy użyciu widelca lub posiekanym w drobną kostkę.