Sałatka z szynką występuje w wielu różnych wersjach – możemy tak naprawdę wykorzystać każdą szynkę, którą kupujemy do kanapek. Wszystko zależy od kompozycji składników. Co do sałatki z szynką? Jak zrobić sałatkę z szynką? Przedstawiamy trzy propozycje!
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, kukurydzę, ananas i seler odcedź z zalewy. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka oraz szynkę konserwową pokrój w niedużą kostkę. W podobny sposób pokrój także krążki ananasa. Do miski wsyp kolejno wszystkie składniki, a potem wymieszaj. W szklance połącz jogurt naturalny i majonez, a następnie dodaj do sałatki. Wymieszaj ponownie, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Składniki:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu na miękko. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski, a następnie na mniejsze części. W kostkę pokrój ser żółty oraz ogórki konserwowe, a także szynkę (jeśli jest w plastrach, pokrój ją w nieduże prostokąty). Kukurydzę odsącz z zalewy. W szklance wymieszaj majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, wlej sos, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp całość posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
Sałatę lodową porwij na mniejsze części, a następnie wymieszaj ją z rukolą i wyłóż na sporym talerzu. Ogórka pokrój w półplasterki, z gruszek wydrąż gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Winogrona poprzekrawaj na połowy. Plastry szynki również przekrój na połowy i zwiń je w gniazdka. Gruszki, winogrona oraz ogórka wymieszaj i wysyp na talerz. Na nich poukładaj gniazdka z szynki parmeńskiej, a na wierzch pokrusz ser pleśniowy. W szklance wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę i miód, dopraw solą. Całość skrop przygotowanym sosem balsamicznym. Podawaj z chrupiącą bagietką.