Kurki - pyszne grzyby na różne sposoby

Kurki pojawiają w lasach i na straganach już w czerwcu, a sezon na nie trwa aż do października, a nawet listopada. Warto wykorzystać ten czas - kurki to wyjątkowo smaczne i zdrowe grzyby i można przygotować przepyszne potrawy. Jakie? Podpowiadamy, co przyrządzić z dodatkiem kurek!

Kurki występują w lasach iglastych i mieszanych, pierwsze pojawiają się już w czerwcu, a zbierać je można niekiedy nawet do listopada. Łatwo dostać je na lokalnych bazarkach, ale można je także kupić w wielu supermarketach. Są popularnym dodatkiem do jajecznicy, można je marynować, a także przygotowywać pyszne sosy. Podajemy przepisy z kurkami, które na pewno przydadzą się wszystkim wielbicielom tych grzybów (zobacz również: Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?).

Kurka – grzyb doskonały do wielu dań

Krem z kurek - przepis:

Składniki:

  • 500 g kurek,
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 ml śmietany 30 proc.,
  • pęczek pietruszki,
  • łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz

Krem z kurek – przygotowanie:

Cebule kroimy w kostkę, a kurki dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy kurki, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Smażymy przez około 15 minut, aż grzyby zmiękną. Bulion podgrzewamy w garnku, a potem wrzucamy podsmażone kurki i cebulę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Jeśli wolimy bardziej treściwe zupy, możemy zblendować z kurkami marchewkę z bulionu i dwa ugotowane ziemniaki (zobacz również: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak ją przygotować?).

Makaron z kurkami - przepis:

Składniki:

  • 250 g kurek,
  • 150 g makaronu tagliatelle (lub innego, wedle uznania),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 cebula,
  • 100 g parmezanu,
  • olej do smażenia

Makaron z kurkami – przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Kurki dokładnie myjemy, czosnek wyciskamy w wyciskarce, natomiast cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy ją przez kilka minut, aby się zeszkliła. Wtedy dodajemy umyte kurki i rozdrobniony czosnek. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, aż grzyby zmiękną. Następnie wlewamy śmietanę i całość mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z makaronem, każdą porcję oprószamy startym parmezanem.

Kurki marynowane - przepis:

Składniki:

  • 1 kg kurek,
  • 1-2 cebule,
  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli

+ do każdego słoika 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego

Kurki marynowane – przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę i dodajemy sól. Gotujemy przez około 10-12 minut, a następnie odlewamy  i studzimy. Przygotowujemy zalewę: w garnku zagotowujemy wszystkie jej składniki. Do wyparzonych i dokładnie umytych słoików wkładamy po kawałku cebuli, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie porcję kurek. Zalewamy gorącą zalewą octową. Każdy słoik mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu (zobacz również: Jak marynować grzyby? Proste triki i zasady podczas marynowania grzybów).