Kurki występują w lasach iglastych i mieszanych, pierwsze pojawiają się już w czerwcu, a zbierać je można niekiedy nawet do listopada. Łatwo dostać je na lokalnych bazarkach, ale można je także kupić w wielu supermarketach. Są popularnym dodatkiem do jajecznicy, można je marynować, a także przygotowywać pyszne sosy. Podajemy przepisy z kurkami, które na pewno przydadzą się wszystkim wielbicielom tych grzybów (zobacz również: Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?).
Krem z kurek - przepis:
Składniki:
Cebule kroimy w kostkę, a kurki dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy kurki, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Smażymy przez około 15 minut, aż grzyby zmiękną. Bulion podgrzewamy w garnku, a potem wrzucamy podsmażone kurki i cebulę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: Jeśli wolimy bardziej treściwe zupy, możemy zblendować z kurkami marchewkę z bulionu i dwa ugotowane ziemniaki (zobacz również: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak ją przygotować?).
Składniki:
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Kurki dokładnie myjemy, czosnek wyciskamy w wyciskarce, natomiast cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy ją przez kilka minut, aby się zeszkliła. Wtedy dodajemy umyte kurki i rozdrobniony czosnek. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, aż grzyby zmiękną. Następnie wlewamy śmietanę i całość mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z makaronem, każdą porcję oprószamy startym parmezanem.
Składniki:
+ do każdego słoika 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę i dodajemy sól. Gotujemy przez około 10-12 minut, a następnie odlewamy i studzimy. Przygotowujemy zalewę: w garnku zagotowujemy wszystkie jej składniki. Do wyparzonych i dokładnie umytych słoików wkładamy po kawałku cebuli, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie porcję kurek. Zalewamy gorącą zalewą octową. Każdy słoik mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu (zobacz również: Jak marynować grzyby? Proste triki i zasady podczas marynowania grzybów).