Kurki - pyszne grzyby na różne sposoby
Kurki występują w lasach iglastych i mieszanych, pierwsze pojawiają się już w czerwcu, a zbierać je można niekiedy nawet do listopada. Łatwo dostać je na lokalnych bazarkach, ale można je także kupić w wielu supermarketach. Są popularnym dodatkiem do jajecznicy, można je marynować, a także przygotowywać pyszne sosy. Podajemy przepisy z kurkami, które na pewno przydadzą się wszystkim wielbicielom tych grzybów (zobacz również: Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa?).
Kurka – grzyb doskonały do wielu dań
Krem z kurek - przepis:
Składniki:
- 500 g kurek,
- 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- 300 ml śmietany 30 proc.,
- pęczek pietruszki,
- łyżeczka kurkumy,
- sól i pieprz
Krem z kurek – przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę, a kurki dokładnie myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy się zeszkli, dodajemy kurki, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Smażymy przez około 15 minut, aż grzyby zmiękną. Bulion podgrzewamy w garnku, a potem wrzucamy podsmażone kurki i cebulę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy zupę kurkumą, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: Jeśli wolimy bardziej treściwe zupy, możemy zblendować z kurkami marchewkę z bulionu i dwa ugotowane ziemniaki (zobacz również: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak ją przygotować?).
Makaron z kurkami - przepis:
Składniki:
- 250 g kurek,
- 150 g makaronu tagliatelle (lub innego, wedle uznania),
- 3 ząbki czosnku,
- 250 ml śmietany 18 proc.,
- 1 cebula,
- 100 g parmezanu,
- olej do smażenia
Makaron z kurkami – przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Kurki dokładnie myjemy, czosnek wyciskamy w wyciskarce, natomiast cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy ją przez kilka minut, aby się zeszkliła. Wtedy dodajemy umyte kurki i rozdrobniony czosnek. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, aż grzyby zmiękną. Następnie wlewamy śmietanę i całość mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z makaronem, każdą porcję oprószamy startym parmezanem.
Kurki marynowane - przepis:
Składniki:
- 1 kg kurek,
- 1-2 cebule,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka octu,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli
+ do każdego słoika 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
Kurki marynowane – przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę i dodajemy sól. Gotujemy przez około 10-12 minut, a następnie odlewamy i studzimy. Przygotowujemy zalewę: w garnku zagotowujemy wszystkie jej składniki. Do wyparzonych i dokładnie umytych słoików wkładamy po kawałku cebuli, liść laurowy i ziele angielskie, a następnie porcję kurek. Zalewamy gorącą zalewą octową. Każdy słoik mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut. Studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu (zobacz również: Jak marynować grzyby? Proste triki i zasady podczas marynowania grzybów).
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie