By przygotować paprykę w zalewie potrzebna ci będzie przede wszystkim słodka papryka. W Polsce najczęściej wykorzystuje się do tego celu słodką czerwoną paprykę, ale jeśli chcesz, paprykę konserwową przygotujesz również z papryki pomarańczowej, żółtej lub białej. Jak przygotować paprykę do marynowania? Wystarczy umyć ją, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w ćwiartki lub paski dowolnej szerokości (takiej, jak lubisz).
Do przygotowania zalewy będzie ci potrzebne kilka składników. To przede wszystkim woda i ocet (zazwyczaj wykorzystuje się proporcje ok. 0,5 litra octu na 1-1,5 litra wody. Do zalewy trzeba również koniecznie dodać nieco cukru i soli, które zrównoważą ich smak.
Jakie przyprawy do papryki konserwowej? W zasadzie wystarczy, że użyjesz tego samego, czego używasz również do przyrządzenia ogórków konserwowych, a więc: czosnku, liści laurowych, ziela anielskiego, pieprzu w ziarnach oraz gorczycy, która dodaje przetworom jędrności. W przypadku papryki możesz nieco zaszaleć i urozmaicić smak marynaty, zastępując zwykły czosnek, czosnkiem grillowanym, a także dodając do każdego słoika z papryką marynowaną po plastrze cebuli, ostrej papryczce lub łyżce kaparów (zobacz również: Papryka pepperoni - ostrość, właściwości. Jak zrobić marynowane pepperoni?).
Jak zrobić paprykę marynowaną krok po kroku? Zobacz na naszym filmie:
Zalewa do papryki:
Dodatkowo: czyste, wyparzone i osuszone słoiki
Paprykę konserwową można przyrządzić nie tylko w marynacie octowej. Można ją również przygotować w zalewie z octu, wody i oliwy. Przed marynowaniem w zalewie z olejem paprykę można również pozbawić skórki, np. opiekając ją nad ogniem lub od grillem w piekarniku. Tak przyrządzona papryka ma nieco słodszy, dymny posmak. Doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapek, jak i składnik wielu dań, np. szakszuki.
Z papryki możesz przygotować nie tylko paprykę marynowaną. Zamiast niej spróbuj na przykład przyrządzić ajwar - pyszną paprykową pastę (więcej na ten temat: Ajvar - pasta z pieczonej papryki nie tylko do pieczywa [PRZEPIS]). Z papryki, cebuli, marchewki i ogórków można przyrządzić pyszną sałatkę. Doskonałym przysmakiem na zimę są także buraczki z papryką.