Sałatka z pora może mieć wiele wersji. Najpopularniejsza i najbardziej lubiana to sałatka z pora i jajek z dodatkiem pieczarek. Niedziwne – jest bardzo smaczna! Innym pomysłem jest sałatka z pora i kukurydzy z ananasem. Oba przepisy są bardzo proste, a tak przygotowane sałatki będą doskonale smakowały na przyjęciach, na kolację lub lunch do pracy czy szkoły. Jeśli zaś szukasz pomysłu na surówkę, surówka z pora i marchewki to potrawa, którą możemy polecić z czystym sumieniem. Zapraszamy po przepisy!
Jajka ugotuj na twardo i wystudź, a potem drobno je pokrój. Pieczarki pokrój w kostkę, a pora w półplasterki. Pieczarki zalej wodą i gotuj przez około 10 minut, aż zmiękną. Pora przelej wrzątkiem. Gdy warzywa wystygną, przełóż je do dużej miski, dodaj jajka, majonez, pieprz, sól i wymieszaj. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Potem pokrój je w drobną kostkę. Pokrój również plastry ananasa oraz szynki konserwowej. Seler i kukurydzę odlej z zalewy. Pora pokrój drobno, a potem przelej wrzątkiem. Do dużej miski wsyp pokrojony por, kukurydzę, kawałki ananasa, seler, dodaj majonez. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Sałatkę podawaj schłodzoną.
Wskazówka: W obu sałatkach możesz zastąpić połowę zalecanej ilości majonezu gęstym jogurtem naturalnym. Dzięki temu sałatki będą bardziej lekkostrawne, mniej kaloryczne i zdrowsze!
Składniki:
Pora pokrój w cienkie plasterki, a marchewkę oraz jabłko obrane ze skórki zetrzyj na tarce o największych oczkach. Warzywa zmieszaj ze sobą w misce i dopraw odrobiną soku z cytryny. Dodaj majonez oraz gęsty jogurt naturalny, ponownie zamieszaj. Na koniec dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Surówka z pora będzie doskonałym dodatkiem do wielu dań obiadowych, na przykład mięsnych sosów z kaszą lub ziemniakami lub kotletów – również warzywnych.