Cynaderki - co to i jak je przyrządzić? Podajemy dwa proste przepisy

Cynaderki nie pojawiają się na naszych stołach już tak często, jak kiedyś. Jedni za nimi przepadają, inni mają wiele wątpliwości co do tego dania. A szkoda - dobrze zrobione cynaderki to bardzo smaczna potrawa! Czym są cynaderki? Jak je przyrządzić? Wszystko wyjaśniamy!

Cynaderki – co to jest?

Cynaderki należą do podrobów, które dla jednych są wielkim przysmakiem, dla innych zaś – czymś, czego trzeba unikać. Cynaderki to inaczej nerki, w polskiej kuchni podaje się zwykle wieprzowe lub cielęce. Różnią się one strukturą, wielkością i smakiem. Wieprzowe są większe, bardziej intensywne w smaku i mają jednolitą strukturę. Cielęce są nieco mniejsze, delikatniejsze w smaku i złożone z mniejszych elementów. Nerki wymagają one nieco większej wprawy niż dobrze znana wszystkim wątróbka, ale i tak warto je przygotować. To może być naprawdę pyszne danie! Jak zrobić cynaderki? Zapraszamy po przepisy!

Cynaderki wieprzowe z sosem i kaszą gryczaną – przepis

Składniki:

  • 500 g cynaderek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą lub bulionem z kostki),
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: posiekana świeża pietruszka do posypania potrawy

Cynaderki wieprzowe – sposób przygotowania

Cynaderki zalej zimną wodą. Po 30 minutach wylej ją i zalej podroby ponownie. Potem oczyść je z błonek, żyłek i przewodów moczowych i pokrój w kostkę. Zalej je wodą na 4-5 godzin. Potem przelej je wrzątkiem, odcedź i włóż do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj przez około godzinę. Potem wyjmij cynaderki z wody, przepłucz je i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i obsmaż cynaderki z obu stron, a następnie polej bulionem. Wszystko dobrze wymieszaj i duś pod przykryciem, aż podroby będą kruche. Wtedy rozrób śmietanę z mąką, zapraw odrobiną sosu z patelni i dodaj do potrawy. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub surówką z kapusty.

Cynaderki cielęce z pieczarkami w sosie śmietanowym – przepis

Składniki:

  • 400 g cynaderek cielęcych,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 300 g śmietany,
  • pęczek natki pietruszki,
  • mąka pszenna, olej rzepakowy do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku

Cynaderki cielęce – sposób przygotowania

Cynaderki zalej mlekiem i mocz je przez godzinę przed przygotowaniem. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cynaderki osusz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, podroby obtocz w niewielkiej ilości mąki i obsmaż po obu stronach na złoto. Na większej patelni lub do większego garnka wlej olej, rozgrzej go i zeszklij na nim cebulę. Dodaj plasterki cynaderek oraz pieczarki. Wszystko zalej śmietaną, dodaj także posiekany drobno koperek. Składniki wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś przez około pół godziny na niewielkim ogniu, aż mięso będzie kruche. Cynaderki cielęce z pieczarkami w sosie śmietanowym podawaj z kaszą pęczak, jęczmienną lub ziemniakami.

Cynaderki wydają ci się za trudne do przyrządzenia? Zobacz nasz przepis na policzki wołowe w ciemnym piwie:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.