Cynaderki należą do podrobów, które dla jednych są wielkim przysmakiem, dla innych zaś – czymś, czego trzeba unikać. Cynaderki to inaczej nerki, w polskiej kuchni podaje się zwykle wieprzowe lub cielęce. Różnią się one strukturą, wielkością i smakiem. Wieprzowe są większe, bardziej intensywne w smaku i mają jednolitą strukturę. Cielęce są nieco mniejsze, delikatniejsze w smaku i złożone z mniejszych elementów. Nerki wymagają one nieco większej wprawy niż dobrze znana wszystkim wątróbka, ale i tak warto je przygotować. To może być naprawdę pyszne danie! Jak zrobić cynaderki? Zapraszamy po przepisy!
Składniki:
Cynaderki zalej zimną wodą. Po 30 minutach wylej ją i zalej podroby ponownie. Potem oczyść je z błonek, żyłek i przewodów moczowych i pokrój w kostkę. Zalej je wodą na 4-5 godzin. Potem przelej je wrzątkiem, odcedź i włóż do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuj przez około godzinę. Potem wyjmij cynaderki z wody, przepłucz je i pokrój w plastry. Cebulę posiekaj w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i obsmaż cynaderki z obu stron, a następnie polej bulionem. Wszystko dobrze wymieszaj i duś pod przykryciem, aż podroby będą kruche. Wtedy rozrób śmietanę z mąką, zapraw odrobiną sosu z patelni i dodaj do potrawy. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub surówką z kapusty.
Składniki:
Cynaderki zalej mlekiem i mocz je przez godzinę przed przygotowaniem. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj w drobną kostkę. Cynaderki osusz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, podroby obtocz w niewielkiej ilości mąki i obsmaż po obu stronach na złoto. Na większej patelni lub do większego garnka wlej olej, rozgrzej go i zeszklij na nim cebulę. Dodaj plasterki cynaderek oraz pieczarki. Wszystko zalej śmietaną, dodaj także posiekany drobno koperek. Składniki wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś przez około pół godziny na niewielkim ogniu, aż mięso będzie kruche. Cynaderki cielęce z pieczarkami w sosie śmietanowym podawaj z kaszą pęczak, jęczmienną lub ziemniakami.
Cynaderki wydają ci się za trudne do przyrządzenia? Zobacz nasz przepis na policzki wołowe w ciemnym piwie: