Torty urodzinowe dla dzieci - jak je zrobić i ozdobić? Podpowiadamy

Torty urodzinowe dla dzieci można dziś zamówić praktycznie w każdej cukierni. Rzeczywiście, figurki ulubionych bohaterów bajek lub opłatki waflowe z ich podobiznami sprawiają dzieciakom wiele radości. Ale tort przygotowany własnoręcznie przez jedną z najbliższych osób też może okazać się hitem imprezy! Jak go zrobić? Mamy dla Was dwa pomysły.

Ozdoby na tort dla dzieci oferuje wiele cukierni oraz sklepów internetowych. Tort urodzinowy dla dziewczynki przystrojony jest zwykle we wróżki, księżniczki, ewentualnie lukrowe zwierzątka lub kwiatki. Tort urodzinowy dla chłopca przyozdabiany jest zwykle podobiznami samochodów lub rekwizytów sportowych. Jeśli masz ochotę przygotować coś innego, mamy dla Ciebie dwie propozycje. Jaki tort dla dziecka na urodziny upiec?

Torty dla dzieci – pomysły

Kolorowy tort naleśnikowy - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 600 ml mleka,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 750 g serka mascarpone,
  • 750 g śmietanki kremówki,
  • barwniki spożywcze,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 50 g malin,
  • 50 g borówek,
  • 2 kiwi,
  • 2 banany

Kolorowy tort naleśnikowy – sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko oraz olej. Wszystko dobrze wymieszaj, używając miksera lub trzepaczki. Dodaj tyle wody gazowanej, aby ciasto osiągnęło konsystencję śmietany. Ciasto rozlej do tylu misek, ile masz barwników. Dodaj barwniki, wymieszaj ciasto i usmaż równe naleśniki.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej serek mascarpone oraz cukier. Naleśniki smaruj przygotowanym kremem i układaj na sobie, aż powstanie wysoki tort (kolory możesz wymieszać lub pogrupować). Posmaruj go kremem po bokach i po wierzchu, ułóż też na nim pokrojone kawałki kiwi i plastry banana oraz maliny i borówki. Przed podaniem schłódź w lodówce.

Wskazówka: Jeśli nie chcesz używać barwników spożywczych, pamiętaj, że ciasto na naleśniki możesz zabarwić naturalnymi składnikami. Sok z buraka da kolor różowy, z jagód – fioletowy, dodatek liści szpinaku – zielony, puree z dyni – pomarańczowy, kurkumy – żółty.

Tort naleśnikowy możecie zrobić także na cukierkach typu skittles. Zobaczcie, jak łatwo go przygotować.

Tort z kremem i słodyczami bądź owocami

Składniki:

Na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Na krem:

  • 400 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 1 i 1/2 szklanki malin,
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 2 opakowania pustych rurek waflowych,
  • kolorowe cukierki typu M&M's
  • lub inne ulubione słodycze dziecka (np. jajko niespodzianka, batoniki, herbatnikowe zoo itd.)
  • lub kolorowe owoce: 1/2 banana, garść malin, garść borówek, kiwi, brzoskwinia itd.

Tort z kremem i słodyczami lub owocami – sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, powoli wmieszaj cukier puder, żółtka, obie mąki oraz olej. Ciasto wlej do dwóch niewielkich okrągłych tortownic, piecz biszkopty w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Następnie wystudź je i każdy z nich przekrój na dwa płaty.

Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej mascarpone cukier puder oraz maliny. Wszystko wymieszaj. Tak powstałym kremem malinowym przełóż upieczony biszkopt (wszystkie cztery płaty ułóż na sobie), w taki sposób, by na wierzchu była warstwa kremu. M&M’sy posegreguj kolorystycznie i podziel wierzch na równe trójkątne części. Na każdej ułóż cukierki w jednym kolorze. Podobnie postąp z pokrojonymi owocami, jeżeli to ich używasz. Wokół tortu poustawiaj rurki waflowe, by tworzyły „płotek” i przewiąż ciasto wstążeczką.

Więcej o: