Ozdoby na tort dla dzieci oferuje wiele cukierni oraz sklepów internetowych. Tort urodzinowy dla dziewczynki przystrojony jest zwykle we wróżki, księżniczki, ewentualnie lukrowe zwierzątka lub kwiatki. Tort urodzinowy dla chłopca przyozdabiany jest zwykle podobiznami samochodów lub rekwizytów sportowych. Jeśli masz ochotę przygotować coś innego, mamy dla Ciebie dwie propozycje. Jaki tort dla dziecka na urodziny upiec?
Składniki:
Do miski wsyp mąkę, wbij jajka, wlej mleko oraz olej. Wszystko dobrze wymieszaj, używając miksera lub trzepaczki. Dodaj tyle wody gazowanej, aby ciasto osiągnęło konsystencję śmietany. Ciasto rozlej do tylu misek, ile masz barwników. Dodaj barwniki, wymieszaj ciasto i usmaż równe naleśniki.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj do niej serek mascarpone oraz cukier. Naleśniki smaruj przygotowanym kremem i układaj na sobie, aż powstanie wysoki tort (kolory możesz wymieszać lub pogrupować). Posmaruj go kremem po bokach i po wierzchu, ułóż też na nim pokrojone kawałki kiwi i plastry banana oraz maliny i borówki. Przed podaniem schłódź w lodówce.
Wskazówka: Jeśli nie chcesz używać barwników spożywczych, pamiętaj, że ciasto na naleśniki możesz zabarwić naturalnymi składnikami. Sok z buraka da kolor różowy, z jagód – fioletowy, dodatek liści szpinaku – zielony, puree z dyni – pomarańczowy, kurkumy – żółty.
Tort naleśnikowy możecie zrobić także na cukierkach typu skittles. Zobaczcie, jak łatwo go przygotować.
Składniki:
Na biszkopt:
Na krem:
Dodatkowo:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, powoli wmieszaj cukier puder, żółtka, obie mąki oraz olej. Ciasto wlej do dwóch niewielkich okrągłych tortownic, piecz biszkopty w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Następnie wystudź je i każdy z nich przekrój na dwa płaty.
Śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej mascarpone cukier puder oraz maliny. Wszystko wymieszaj. Tak powstałym kremem malinowym przełóż upieczony biszkopt (wszystkie cztery płaty ułóż na sobie), w taki sposób, by na wierzchu była warstwa kremu. M&M’sy posegreguj kolorystycznie i podziel wierzch na równe trójkątne części. Na każdej ułóż cukierki w jednym kolorze. Podobnie postąp z pokrojonymi owocami, jeżeli to ich używasz. Wokół tortu poustawiaj rurki waflowe, by tworzyły „płotek” i przewiąż ciasto wstążeczką.