Tort makowy składa się z lekkiego biszkoptu z dodatkiem maku oraz kremu – zwykle kawowego, ale nie jest to jedyna opcja. Niekiedy dodawane są do niego także owoce, na przykład wiśnie lub brzoskwinie z puszki bądź przekłada dżemem. Jak go upiec? Wszystko wyjaśniamy!
Składniki:
Biszkopt makowy:
Krem kawowy:
Dodatkowo:
Na 12 godzin przed przygotowaniem tortu makowego, zagotuj mleko i zalej nim mak. Po tym czasie odcedź mak i zmiel go trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Przygotuj biszkopt: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Do żółtek przełóż pianę z białek, dodaj mak, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Wszystko połącz, mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Biszkopt piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180*C. Odstaw do wystudzenia, a potem przetnij (bardzo ostrym nożem lub nitką) na trzy równe blaty.
Przygotuj krem kawowy: Zaparz filiżankę kawy i odstaw, aby wystygła. Na parze przygotuj kogel-mogel z żółtek. Następnie wystudź go całkowicie. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj wystudzone żółtka oraz zimną, przecedzoną kawę. Wlej także kieliszek wódki. Wszystko połącz drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu: Do herbaty dodaj cukier i sok z cytryny, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Wlej także kieliszek wódki.
Przygotuj ciasto: Dolny blat ciasta skrop ponczem i rozsmaruj na nim dżem ze słoika. Przykryj kolejnym blatem biszkoptu i również skrop go ponczem. Na nim połóż 3/4 kremu kawowego i przykryj ostatnim płatem ciasta. Na nim rozsmaruj pozostały krem, po wierzchu posyp płatkami migdałów lub pokruszonymi orzechami włoskimi. Wstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aby się schłodziło.
Jeżeli przygotowujesz tort makowy dla dzieci lub po prostu nie przepadasz za kawą, możesz go zrobić z innym kremem. Najdelikatniejsza będzie wersja z kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami z puszki.
Składniki:
Krem mascarpone:
Dodatkowo:
Biszkopt makowy przygotuj według pierwszego przepisu.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier puder i, mieszając na wolniejszych obrotach miksera, porcjami dodawaj serek mascarpone. Podziel krem na dwie części – mniejszą (ok. 1/4 całości) i większą (ok. 3/4 całości). Brzoskwinie pokrój w kostkę i dodaj do większej części kremu. Do herbaty dodaj cukier, rozpuść go dobrze. Dodaj sok z cytryny i przestudź.
Przygotuj ciasto: Dolny blat ciasta nasącz ponczem, a potem wyłóż połowę kremu z brzoskwiniami. Na to połóż drugi blat ciasta i również go nasącz, a następnie rozsmaruj krem z owocami. Przykryj ostatnim płatem, a na wierzchu i bokach rozsmaruj pozostałą ilość masy.