Tradycyjny tort makowy - przepis z kremem kawowym i dżemem porzeczkowym
Tort makowy składa się z lekkiego biszkoptu z dodatkiem maku oraz kremu – zwykle kawowego, ale nie jest to jedyna opcja. Niekiedy dodawane są do niego także owoce, na przykład wiśnie lub brzoskwinie z puszki bądź przekłada dżemem. Jak go upiec? Wszystko wyjaśniamy!
Tradycyjny tort makowy – przepis z kremem kawowym i dżemem porzeczkowym
Składniki:
Biszkopt makowy:
- 8 jajek,
- 1 szklanka mleka,
- 250 g maku,
- 250 g cukru pudru,
- 6 łyżek bułki tartej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy:
- 200 g miękkiego masła,
- 150 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki kawy mielonej,
- opcjonalnie: kieliszek wódki
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu (np. porzeczkowego, aroniowego, wiśniowego),
- 1/2 szklanki herbaty,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- opcjonalnie: kieliszek wódki
Tort makowy z kremem kawowym – sposób przygotowania
Na 12 godzin przed przygotowaniem tortu makowego, zagotuj mleko i zalej nim mak. Po tym czasie odcedź mak i zmiel go trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Przygotuj biszkopt: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem na jasną masę. Do żółtek przełóż pianę z białek, dodaj mak, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Wszystko połącz, mieszając drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Biszkopt piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180*C. Odstaw do wystudzenia, a potem przetnij (bardzo ostrym nożem lub nitką) na trzy równe blaty.
Przygotuj krem kawowy: Zaparz filiżankę kawy i odstaw, aby wystygła. Na parze przygotuj kogel-mogel z żółtek. Następnie wystudź go całkowicie. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj wystudzone żółtka oraz zimną, przecedzoną kawę. Wlej także kieliszek wódki. Wszystko połącz drewnianą łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu: Do herbaty dodaj cukier i sok z cytryny, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Wlej także kieliszek wódki.
Przygotuj ciasto: Dolny blat ciasta skrop ponczem i rozsmaruj na nim dżem ze słoika. Przykryj kolejnym blatem biszkoptu i również skrop go ponczem. Na nim połóż 3/4 kremu kawowego i przykryj ostatnim płatem ciasta. Na nim rozsmaruj pozostały krem, po wierzchu posyp płatkami migdałów lub pokruszonymi orzechami włoskimi. Wstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aby się schłodziło.
Tort makowy – przepis z kremem mascarpone
Jeżeli przygotowujesz tort makowy dla dzieci lub po prostu nie przepadasz za kawą, możesz go zrobić z innym kremem. Najdelikatniejsza będzie wersja z kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami z puszki.
Składniki:
- biszkopt makowy – według pierwszego przepisu
Krem mascarpone:
- 500 ml śmietanki kremówki,
- 250 serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1/2 szklanki herbaty,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- kilka brzoskwiń z puszki
Tort makowy z kremem mascarpone i brzoskwiniami – sposób przygotowania
Biszkopt makowy przygotuj według pierwszego przepisu.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier puder i, mieszając na wolniejszych obrotach miksera, porcjami dodawaj serek mascarpone. Podziel krem na dwie części – mniejszą (ok. 1/4 całości) i większą (ok. 3/4 całości). Brzoskwinie pokrój w kostkę i dodaj do większej części kremu. Do herbaty dodaj cukier, rozpuść go dobrze. Dodaj sok z cytryny i przestudź.
Przygotuj ciasto: Dolny blat ciasta nasącz ponczem, a potem wyłóż połowę kremu z brzoskwiniami. Na to połóż drugi blat ciasta i również go nasącz, a następnie rozsmaruj krem z owocami. Przykryj ostatnim płatem, a na wierzchu i bokach rozsmaruj pozostałą ilość masy.
-
Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie