Przekąski wielkanocne doskonale zaostrzą również apetyt na dania główne – możesz je podać przed wystawnym obiadem świątecznym. Co takiego można zaserwować? Mamy dla Was trzy pomysły na przekąski wielkanocne na zimno!
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, przekrój na połówki i przełóż żółtka do miski, pokrusz je. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Awokado wydrąż i pokrój drobno, natomiast szczypiorek posiekaj. Wszystko wsyp do miski z żółtkami, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. Następnie przełóż nadzienie do białek rozłożonych na półmisku.
Składniki:
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i przekrój (w pionie) w połowie wysokości na dwie części. Kiełbasy pokrój na 12 kawałków, a rzeżuchę posiekaj. W miseczce wymieszaj chrzan, majonez i jogurt, dodaj rzeżuchę oraz sól i pieprz do smaku. Na kawałku kiełbasy ułóż porcję pasty chrzanowej, a na tym postaw połówkę jajka. Od góry wbij wykałaczkę średniej długości.
Składniki:
Dodatkowo:
Do garnka włóż mięso oraz umyte i obrane warzywa, wrzuć także ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj przez około 40 minut, aż wszystko zmięknie. Wtedy wyjmij wszystko z wywaru i przecedź go, używając gęstego sitka. Dopraw go solą i pieprzem do smaku. Warzywa (oprócz marchewki) nie będą potrzebne – możesz je wykorzystać do sałatki jarzynowej lub do upieczenia wielkanocnego pasztetu. Mięso z kurczaka oraz ugotowaną marchewkę pokrój w kostkę. Powiększ większy otwór w wydmuszce, włóż kawałki mięsa, marchewki i kilka ziaren groszku (spróbuj je ułożyć tak, aby zatkały dziurkę po drugiej stronie wydmuszki). W wywarze rozpuść żelatynę, a potem wlej bulion do każdej wydmuszki (nie do pełna). Przestudź, a potem wstaw do lodówki, aby galareta zastygła. Podawaj schłodzone, z dodatkiem octu lub soku z cytryny.