Przekąski wielkanocne - co podać gościom podczas Świąt? Mamy kilka propozycji

Przekąski wielkanocne są tak samo pożądane na świątecznym stole, jak żurek i biała kiełbasa. Są niezastąpione na uroczystych przyjęciach w gronie najbliższych oraz na tradycyjnych "jajeczkach" w pracy. Jakie przystawki na Wielkanoc przygotować? Podpowiadamy!

Przekąski wielkanocne doskonale zaostrzą również apetyt na dania główne – możesz je podać przed wystawnym obiadem świątecznym. Co takiego można zaserwować? Mamy dla Was trzy pomysły na przekąski wielkanocne na zimno!

Przystawki na Wielkanoc – przepisy

Jajka faszerowane pomidorami z awokado – przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 awokado,
  • 2 pomidory,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku

Jajka faszerowane pomidorami z awokado – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, przekrój na połówki i przełóż żółtka do miski, pokrusz je. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Awokado wydrąż i pokrój drobno, natomiast szczypiorek posiekaj. Wszystko wsyp do miski z żółtkami, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. Następnie przełóż nadzienie do białek rozłożonych na półmisku.

Koreczki z jajkiem i białą kiełbasą – przepis

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 2 kawałki ugotowanej białej kiełbasy,
  • 4 łyżki tartego chrzanu,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki rzeżuchy,
  • sól i pieprz do smaku

Koreczki z jajkiem i białą kiełbasą – sposób przygotowania

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i przekrój (w pionie) w połowie wysokości na dwie części. Kiełbasy pokrój na 12 kawałków, a rzeżuchę posiekaj. W miseczce wymieszaj chrzan, majonez i jogurt, dodaj rzeżuchę oraz sól i pieprz do smaku. Na kawałku kiełbasy ułóż porcję pasty chrzanowej, a na tym postaw połówkę jajka. Od góry wbij wykałaczkę średniej długości.

Zobacz wideo Podczas świąt warto zadbać także o dekorację stołu. zobaczcie nasze myki

Galareta drobiowa w wielkanocnej odsłonie – przepis

Składniki:

  • 2 udka i 2 nóżki z kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 selera,
  • 1/2 pora (biała część),
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 litry wody,
  • 40 g żelatyny,
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 20-22 wydmuszki,
  • ocet lub kawałki cytryny do podania

Galareta drobiowa w wielkanocnej odsłonie – sposób przygotowania

Do garnka włóż mięso oraz umyte i obrane warzywa, wrzuć także ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj przez około 40 minut, aż wszystko zmięknie. Wtedy wyjmij wszystko z wywaru i przecedź go, używając gęstego sitka. Dopraw go solą i pieprzem do smaku. Warzywa (oprócz marchewki) nie będą potrzebne – możesz je wykorzystać do sałatki jarzynowej lub do upieczenia wielkanocnego pasztetu. Mięso z kurczaka oraz ugotowaną marchewkę pokrój w kostkę. Powiększ większy otwór w wydmuszce, włóż kawałki mięsa, marchewki i kilka ziaren groszku (spróbuj je ułożyć tak, aby zatkały dziurkę po drugiej stronie wydmuszki). W wywarze rozpuść żelatynę, a potem wlej bulion do każdej wydmuszki (nie do pełna). Przestudź, a potem wstaw do lodówki, aby galareta zastygła. Podawaj schłodzone, z dodatkiem octu lub soku z cytryny.