Przekąski wielkanocne - co podać gościom podczas Świąt? Mamy kilka propozycji
Przekąski wielkanocne doskonale zaostrzą również apetyt na dania główne – możesz je podać przed wystawnym obiadem świątecznym. Co takiego można zaserwować? Mamy dla Was trzy pomysły na przekąski wielkanocne na zimno!
Przystawki na Wielkanoc – przepisy
Jajka faszerowane pomidorami z awokado – przepis
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 awokado,
- 2 pomidory,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku
Jajka faszerowane pomidorami z awokado – sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz, przekrój na połówki i przełóż żółtka do miski, pokrusz je. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Awokado wydrąż i pokrój drobno, natomiast szczypiorek posiekaj. Wszystko wsyp do miski z żółtkami, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. Następnie przełóż nadzienie do białek rozłożonych na półmisku.
Koreczki z jajkiem i białą kiełbasą – przepis
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 kawałki ugotowanej białej kiełbasy,
- 4 łyżki tartego chrzanu,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki rzeżuchy,
- sól i pieprz do smaku
Koreczki z jajkiem i białą kiełbasą – sposób przygotowania
Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i przekrój (w pionie) w połowie wysokości na dwie części. Kiełbasy pokrój na 12 kawałków, a rzeżuchę posiekaj. W miseczce wymieszaj chrzan, majonez i jogurt, dodaj rzeżuchę oraz sól i pieprz do smaku. Na kawałku kiełbasy ułóż porcję pasty chrzanowej, a na tym postaw połówkę jajka. Od góry wbij wykałaczkę średniej długości.
Galareta drobiowa w wielkanocnej odsłonie – przepis
Składniki:
- 2 udka i 2 nóżki z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 1/2 pora (biała część),
- 3 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 2 litry wody,
- 40 g żelatyny,
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 20-22 wydmuszki,
- ocet lub kawałki cytryny do podania
Galareta drobiowa w wielkanocnej odsłonie – sposób przygotowania
Do garnka włóż mięso oraz umyte i obrane warzywa, wrzuć także ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj przez około 40 minut, aż wszystko zmięknie. Wtedy wyjmij wszystko z wywaru i przecedź go, używając gęstego sitka. Dopraw go solą i pieprzem do smaku. Warzywa (oprócz marchewki) nie będą potrzebne – możesz je wykorzystać do sałatki jarzynowej lub do upieczenia wielkanocnego pasztetu. Mięso z kurczaka oraz ugotowaną marchewkę pokrój w kostkę. Powiększ większy otwór w wydmuszce, włóż kawałki mięsa, marchewki i kilka ziaren groszku (spróbuj je ułożyć tak, aby zatkały dziurkę po drugiej stronie wydmuszki). W wywarze rozpuść żelatynę, a potem wlej bulion do każdej wydmuszki (nie do pełna). Przestudź, a potem wstaw do lodówki, aby galareta zastygła. Podawaj schłodzone, z dodatkiem octu lub soku z cytryny.
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
-
Robert Makłowicz: "Nie gotuje się w ogóle parówek". Ale pękanie to tylko połowa problemu
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Świętuj Dzień Czekolady z Terravitą!
- Makaron Barilla jako "miłość w gestach"
- 12 kwietnia to ważna data dla łasuchów. Jak godnie świętować Dzień Czekolady? Mamy kilka kuszących przepisów
- Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić