Zawsze zostają ci niepęknięte ziarenka popcornu? Wystarczy odpowiednio przygotować mikrofalę!

Popcorn to jedna z tych przekąsek, od których trudno się oderwać. Jeśli przygotowujecie go w mikrofalówce, na pewno zauważyliście, że część ziarenek pozostaje niepęknięta. Jak temu zaradzić? Mamy sposób.

Największa zagwozdka popcornowa - niepęknięte ziarna

Popcorn lubimy podjadać zarówno w kinie, jak i podczas domowych maratonów ulubionych seriali. Jednym z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie popcornu jest zrobienie go w mikrofalówce - gotowe paczuszki z ziarnami prażonej kukurydzy, tłuszczem i przyprawami można kupić w większości sklepów. Po przygotowaniu popcornu część ziarenek pozostaje jednak niepęknięta. Jak temu zaradzić?

Dziennikarka Daily Mail ma podpowiedź dla wszystkich, którzy narzekają, że po przygotowaniu popcornu w mikrofali część ziarenek pozostaje niepęknięta. Zwróciła uwagę na wskazówki, które umieszczane są na paczuszkach z ziarnami kukurydzy przez niektórych producentów. Jakie są ich porady?

Odpowiednio przygotowana mikrofalówka to klucz do sukcesu

Kluczem do rozwiązania problemu niepękniętych ziarenek popcornu jest odpowiednie przygotowanie mikrofalówki. Co należy zrobić? Trzeba ustawić mikrofalówkę na najwyższą moc i wstawić do niej szklankę wody na jedną minutę. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z wodą, wkładamy paczuszkę z popcornem i rozgrzewamy według podanej na opakowaniu instrukcji. Dzięki wcześniejszemu rozgrzaniu mikrofali zminimalizujemy liczbę niepękniętych ziarenek.

Co jeszcze radzą producenci?

Zwracają uwagę na to, by nie wyłączać i włączać urządzenia podczas przygotowania popcornu. To również może sprawić, że ziarenka nie "eksplodują" poprawnie i gotowej kukurydzy będzie mniej. Wśród wskazówek jest także ciekawa metoda - lepszy efekt uzyskamy, jeśli paczka z ziarnami kukurydzy nie będzie ułożona bezpośrednio na talerzu mikrofali, ale gdy położymy ją na przykład na odwróconym głębokim talerzu. Chodzi o to, by unieść popcorn bliżej środka mikrofali, dzięki czemu fale będą otaczały ją równomiernie z każdej strony. Producenci podpowiadają także, by popcorn podawać zawsze od razu po zrobieniu - będzie wtedy idealnie świeży - a przed podaniem dobrze potrząsnąć torebką i wymieszać go z przyprawami.

Zobacz wideo Skoro już tu jesteście, z pewnością lubicie popcorn. Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić domowego w wersji karmelowej - czas najwyższy!

Powrót do starych sposobów

Niepęknięte ziarenka można także zebrać i spróbować przygotować w naczyniu. Zanim mikrofalówki stały się wyposażeniem prawie każdej kuchni, popcorn przygotowywało się, prażąc go na oleju w zwykłym garnku. Niepęknięte ziarenka można spróbować uprażyć w ten sam sposób.

Nie wszystkie ziarenka pękną

Część ziarenek jednak mimo wszystko nie eksploduje i nie zamieni się w prażoną kukurydzę. Dlaczego? Podczas produkcji nie da się uniknąć uszkodzeń niewielkiej liczby ziaren. Jeśli powierzchnia ziarna została naruszona i wyparowała z niego woda (która w dobrym ziarnie wyparowuje w momencie podwyższenia temperatury, powoduje wzrost ciśnienia, pęknięcie brązowej łuski i błyskawiczny wzrost skrobi), niestety nie zrobimy z niego popcornu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.