Sierpień jest sezonem na wiele pysznych warzyw, więc to idealny moment na dania jednogarnkowe. Aromatyczne pomidory, soczyste papryki, ogromne cukinie... To wszystko, czego potrzeba do pysznego leczo, które przywoła smak lata, gdy przyjdą deszcze czy mrozy. Jak przygotować leczo do słoików na zimę? Wszystko wyjaśniamy.
Składniki:
Wszystkie warzywa, prócz cebuli, dokładnie myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a pomidorom usuwamy korzonki. Cukinię i pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w półplasterki. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Wtedy wrzucamy paprykę, pomidory i cukinię. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut. Ważne, by warzywa wymieszać co jakiś czas, aby nie przywierały do dna. Pomidory powinny rozpaść się całkowicie i stworzyć apetyczny sos. Danie doprawiamy majerankiem, słodką papryką, ostrą lub wędzoną papryką i solą oraz pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez pięć minut. Gorące leczo przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, a potem pasteryzujemy w garnku lub w piekarniku. Słoiki przechowujemy w chłodnym, zacienionym miejscu.
Leczo podajemy z ryżem jako danie obiadowe lub z jajkiem - na przykład na kolację. Możemy podnieść jego kaloryczność, dodając kiełbasę lub wędzone tofu pokrojone w kostkę i podduszone na niedużej ilości oleju.
Ile kalorii ma leczo z kiełbasą? Jeśli wybierzemy dobrą jakościową kiełbasę z dużą ilością mięsa, a niewielką tłuszczu, możemy przyjąć, że 100 g leczo dostarczy nam około 75 kcal, w tym ok. siedmiu g węglowodanów, czterech g tłuszczów i sześciu g białka. Oczywiście jeśli dodamy do tego ugotowany ryż, a kiełbasę podsmażymy na dużej ilości tłuszczu, kaloryczność się zwiększy.
Czy leczo jest zdrowe? Jak najbardziej, to doskonały i wartościowy posiłek! Na szybki obiad takie domowe dania jednogarnkowe jak leczo (również w wersji odgrzanej ze słoika) sprawdzą się idealnie - o wiele lepiej niż odgrzana mrożona pizza czy smażone w głębokim tłuszczu frytki. Zachęcamy więc do skorzystania z sezonowych warzyw i zrobienia pysznego leczo do słoików na zimę!