Na sałatki z kurczakiem jest wiele przepisów. Doskonałą bazą do takich potraw są świeże sałaty, a dla bardziej sycących dań – makaron lub ryż. Kurczak doskonale smakuje w kompozycjach złożonych z przeróżnych warzyw, a całości dopełniają ulubione zioła i dressing. Co jeśli przygotowana przez was sałatka nadal nie smakuje tak wspaniale, jak powinna? Ree Drummond, jedna z najpopularniejszych amerykańskich blogerek („The Pioneer Woman”) i osobowości telewizyjnych radzi, aby dodać... brązowy cukier!
Wiele osób może mieć obawy, że sałatka po dodaniu cukru stanie się po prostu słodka. Nic bardziej mylnego! No, chyba że wsypiecie do niej tyle cukru, co do ulubionego ciasta... Ile zatem należy go użyć? Wystarczy zachować odpowiednie proporcje: 1 łyżka cukru na każdy kubek dressingu jogurtowo-majonezowego. Ilość tę można oczywiście dostosować do własnych potrzeb, ale nie należy przesadzić!
Podsmażonego lub ugotowanego kurczaka (najlepiej z piersi) kroimy na małe kawałki. Kilka łodyg selera naciowego kroimy na plasterki, szalotkę siekamy. Czerwone winogrona przekrawamy na połówki. Składniki mieszamy w dużej misce. Przygotowujemy dressing: pół kubka jogurtu naturalnego mieszamy z taką samą ilością majonezu. Dodajemy łyżkę brązowego cukru, sól oraz pieprz i łączymy. Składniki polewamy sosem i dodajemy posiekany koperek. Wstawiamy ją do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
W ostatnich latach rekordy popularności biją lody o smaku słonego karmelu. Dużym powodzeniem cieszy się także czekolada z dodatkiem soli. Taki zupełnie niespodziewany dodatek doskonale przełamie smak deserów podawanych na słodko! Pamiętajcie tylko, aby nie przesadzić z ilością soli – najlepiej dodać jej najpierw trochę za mało, spróbować i ewentualnie dosolić, aby nie zepsuć smaku całego deseru.