Ciasto popapraniec swoją nazwę zawdzięcza kolorowemu wyglądowi, ale także faktowi, że przy jego przygotowaniu można się nieźle upaprać, czyli ubrudzić. Jeśli niestraszne wam są takie wyzwania w kuchni, nie wahajcie się ani chwili – to pyszny wypiek, który pokochacie. Jak zrobić ciasto popapraniec? Sprawdźcie.
Składniki (na blachę o wymiarach ok. 25 x 32 cm):
Na ciasto:
Na krem budyniowy:
Na polewę czekoladową:
Dodatkowo:
Przygotowujemy ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie, ciągle mieszając, dodajemy do nich cukier i żółtka małymi porcjami. Potem wlewamy olej roślinny. Gdy mokre składniki będą wymieszane, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę. Ciasto mieszamy i rozlewamy do trzech misek. Zawartość pierwszej łączymy z mielonym makiem, drugiej – z kakao, a trzeciej – z wiórkami kokosowymi.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą) i naprzemiennie łyżką nakładamy porcje każdego ciasta w taki sposób, aby przypominało ono trójkolorową szachownicę. Gdy rozlejemy całe ciasto, możemy widelcem lub drewnianym patyczkiem przemieszać je po wierzchu, by powstały wzorki. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z formy, przekrawamy je na dwa blaty.
Przygotowujemy masę budyniową: Do kubka zimnego mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, a potem wlewamy rozrobiony budyń. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy wystudzony budyń. Dokładnie mieszamy mikserem.
Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem mleka i masła.
Przygotowujemy ciasto popapraniec: Pierwszy blat ciasta smarujemy masą budyniową, przykrywamy drugim blatem i wylewamy pozostałą ilość kremu. Na to wykładamy dżem i wysypujemy płatki migdałów. Po wierzchu polewamy przestudzoną polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.