Nazwa zaskakuje, ale gdy zobaczycie ten wypiek, wszystko staje się jasne. Jak zrobić ciasto popapraniec? [PRZEPIS]

Ciasto popapraniec to jedno z tych, które intrygują już swoją nazwą. My już wiemy, że pod nią kryje się przepyszny wypiek, ale zachęcamy, by nie wierzyć nam na słowo. Ciasto popapraniec to doskonałe rozwiązanie do popołudniowej kawy. Jak je upiec? Podpowiadamy.

Ciasto popapraniec swoją nazwę zawdzięcza kolorowemu wyglądowi, ale także faktowi, że przy jego przygotowaniu można się nieźle upaprać, czyli ubrudzić. Jeśli niestraszne wam są takie wyzwania w kuchni, nie wahajcie się ani chwili – to pyszny wypiek, który pokochacie. Jak zrobić ciasto popapraniec? Sprawdźcie.

Ciasto popapraniec – przepis

Składniki (na blachę o wymiarach ok. 25 x 32 cm):

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 3/4 szklanki mielonego maku,
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
  • 7 sporych jajek,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao

Na krem budyniowy:

  • 600 ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku (bez dodatku cukru),
  • pół szklanki cukru,
  • 250 g miękkiego masła.

Na polewę czekoladową:

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka.

Dodatkowo:

  • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub jagodowego,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Ciasto popapraniec – sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie, ciągle mieszając, dodajemy do nich cukier i żółtka małymi porcjami. Potem wlewamy olej roślinny. Gdy mokre składniki będą wymieszane, dodajemy proszek do pieczenia i przesiewamy mąkę. Ciasto mieszamy i rozlewamy do trzech misek. Zawartość pierwszej łączymy z mielonym makiem, drugiej – z kakao, a trzeciej – z wiórkami kokosowymi.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą) i naprzemiennie łyżką nakładamy porcje każdego ciasta w taki sposób, aby przypominało ono trójkolorową szachownicę. Gdy rozlejemy całe ciasto, możemy widelcem lub drewnianym patyczkiem przemieszać je po wierzchu, by powstały wzorki. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z formy, przekrawamy je na dwa blaty.

Przygotowujemy masę budyniową: Do kubka zimnego mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy, a potem wlewamy rozrobiony budyń. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło ucieramy z cukrem na puch, a następnie dodajemy wystudzony budyń. Dokładnie mieszamy mikserem.

Przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem mleka i masła.

Przygotowujemy ciasto popapraniec: Pierwszy blat ciasta smarujemy masą budyniową, przykrywamy drugim blatem i wylewamy pozostałą ilość kremu. Na to wykładamy dżem i wysypujemy płatki migdałów. Po wierzchu polewamy przestudzoną polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Zobacz wideo Trzy przepisy na szybkie i proste ciasta