Ciasto orchidea zachwyci wszystkich wielbicieli prostych i sprawdzonych połączeń smakowych. Mocno czekoladowy biszkopt i pyszny krem śmietankowy sprawią, że pokochacie ten deser. Jak go przygotować? Wyjaśniamy.
Składniki:
Na biszkopt czekoladowy:
oraz 1/2 szklanki mocnej herbaty z cytryny i 3 łyżki wódki lub spirytusu
Na krem śmietankowy:
Na polewę:
Pieczemy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do nich cukier. Cały czas mieszając, dodajemy również żółtka. Następnie przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wsypujemy kakao. Wszystko raz jeszcze miksujemy i wlewamy do okrągłej formy (o średnicy około 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu go z piekarnika upuszczamy go (w formie) z wysokości około 30 cm, odstawiamy do wystudzenia, a potem kroimy na dwa równe blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem przygotowanym z mocnej herbaty z cytryną wymieszanej z wódką (alkohol można pominąć).
Przygotowujemy krem śmietankowy: Galaretki rozpuszczamy osobno w szklankach do połowy wypełnionych wrzącą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, a potem, zmniejszywszy obroty miksera do minimum, dodajemy także serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe porcje. Do jednej dodajemy zieloną galaretkę, natomiast do drugiej – czerwoną. Obie porcje kremu dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy polewę czekoladową: Do niewielkiego garnka wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy łyżkę masła oraz 2 łyżki mleka i podgrzewamy. Cały czas mieszamy, aby powstała gładka, lejąca się masa bez grudek. Odstawiamy do przestudzenia.
Składamy ciasto: Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy zielony krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem, a na nim rozsmarowujemy krem czerwony. Na wierzchu malujemy esy-floresy czekoladową polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, a przynajmniej na 3-4 godziny. Podajemy schłodzone.