Ciasto orchidea to hit. Jest nie tylko pyszne, lecz także piękne. Mamy przepis

Szukacie wypieku, który będzie doskonale smakować oraz pięknie wyglądać? Zróbcie ciasto orchidea. Jego nazwa nie bez przyczyny pochodzi od tego kwiatu (orchidee to dobrze nam znane storczyki) - nie dość, że świetnie się prezentuje, to prawdziwie rozpływa się w ustach. Jak zrobić ciasto orchidea? Sprawdźcie.

Ciasto orchidea - idealne do kawy

Ciasto orchidea zachwyci wszystkich wielbicieli prostych i sprawdzonych połączeń smakowych. Mocno czekoladowy biszkopt i pyszny krem śmietankowy sprawią, że pokochacie ten deser. Jak go przygotować? Wyjaśniamy.

Ciasto orchidea – przepis

Składniki:

Na biszkopt czekoladowy:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kakao bez dodatku cukru,
  • 2/3 szklanki drobnego cukru

oraz 1/2 szklanki mocnej herbaty z cytryny i 3 łyżki wódki lub spirytusu

Na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc. (prosto z lodówki),
  • 300 g serka mascarpone (prosto z lodówki),
  • opakowanie galaretki truskawkowej,
  • opakowanie galaretki agrestowej,
  • dwa razy po pół szklanki wrzącej wody

Na polewę:

  • 50 g czekolady mlecznej lub deserowej,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki mleka

Ciasto orchidea – sposób przygotowania

Pieczemy biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do nich cukier. Cały czas mieszając, dodajemy również żółtka. Następnie przesiewamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wsypujemy kakao. Wszystko raz jeszcze miksujemy i wlewamy do okrągłej formy (o średnicy około 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu go z piekarnika upuszczamy go (w formie) z wysokości około 30 cm, odstawiamy do wystudzenia, a potem kroimy na dwa równe blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem przygotowanym z mocnej herbaty z cytryną wymieszanej z wódką (alkohol można pominąć).

Przygotowujemy krem śmietankowy: Galaretki rozpuszczamy osobno w szklankach do połowy wypełnionych wrzącą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, a potem, zmniejszywszy obroty miksera do minimum, dodajemy także serek mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe porcje. Do jednej dodajemy zieloną galaretkę, natomiast do drugiej – czerwoną. Obie porcje kremu dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy polewę czekoladową: Do niewielkiego garnka wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy łyżkę masła oraz 2 łyżki mleka i podgrzewamy. Cały czas mieszamy, aby powstała gładka, lejąca się masa bez grudek. Odstawiamy do przestudzenia.

Składamy ciasto: Na pierwszym blacie ciasta rozsmarowujemy zielony krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem, a na nim rozsmarowujemy krem czerwony. Na wierzchu malujemy esy-floresy czekoladową polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, a przynajmniej na 3-4 godziny. Podajemy schłodzone. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA