Plastik odchodzi do lamusa. Często zastępujemy go papierem lub szkłem. Czy to też jest eko? Wyjaśniamy

Czy aby żyć ekologiczne, trzeba korzystać ze wszystkich gadżetów, które to ułatwiają? Co wybrać - plastikowe czy szklane opakowanie? Jaki jest problem z tekturowymi słomkami? Sprawdźcie, co zrobić, aby być bardziej przyjaznym środowisku.

Coraz więcej osób chce być eko i zrobić coś dla dobra planety. Rezygnacja z plastiku to jeden z pierwszych kroków, jakie można podjąć w tym celu. Łatwo jednak wpaść w pułapkę tzw. greenwashingu - wybierania rozwiązań, które są tylko pozornie dobre dla Ziemi. Sprawdźcie, czego warto unikać, by żyć bardziej ekologicznie.

Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczneNietypowe patenty na eko kuchnię - szalone czy genialne? Sprawdź

Papierowe kubki, talerzyki i słomki

Pamiętacie, jak nie tak dawno temu w pubach i kawiarniach zaczęły się pojawiać tekturowe słomki i kubki? Wydawałoby się, że skoro plastikowe naczynia poszły w wielu miejscach w zapomnienie, to wszystko jest w porządku. Niestety to nie takie proste.

Większość papierowych naczyń oraz akcesoriów do spożywania jedzenia i napojów jest pokrywana cieniutką warstwą plastiku, dzięki której te przedmioty nie przeciekają. Przez to jednak też nie są biodegradowalne. Te kubki, słomki i inne produkty, które nie mają domieszki plastiku, też mogą stanowić problem. Niewiele zakładów recyklingowych przetwarza papier, który miał kontakt z żywnością. Nie bez przyczyny przecież zatłuszczony i mokry papier wyrzucamy w domu do kosza na odpady zmieszane.

Jak temu zaradzić? Dobrze wybierać takie produkty, które powstały z papieru pochodzącego z recyklingu. Jeśli trudno to ustalić, najlepszą metodą jest rezygnacja z wszelkiego rodzaju jednorazowych naczyń. Słomki przecież nie poprawiają smaku spożywanego napoju. Jeśli jednak bardzo chcemy ich używać, zaopatrzmy się w wielorazową słomkę z metalu, którą można wyczyścić po użyciu. 

Wychodzi na to, że 'ekologiczne słomki' to po prostu mniejsze zło.Wychodzi na to, że 'ekologiczne słomki' to po prostu mniejsze zło. fot. Gustova Svetlana / shutterstock.com

Co zaś z kubkami? Wiele kawiarni oferuje możliwość nalania kawy lub innego napoju do własnego kubka (np. termicznego). Teraz, gdy restauracje są wciąż zamknięte, jest to najbardziej ekologiczne rozwiązanie, jakie możemy wdrożyć. Kiedy już będzie można spożywać posiłki w lokalach na miejscu, skorzystajmy z tej możliwości - zamiast pić kawę w biegu, usiądźmy przy stoliku i wypijmy ją w zwykłej filiżance.

Szklana butelka lepsza niż plastikowa?

Niektóre produkty spożywcze i kosmetyczne możemy kupić w szklanych butelkach. Szkło uchodzi za bardzo ekologiczny surowiec przede wszystkim dzięki swojej trwałości. Jeśli obchodzimy się z nim starannie, może przetrwać długie lata. Czy warto kupować żywność w szklanych opakowaniach, mimo że jest droższa od plastikowej wersji?

Szklana butelka lepsza niż plastikowa?Szklana butelka lepsza niż plastikowa? fot. Josep Curto / shutterstock.com

Tak, jeśli tylko chcemy ich użyć ponownie. Soki, syropy czy przeciery w szklanych butelkach to nic nadzwyczajnego. Lepiej wybrać je właśnie w takiej formie, zamiast w kartonowo-foliowych opakowaniach (zwykle nawet znaczek "eko" nie pomoże, ponieważ nie nadają się do recyklingu). Sęk w tym, aby rzeczywiście wykorzystać butelkę jeszcze raz. Przydadzą się wszystkim, którzy kochają przetwory. Jeżeli sami ich nie robicie, zapytajcie bliskich i sąsiadów. Może przed tzw. sezonem ogórkowych dobrze będzie przekazać babci, wujkowi czy sąsiadom cały karton butelek, w których będą mogli przygotować domowe nalewki i syropy? W niektórych miastach organizowane są czasem akcje sąsiedzkie, podczas których można przynieść czyste szkło opakowaniowe, a ten, kto będzie nim zainteresowany, po prostu je zabierze ze sobą. Jeśli zaś pijemy piwo, wybierajmy to w butelkach zwrotnych. 

Zobacz wideo Trzy myki na usuwanie etykiet ze szklanych butelek i słoików

Nie oznacza to, że szkło jest idealnym materiałem - jego produkcja, a przede wszystkim transport, pochłania duże zasoby energii. W końcu szkło jest dużo cięższe niż tworzywa sztuczne! Nie oznacza to, że powinniśmy z niego zrezygnować na rzecz plastiku. Warto jednak podejść poważnie do segregacji szkła. Szkło opakowaniowe, tj. butelki i słoiki czy opakowania po kosmetykach należy umieścić właśnie w pojemniku na szkło i starać wrzucić się je tak, aby się nie rozbiło. Zbite elementy szklane, a także np. lustra, szkło hartowane, fajans czy szkło żaroodporne trzeba wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Większe odpady najlepiej wywieźć do tzw. PSZOK-ów. 

'Nie jestem święta, ale staram się nie szkodzić planecie, kiedy mam na to siłę i czas'"Jem ze śmietnika i lubię o tym opowiadać". Co wiemy o klimatarianizmie?

Pomysły rodem z kuchni naszych babć

O tym, że warto kupować produkty na wagę i jak to zrobić, przeczytacie w tym artykule. Może uda się w wasze życie wdrożyć jeszcze inne ekologiczne rozwiązania? Niektóre z nich są nie tylko dobre dla planety, lecz także dla naszego zdrowia i portfela! Co warto wdrożyć w życie?

  • Jedzenie sezonowych warzyw i owoców,
  • ograniczenie mięsa i nabiału (choćby do dwóch dni w tygodniu, tylko do codziennych obiadów lub chociaż wykluczenie go np. tradycyjnie w piątki) i kupowanie go z lepszych źródeł, na przykład od sprawdzonego rzeźnika,
  • unikanie marnowania jedzenia i kreatywność (np. używanie czerstwego chleba do zagęszczenia sosów, robienie pizzy z "resztek", czyli końcówek produktów, zalegających w lodówce),
  • noszenie wielorazowej torby na zakupy,
  • używanie bawełnianych lub lnianych ściereczek zamiast papierowych ręczników,
  • pieczenie w naczyniu żaroodpornym zamiast w folii aluminiowej,
  • unikanie gotowych papierów do pieczenia nasączonych przyprawami,
  • przygotowywanie przetworów,
  • picie wody z kranu (warto zainwestować w filtr do kranu, filtrującą butelkę lub dzbanek), kompotów, wody z domowym sokiem zamiast kolorowych napojów,
  • hodowanie własnych ziół na parapecie lub w ogródku,
  • wekowanie i mrożenie nadmiaru jedzenia lub większych porcji do zjedzenia na inny dzień (doskonale pomaga ograniczyć dania gotowe!),
  • przygotowywanie domowych słodyczy.

Czy plastik może być lepszym wyjściem?

Czy może się tak zdarzyć, że plastik będzie najlepszą możliwą opcją? Oczywiście, że tak! Korzystacie ze szpatułek, podkładek i łopatek zrobionych z tworzyw sztucznych? To wcale nie powód, dla których powinniście je wyrzucić i kupić nowe - drewniane, bambusowe, z trzciny i innych ekologicznych tworzyw. Istotą życia w sposób zrównoważony i przyjazny dla planety jest korzystanie z rzeczy tak długo, jak to możliwe. Dopóki rzeczy nie mają uszkodzeń, które mogą nam zagrozić, dają się naprawić lub po prostu są trochę zużyte, a nie nowe i lśniące, dopóty najlepiej jest używać właśnie ich. 

Jeśli na co dzień nosimy jedzenie do pracy w zwykłym pudełku na żywność, nie wymieniajmy go na modną woskowijkę czy ekologiczny lunchbox z naklejką "eko" i "bio". To jasne, osoby, które używają mnóstwa papieru śniadaniowego (również nienadającego się do recyklingu) czy folii, mogą spróbować zainwestować w woskowijki wykonane z naturalnych materiałów, przeznaczone do wielokrotnego użytku. Ale najbardziej ekologiczne jest używanie tego, co już mamy, a nie kupowanie kolejnych gadżetów.