Internet oszalał na punkcie pieczonej fety z makaronem. A próbowaliście jej z ziemniakami? Genialna
Pieczona feta - najnowszy hit internetu
W ostatnich tygodniach użytkownicy TikToka oszaleli na punkcie prostej potrawy z fetą. Przepis zakłada upieczenie całego kawałka sera wraz z pomidorkami koktajlowymi, a następnie wymieszanie go z ugotowanym makaronem. Ten prosty przepis pokochały tysiące tiktokerów, którzy odtwarzali go w swoich kuchniach. Jedno z takich wykonań możecie zobaczyć tutaj.
Blogerka i instagramerka słynąca ze zdrowej kuchni, znana jako My Healthy Dish, postanowiła nieco podrasować recepturę i zamiast makaronu podać pieczone ziemniaki. Jej post polubiło ponad 10 tysięcy osób. Znajdziecie go pod tym linkiem. Wśród komentujących same pochwały:
Muszę tego spróbować!
To wygląda taaak dobrze
Znacznie lepsze niż wersja z makaronem
Jak więc zabrać się za przepis na pieczoną fetę z ziemniakami? Poniżej szczegółowa instrukcja.
Pieczona feta z ziemniakami
Składniki:
- 700 g małych ziemniaków (najlepiej Yukon Gold, ale sprawdzą się też odmiany Gala, Irga lub Irys)
- 100 g fety
- 1,5 łyżeczki oleju lub oliwy
- 4 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki oczyszczamy i gotujemy w mundurkach przez 15 minut, po czym odcedzamy, układamy na blaszce i lekko rozgniatamy. Pomiędzy ziemniakami układamy zgniecione ząbki czosnku. Całość posypujemy solą, pieprzem i natką oraz skrapiamy olejem. Mieszamy, by ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami. Rozkładamy ziemniaki na boki, a pośrodku kładziemy fetę w całości (jeśli to gruby kawałek, możemy podzielić ją na dwie części). Skrapiamy fetę odrobiną oleju, dzięki czemu nie wyschnie podczas pieczenia. Całość wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Po 20 minutach, lub gdy ser się zarumieni, wyciągamy. Mieszamy składniki i gotowe.
Pieczone ziemniaki to jedno z najbardziej lubianych w Polsce dań. Połączenie ich z serem wydaje się dość naturalne - mamy przecież grule z bryndzą albo pyry z gzikiem. Dlaczego nie spróbować z fetą?
Dajcie znać, czy mieliście okazję jeść pieczone ziemniaki w takiej wersji. A może macie własne ulepszenia tego przepisu?
-
Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz