Pieczone ziemniaki z gzikiem - przysmak z Wielkopolski. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Pieczone ziemniaki z gzikiem i śledziem to pyszne danie inspirowane kuchnią wielkopolską. Potrawa ta sprawdzi się jako propozycja obiadowa, ale spokojnie można ją podać również na kolację lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Jak zrobić pieczone ziemniaki z gzikiem i śledziem? To bardzo proste!

Gzik – co to jest?

Dla osób spoza Wielkopolski słowo gzik może brzmieć dziwnie, zabawnie i tajemniczo. Tymczasem ów gzik to nic innego jak twarożek – ser biały wymieszany ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, doprawiony odrobiną soli. Jedna z najbardziej znanych potraw z Wielkopolski to właśnie pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarożkiem. My proponujemy dziś je w wersji pieczonej. Sprawdźcie przepis na pieczone ziemniaki z gzikiem i śledziem!

Pieczone ziemniaki z gzikiem i śledziem – przepis

Składniki (na dwie porcje):

  • 2 duże ziemniaki,
  • 400 g twarogu,
  • mały kubek jogurtu naturalnego,
  • 1 duży płat lub 2 małe płaty solonego śledzia,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • małe kwaśne jabłko (np. szara reneta),
  • 1/2 cebuli sałatkowej,
  • 2 łyżki masła lub 4 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku

Pieczone ziemniaki z gzikiem i śledziem – sposób przygotowania

Krok 1: Co najmniej 3 godziny przed przygotowywaniem tego dania zalej płaty śledziowe zimną wodą. Odstaw je i co godzinę wylewaj wodę, by wlać nową.

Krok 2: Ziemniaków nie obieraj, ale dokładnie wyszoruj ich skórkę i owiń je w folię aluminiową. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz do miękkości – przez około godzinę, w zależności od wielkości.

Krok 3: W tym czasie obierz jabłko ze skórki i pokrój w kostkę, posiekaj cebulę oraz szczypiorek. Na mniejsze kawałki pokrój także wyjęte z wody i dobrze odsączone śledzie. Jabłko, cebulę i śledzia przełóż do miseczki i zalej 1/2 jogurtu. Możesz dodać także odrobinę majonezu. Zamieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 4: Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, odwiń z folii i przekrój na połówki. Na każdą z nich połóż masło. Miąższ z wierzchu podziób widelcem, aby wymieszał się z tłuszczem.

Krok 5: Twaróg wymieszaj z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i połóż na gorącym ziemniaku. Następnie połóż na wierzchu porcję śledzia z dodatkami. Serwuj od razu.

Zobacz wideo Zobacz równiez, jak przechowywać warzywa. Wiele osób popełnia błędy.

Pieczone ziemniaki z gzikiem – jakie inne dodatki wybrać?

Jeśli masz ochotę na podobne dania z ziemniaków pieczonych, wypróbuj inne kombinacje. Podobną wersję tej potrawy będą pieczone kartofle z twarożkiem chrzanowym, wędzonym łososiem i gałązką koperku. Ziemniaki z chrzanem są bardzo ciekawym połączeniem – biały ser łagodzi ostrość chrzanu, a łosoś i koperek współgrają idealnie! Zamiast twarożku możesz podać do tak upieczonych ziemniaków także inne dodatki. Wypróbuj je ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi, własnoręcznie zrobionym guacamole lub hummusem i pieczonym bakłażanem. W wersji mięsnej będą doskonałe z szarpaną wołowiną, kurczakiem w przyprawie shoarma lub z sałatką z tuńczyka, ogórków konserwowych, cebuli i kukurydzy z puszki. Dania z ziemniaków pieczonych to prawdziwe pole do popisu!