Pieczone ziemniaki z gzikiem - przysmak z Wielkopolski. Jak je zrobić? [PRZEPIS]
Gzik – co to jest?
Dla osób spoza Wielkopolski słowo gzik może brzmieć dziwnie, zabawnie i tajemniczo. Tymczasem ów gzik to nic innego jak twarożek – ser biały wymieszany ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, doprawiony odrobiną soli. Jedna z najbardziej znanych potraw z Wielkopolski to właśnie pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z twarożkiem. My proponujemy dziś je w wersji pieczonej. Sprawdźcie przepis na pieczone ziemniaki z gzikiem i śledziem!
Pieczone ziemniaki z gzikiem i śledziem – przepis
Składniki (na dwie porcje):
- 2 duże ziemniaki,
- 400 g twarogu,
- mały kubek jogurtu naturalnego,
- 1 duży płat lub 2 małe płaty solonego śledzia,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- małe kwaśne jabłko (np. szara reneta),
- 1/2 cebuli sałatkowej,
- 2 łyżki masła lub 4 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku
Pieczone ziemniaki z gzikiem i śledziem – sposób przygotowania
Krok 1: Co najmniej 3 godziny przed przygotowywaniem tego dania zalej płaty śledziowe zimną wodą. Odstaw je i co godzinę wylewaj wodę, by wlać nową.
Krok 2: Ziemniaków nie obieraj, ale dokładnie wyszoruj ich skórkę i owiń je w folię aluminiową. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz do miękkości – przez około godzinę, w zależności od wielkości.
Krok 3: W tym czasie obierz jabłko ze skórki i pokrój w kostkę, posiekaj cebulę oraz szczypiorek. Na mniejsze kawałki pokrój także wyjęte z wody i dobrze odsączone śledzie. Jabłko, cebulę i śledzia przełóż do miseczki i zalej 1/2 jogurtu. Możesz dodać także odrobinę majonezu. Zamieszaj i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 4: Upieczone ziemniaki wyjmij z piekarnika, odwiń z folii i przekrój na połówki. Na każdą z nich połóż masło. Miąższ z wierzchu podziób widelcem, aby wymieszał się z tłuszczem.
Krok 5: Twaróg wymieszaj z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku i połóż na gorącym ziemniaku. Następnie połóż na wierzchu porcję śledzia z dodatkami. Serwuj od razu.
Pieczone ziemniaki z gzikiem – jakie inne dodatki wybrać?
Jeśli masz ochotę na podobne dania z ziemniaków pieczonych, wypróbuj inne kombinacje. Podobną wersję tej potrawy będą pieczone kartofle z twarożkiem chrzanowym, wędzonym łososiem i gałązką koperku. Ziemniaki z chrzanem są bardzo ciekawym połączeniem – biały ser łagodzi ostrość chrzanu, a łosoś i koperek współgrają idealnie! Zamiast twarożku możesz podać do tak upieczonych ziemniaków także inne dodatki. Wypróbuj je ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi, własnoręcznie zrobionym guacamole lub hummusem i pieczonym bakłażanem. W wersji mięsnej będą doskonałe z szarpaną wołowiną, kurczakiem w przyprawie shoarma lub z sałatką z tuńczyka, ogórków konserwowych, cebuli i kukurydzy z puszki. Dania z ziemniaków pieczonych to prawdziwe pole do popisu!
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?