• Link został skopiowany

Co zrobić, żeby na serniku wyszła rosa? To prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Sernik wielkanocny to deser idealny na święta i nie tylko. Pieczemy go na różne okazje i w różnych wariantach. Wiedeński, królewski, krakowski - możliwości jest dużo, dlatego każdy może wybrać coś, co w największym stopniu ukoi jego podniebienie. My proponujemy sernik z rosą, czyli charakterystycznymi kropelkami na powierzchni ciasta. Dowiedz się, jak przygotować ten wyborny deser.
sernik z rosą
Fot. istock

Mimo łączącej je nazwy, serniki to ciasta o bardzo zróżnicowanych smakach. Obok mazurków i babek, goszczą na stołach wielkanocnych w niemal wszystkich domach. Na święta warto wypróbować sernik z rosą. Jest przygotowywany na kruchym spodzie, a tym, co go wyróżnia spośród innych serników, to kropelki, przypominające poranną rosę. To skarmelizowany cukier, który tworzy się na piance bezowej po upieczeniu i ostygnięciu ciasta.  

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Sernik na Święta Wielkanocne. Lista składników na kruchy spód

To jeden z najprostszych i najbardziej smakowitych deserów - sernik. Na Święta Wielkanocne nie może zabraknąć go na stole, dlatego koniecznie wypróbuj poniższą recepturę. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania kruchego spodu: 

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia  

Sernik wielkanocny na kruchym spodzie - jak zrobić?

Poniżej szczegółowa instrukcja, jak przygotować sernik wielkanocny na kruchym spodzie.

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia
  • Dodajemy drobno posiekane zimne masło, 2 jajka, 1 żółtko i cukier
  • Zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji
  • Wykładamy ciasto na formę z papierem do pieczenia, pamiętając o wylepieniu boków  

Przepis na sernik wielkanocny. Jakich składników użyć na masę serową?

Kluczową rolę dla finalnego smaku naszego deseru odgrywa masa serowa. Do jej przygotowania zgodnie z tym przepisem na sernik wielkanocny będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek (2 całe + 4 żółtka)
  • 750 ml mleka
  • 1 budyń o smaku śmietankowym
  • 200 g cukru
  • 125 ml oleju 

Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na święta. Najlepiej smakuje z dodatkiem specyficznej cebuli

Tradycyjny sernik wielkanocny. Przygotowanie masy serowej 

Chyba każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na tradycyjny sernik. Wielkanocny sernik z rosą swoim wyglądem idealnie wpisuje się w klimat świąt, a ponadto świetnie smakuje, na co ogromny wpływ ma oczywiście masa serowa. Przygotujesz ją w następujący sposób:

  • Twaróg mielimy w maszynce do mięsa
  • Dwa całe jajka i 4 żółtka łączymy z cukrem i ubijamy na puszysto
  • Dodajemy ser, mleko, olej i budyń
  • Miksujemy na gładką masę
  • Wylewamy na przygotowany wcześniej spód
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę   

Dobry sernik wielkanocny. Jak zrobić rosę na powierzchni ciasta?

Jeśli chcielibyśmy zrobić klasyczny deser, to na upieczeniu ciasta moglibyśmy właściwie poprzestać. Ale jeśli zależy nam na tym, aby nasz dobry sernik wielkanocny miał efekt wow, to musimy przygotować jeszcze piankę z białek, dzięki której deser odróżnia się od pozostałych wersji. Będą potrzebne następujące składniki:

  • 4 białka
  • 200 g cukru 

Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Wykładamy ją następnie na upieczonym cieście. Blachę z sernikiem wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu, aż białko zacznie robić się brązowe. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W czasie studzenia na wierzchu pojawią się kropelki rosy.

Które ciasto wielkanocne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: