Mimo łączącej je nazwy, serniki to ciasta o bardzo zróżnicowanych smakach. Obok mazurków i babek, goszczą na stołach wielkanocnych w niemal wszystkich domach. Na święta warto wypróbować sernik z rosą. Jest przygotowywany na kruchym spodzie, a tym, co go wyróżnia spośród innych serników, to kropelki, przypominające poranną rosę. To skarmelizowany cukier, który tworzy się na piance bezowej po upieczeniu i ostygnięciu ciasta.
To jeden z najprostszych i najbardziej smakowitych deserów - sernik. Na Święta Wielkanocne nie może zabraknąć go na stole, dlatego koniecznie wypróbuj poniższą recepturę. Oto lista składników potrzebnych do przygotowania kruchego spodu:
Poniżej szczegółowa instrukcja, jak przygotować sernik wielkanocny na kruchym spodzie.
Kluczową rolę dla finalnego smaku naszego deseru odgrywa masa serowa. Do jej przygotowania zgodnie z tym przepisem na sernik wielkanocny będziesz potrzebować następujących składników:
Zobacz też: Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to must have na święta. Najlepiej smakuje z dodatkiem specyficznej cebuli
Chyba każda pani domu ma swój sprawdzony przepis na tradycyjny sernik. Wielkanocny sernik z rosą swoim wyglądem idealnie wpisuje się w klimat świąt, a ponadto świetnie smakuje, na co ogromny wpływ ma oczywiście masa serowa. Przygotujesz ją w następujący sposób:
Jeśli chcielibyśmy zrobić klasyczny deser, to na upieczeniu ciasta moglibyśmy właściwie poprzestać. Ale jeśli zależy nam na tym, aby nasz dobry sernik wielkanocny miał efekt wow, to musimy przygotować jeszcze piankę z białek, dzięki której deser odróżnia się od pozostałych wersji. Będą potrzebne następujące składniki:
Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Wykładamy ją następnie na upieczonym cieście. Blachę z sernikiem wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy do momentu, aż białko zacznie robić się brązowe. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W czasie studzenia na wierzchu pojawią się kropelki rosy.
Które ciasto wielkanocne lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.