Tłuczone ziemniaki z dodatkiem bitej śmietany
Pisaliśmy już o nietypowym dodatku do ziemniaczanego puree (więcej o tym: Sekret idealnego, kremowego puree? Dodaj trochę majonezu). Nadeszła pora na ziemniaki w wersji tłuczonej ze zgoła innym składnikiem, choć równie niespodziewanym.
Ziemniaki Chantilly to ciekawy francuski wynalazek kulinarny. Zakłada gotowanie, tłuczenie, a następnie pieczenie warzyw. Swoją nazwę zawdzięczają crème chantilly, czyli po prostu bitej śmietanie. Po co ją dodawać? Jak czytamy na portalu The Kitchn:
Dzięki dodatkowi bitej śmietany, są delikatniejszą i puszystszą wersją klasycznych tłuczonych ziemniaków.
Sama śmietanka nie jest nadzwyczajnym dodatkiem do ziemniaków. Często dodaje się ją do puree, dzięki czemu wychodzi bardziej maślane i delikatne. Jednak ten przepis zakłada dodanie do warzyw śmietany ubitej (oczywiście bez cukru, jak w przypadku deserów).
Zobacz wideo Zyskały złą sławę, ale ziemniaki jeść warto. Zobaczcie, dlaczego.
Jak zrobić tłuczone ziemniaki Chantilly?
Składniki:
- 6 łyżek masła + trochę do wysmarowania formy
- 1 kg ziemniaków (najlepiej odmiany Yukon Gold lub innych uniwersalnych gatunków, np. Gala, Irga lub Irys)
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
- szklanka śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
- Masło kroimy w kostkę i odstawiamy, by zmiękło.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 2,5 cm. Wkładamy je do garnka z solą i zalewamy zimną wodą 2,5 cm powyżej ich powierzchni. Zagotowujemy je na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i gotujemy warzywa, aż staną się bardzo miękkie, przez 10-12 minut. Odcedzamy i odstawiamy, by się lekko ostudziły, ale nadal były ciepłe.
- W międzyczasie ścieramy parmezan.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza, a brytfannę smarujemy masłem.
- Ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia. Dodajemy miękkie masło i mleko. Mieszamy, aż tłuszcz się roztopi.
- Na średnio-szybkich obrotach ubijamy na sztywno śmietankę. Jedną trzecią przekładamy do ziemniaków i mieszamy, by rozluźnić ich strukturę. Następnie dodajemy resztę i przy pomocy szpatułki bardzo delikatnie łączymy ją z warzywami.
- Ziemniaki przekładamy do brytfanny. Robimy to ostrożnie, by nie zniszczyć efektu 'napowietrzenia', o który chodzi w całym tym procesie. Całość posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż ser się zarumieni.
- Przed podaniem ziemniaki powinny 'odpocząć' przez 10 minut, aby woda wewnątrz potrawy się ustabilizowała i nie wyparowała od razu.
Tłuczone ziemniaki z bitą śmietaną
Takie tłuczone ziemniaki można przygotować także bez zapiekania. Wtedy do ugotowanych i przeciśniętych warzyw wystarczy dodać wszystkie składniki, z pominięciem parmezanu. W takiej wersji będą równie smaczne. Doskonale sprawdzą się przy każdej potrawie, którą podajecie w towarzystwie ziemniaków.