Tarta bakewell, czyli mazurek po angielsku. Przepis na klasyczne brytyjskie ciasto migdałowe

Tarta bakewell ma swoje korzenie w Anglii i bez wątpienia posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Kruche ciasto, lekko kwaśne maliny, aromatyczne migdały... Wyjaśniamy, jak ją upiec.

Wielkanoc już niebawem, a to oznacza, że warto zaplanować już, jakie ciasta pojawią się na świątecznym stole. Jeśli chcecie przygotować coś innego niż tradycyjny mazurek, mamy dla was propozycję prosto z Anglii: zróbcie tartę bakewell. 

Tarta bakewell - co to jest?

Tarta bakewell pochodzi z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire. Piecze się ją oczywiście na kruchym cieście, ze słodkim migdałowym nadzieniem i kwaskowym dżemem malinowym. Takie połączenie to istne niebo w gębie. Sprawdźcie, jak upiec tartę bakewell.

Tarta bakewell - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej krupczatki,
  • 2 żółtka,
  • 200 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • odrobina wody

Na nadzienie malinowe:

  • 200 g mielonych migdałów,
  • 2 jajka + 2 białka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 5 łyżek cukru,
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Dodatkowo: 

  • 150 g dżemu malinowego z małą zawartością cukru,
  • płatki migdałów do przyozdobienia
Zobacz wideo

Jak się robi tartę bakewell?

Przygotowujemy ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier i wykładamy kawałki zimnego masła. Łączymy składniki, siekając je nożem lub szczypiąc palcami. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtka, w razie potrzeby wlewamy odrobinę wody. Ciasto zagniatamy szybko (bez wyrabiania, tylko do połączenia składników), formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Umieszczamy w lodówce na pół godziny.

Następnie formę do tarty (około 25 cm średnicy) wyklejamy schłodzonym ciastem. Na całej powierzchni nakłuwamy ją widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 20 minut, aż tarta lekko się zrumieni.

Przygotowujemy krem migdałowy: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy (najlepiej używając miksera kuchennego) z cukrem oraz cukrem z dodatkiem wanilii. Zmniejszamy obroty i wlewamy białka, a następnie porcjami mielone migdały. Na koniec wbijamy całe jajka, dodajemy aromat migdałowy i jeszcze raz wszystko łączymy. 

Przygotowujemy tartę: Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy warstwę dżemu malinowego, a na niego wykładamy krem migdałowy. Po wierzchu posypujemy płatkami migdałów, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy, możemy oprószyć je niewielką ilością cukru pudru. Podajemy lekko schłodzone. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.