Wielkanoc już niebawem, a to oznacza, że warto zaplanować już, jakie ciasta pojawią się na świątecznym stole. Jeśli chcecie przygotować coś innego niż tradycyjny mazurek, mamy dla was propozycję prosto z Anglii: zróbcie tartę bakewell.
Tarta bakewell pochodzi z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire. Piecze się ją oczywiście na kruchym cieście, ze słodkim migdałowym nadzieniem i kwaskowym dżemem malinowym. Takie połączenie to istne niebo w gębie. Sprawdźcie, jak upiec tartę bakewell.
Składniki:
Na ciasto:
Na nadzienie malinowe:
Dodatkowo:
Przygotowujemy ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier i wykładamy kawałki zimnego masła. Łączymy składniki, siekając je nożem lub szczypiąc palcami. Gdy powstanie kruszonka, dodajemy żółtka, w razie potrzeby wlewamy odrobinę wody. Ciasto zagniatamy szybko (bez wyrabiania, tylko do połączenia składników), formujemy kulę i zawijamy w folię spożywczą. Umieszczamy w lodówce na pół godziny.
Następnie formę do tarty (około 25 cm średnicy) wyklejamy schłodzonym ciastem. Na całej powierzchni nakłuwamy ją widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez około 20 minut, aż tarta lekko się zrumieni.
Przygotowujemy krem migdałowy: Masło w temperaturze pokojowej ucieramy (najlepiej używając miksera kuchennego) z cukrem oraz cukrem z dodatkiem wanilii. Zmniejszamy obroty i wlewamy białka, a następnie porcjami mielone migdały. Na koniec wbijamy całe jajka, dodajemy aromat migdałowy i jeszcze raz wszystko łączymy.
Przygotowujemy tartę: Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy warstwę dżemu malinowego, a na niego wykładamy krem migdałowy. Po wierzchu posypujemy płatkami migdałów, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy, możemy oprószyć je niewielką ilością cukru pudru. Podajemy lekko schłodzone.