Żulienka, czyli warzywa krojone w słupki. Do czego je wykorzystać?

Żulienka to warzywa krojone w specjalny sposób. Określenie pochodzi z języka francuskiego, gdzie oznacza krojenie produktów w długie, cienkie słupki.

Co to jest żulienka?

Co to jest żulienka? To określenie dotyczące sfery kulinarnej. Dotyczy ono warzyw krojonych w specjalny sposób: w długie, cienkie słupki. Tak przygotowane produkty można nie tylko wykorzystać do spożycia, ale także do dekoracji potraw. 

Nowalijki. Zdjęcie ilustracyjneNowalijki- sprawdź, dlaczego to samo zdrowie

Julienne: które warzywa nadają się do julienne?

Julienne to sposób krojenia w długie słupki. Nie każde warzywo nadaje się jednak do takiego formowania. Najlepiej w roli julienne sprawdzą się:

  • marchew,
  • seler,
  • burak,
  • ziemniak
  • por,
  • cukinia,

czyli warzywa o zwartej strukturze i dość wysokim poziomie twardości. Dzięki temu z łatwością można je pokroić na długie, cienkie słupki, które się nie łamią i nie kruszą. 

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Krojenie warzyw w julienne: co jest potrzebne?

Do krojenia warzyw w julienne oprócz warzyw potrzebne są także odpowiednie narzędzia. Precyzyjne cięcie umożliwia specjalna krajarka przeznaczona do julienne. Tego typu akcesorium możemy znaleźć w sklepach pod wieloma różnymi nazwami, np. temperówka do warzyw, obieraczka julienne czy spiralizer.

Julienne można wykonać także z użyciem ostrego noża szefa kuchni oraz deski. Wiele robotów kuchennych również posiada odpowiednie przystawki do krojenia warzyw julienne. To bardzo wygodny i szybki sposób na uzyskanie idealnie prostych słupków, który nie wymaga wiele wysiłku. 

Ile kalorii ma pomidor? Bardzo mało! Można śmiało jeść go, będąc na diecie.Ile kalorii ma pomidor? Jakie korzyści przynosi jedzenie pomidorów?

Krojenie warzyw w słupki

Krojenie warzyw w słupki nie jest nowym sposobem ich obróbki. Pierwsze wzmianki o julienne pochodzą już z XVIII-wiecznych francuskich książek kucharskich. Niemniej jednak w ostatnich latach widać, że metoda ta zyskuje na popularności. Coraz więcej wagi przykłada się bowiem do wizualnego efektu jaki uzyskujemy na talerzu. Krojenie warzyw w słupki sprawia, że wyglądają one inaczej niż zwykle, a dzięki temu cała potrawa staje się atrakcyjniejsza. Jest to więc dobra metoda w przypadku, gdy chcemy zachęcić do jedzenia warzyw np. dzieci. "Makaron" z cukinii lub marchewki będzie dla nich zdecydowanie bardziej interesujący niż warzywo podane w całości lub w plastrach, a to daje szansę, że chętniej go zjedzą. 

Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?