Żulienka, czyli warzywa krojone w słupki. Do czego je wykorzystać?
Co to jest żulienka?
Co to jest żulienka? To określenie dotyczące sfery kulinarnej. Dotyczy ono warzyw krojonych w specjalny sposób: w długie, cienkie słupki. Tak przygotowane produkty można nie tylko wykorzystać do spożycia, ale także do dekoracji potraw.
Julienne: które warzywa nadają się do julienne?
Julienne to sposób krojenia w długie słupki. Nie każde warzywo nadaje się jednak do takiego formowania. Najlepiej w roli julienne sprawdzą się:
- marchew,
- seler,
- burak,
- ziemniak
- por,
- cukinia,
czyli warzywa o zwartej strukturze i dość wysokim poziomie twardości. Dzięki temu z łatwością można je pokroić na długie, cienkie słupki, które się nie łamią i nie kruszą.
Krojenie warzyw w julienne: co jest potrzebne?
Do krojenia warzyw w julienne oprócz warzyw potrzebne są także odpowiednie narzędzia. Precyzyjne cięcie umożliwia specjalna krajarka przeznaczona do julienne. Tego typu akcesorium możemy znaleźć w sklepach pod wieloma różnymi nazwami, np. temperówka do warzyw, obieraczka julienne czy spiralizer.
Julienne można wykonać także z użyciem ostrego noża szefa kuchni oraz deski. Wiele robotów kuchennych również posiada odpowiednie przystawki do krojenia warzyw julienne. To bardzo wygodny i szybki sposób na uzyskanie idealnie prostych słupków, który nie wymaga wiele wysiłku.
Krojenie warzyw w słupki
Krojenie warzyw w słupki nie jest nowym sposobem ich obróbki. Pierwsze wzmianki o julienne pochodzą już z XVIII-wiecznych francuskich książek kucharskich. Niemniej jednak w ostatnich latach widać, że metoda ta zyskuje na popularności. Coraz więcej wagi przykłada się bowiem do wizualnego efektu jaki uzyskujemy na talerzu. Krojenie warzyw w słupki sprawia, że wyglądają one inaczej niż zwykle, a dzięki temu cała potrawa staje się atrakcyjniejsza. Jest to więc dobra metoda w przypadku, gdy chcemy zachęcić do jedzenia warzyw np. dzieci. "Makaron" z cukinii lub marchewki będzie dla nich zdecydowanie bardziej interesujący niż warzywo podane w całości lub w plastrach, a to daje szansę, że chętniej go zjedzą.
Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków