Żulienka, czyli warzywa krojone w słupki. Do czego je wykorzystać?

Żulienka to warzywa krojone w specjalny sposób. Określenie pochodzi z języka francuskiego, gdzie oznacza krojenie produktów w długie, cienkie słupki.

Co to jest żulienka?

Co to jest żulienka? To określenie dotyczące sfery kulinarnej. Dotyczy ono warzyw krojonych w specjalny sposób: w długie, cienkie słupki. Tak przygotowane produkty można nie tylko wykorzystać do spożycia, ale także do dekoracji potraw. 

Julienne: które warzywa nadają się do julienne?

Julienne to sposób krojenia w długie słupki. Nie każde warzywo nadaje się jednak do takiego formowania. Najlepiej w roli julienne sprawdzą się:

  • marchew,
  • seler,
  • burak,
  • ziemniak
  • por,
  • cukinia,

czyli warzywa o zwartej strukturze i dość wysokim poziomie twardości. Dzięki temu z łatwością można je pokroić na długie, cienkie słupki, które się nie łamią i nie kruszą. 

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Krojenie warzyw w julienne: co jest potrzebne?

Do krojenia warzyw w julienne oprócz warzyw potrzebne są także odpowiednie narzędzia. Precyzyjne cięcie umożliwia specjalna krajarka przeznaczona do julienne. Tego typu akcesorium możemy znaleźć w sklepach pod wieloma różnymi nazwami, np. temperówka do warzyw, obieraczka julienne czy spiralizer.

Julienne można wykonać także z użyciem ostrego noża szefa kuchni oraz deski. Wiele robotów kuchennych również posiada odpowiednie przystawki do krojenia warzyw julienne. To bardzo wygodny i szybki sposób na uzyskanie idealnie prostych słupków, który nie wymaga wiele wysiłku. 

Krojenie warzyw w słupki

Krojenie warzyw w słupki nie jest nowym sposobem ich obróbki. Pierwsze wzmianki o julienne pochodzą już z XVIII-wiecznych francuskich książek kucharskich. Niemniej jednak w ostatnich latach widać, że metoda ta zyskuje na popularności. Coraz więcej wagi przykłada się bowiem do wizualnego efektu jaki uzyskujemy na talerzu. Krojenie warzyw w słupki sprawia, że wyglądają one inaczej niż zwykle, a dzięki temu cała potrawa staje się atrakcyjniejsza. Jest to więc dobra metoda w przypadku, gdy chcemy zachęcić do jedzenia warzyw np. dzieci. "Makaron" z cukinii lub marchewki będzie dla nich zdecydowanie bardziej interesujący niż warzywo podane w całości lub w plastrach, a to daje szansę, że chętniej go zjedzą. 

Zobacz też: Ile gotować? Poradnik dla początkujących. Ile gotować brokuły, ziemniaki i inne warzywa?

Więcej o: