Naleśniki ze szpinakem i fetą można określić mianem obiadu idealnego. Nie tylko są pyszne i proste w przygotowaniu, ale także można je łatwo zamrozić na później lub usmażyć na zapas i podać w formie rewelacyjnej zapiekanki. To danie na pewno docenią osoby zapracowane i nieprzepadające za codziennym gotowaniem. Sprawdźcie nasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą!
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
Na farsz szpinakowy:
Przygotowujemy naleśniki: składniki na ciasto łączymy w sporej misce, przygotowana masa powinna mieć konsystencję śmietany. Na odrobinie oleju smażymy naleśniki i odkładamy je na stosik.
Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy, wrzucamy umyty szpinak (jeśli korzystamy ze świeżego lub mrożonego w liściach, warto go trochę posiekać) oraz 2 rozdrobnione ząbki czosnku. Mieszamy i smażymy przez około 10 minut na niewielkim ogniu, aż liście zwiędną, a nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz suszone pomidory pokrojone na kawałki. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy naleśniki: Na każdy placek wykładamy porcję farszu i rozsmarowujemy go. Potem zwijamy naleśniki w rulony lub składamy w ćwiartki. Podajemy solo lub z kleksem kwaśnej śmietany.
Jeśli zrobicie więcej naleśników, na drugi dzień możecie podać je w formie zapiekanki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy do niego naleśniki - powinny ciasno do siebie przylegać. Przygotowujemy sos beszamelowy: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i zasmażamy. Zanim zasmażka się zrumieni, wlewamy szklankę mleka i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
Tak zrobionym sosem polewamy ułożone naleśniki, na wierzchu zaś rozsypujemy starty ser żółty. Naczynie wstawiamy do piekarnika i potrawę zapiekamy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.