Naleśniki ze szpinakiem i fetą, czyli pyszny wegeobiad dla każdego

Naleśniki ze szpinakiem i fetą to klasyczna propozycja na wytrawny obiad bez mięsa. Żadnych wymyślnych dodatków, żadnych niespodziewanych smaków - proste danie, które smakuje doskonale. Jak je zrobić?

Naleśniki ze szpinakem i fetą można określić mianem obiadu idealnego. Nie tylko są pyszne i proste w przygotowaniu, ale także można je łatwo zamrozić na później lub usmażyć na zapas i podać w formie rewelacyjnej zapiekanki. To danie na pewno docenią osoby zapracowane i nieprzepadające za codziennym gotowaniem. Sprawdźcie nasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą!

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - przepis

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • olej roślinny,
  • sól do smaku

Na farsz szpinakowy:

  • 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • kostka sera feta (ok. 250 g),
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pieprz do smaku,
  • oliwa lub olej

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą?

Przygotowujemy naleśniki: składniki na ciasto łączymy w sporej misce, przygotowana masa powinna mieć konsystencję śmietany. Na odrobinie oleju smażymy naleśniki i odkładamy je na stosik.

Przygotowujemy farsz: na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy, wrzucamy umyty szpinak (jeśli korzystamy ze świeżego lub mrożonego w liściach, warto go trochę posiekać) oraz 2 rozdrobnione ząbki czosnku. Mieszamy i smażymy przez około 10 minut na niewielkim ogniu, aż liście zwiędną, a nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz suszone pomidory pokrojone na kawałki. Doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. 

Zobacz wideo

Przygotowujemy naleśniki: Na każdy placek wykładamy porcję farszu i rozsmarowujemy go. Potem zwijamy naleśniki w rulony lub składamy w ćwiartki. Podajemy solo lub z kleksem kwaśnej śmietany.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem?

Jeśli zrobicie więcej naleśników, na drugi dzień możecie podać je w formie zapiekanki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy do niego naleśniki - powinny ciasno do siebie przylegać. Przygotowujemy sos beszamelowy: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i zasmażamy. Zanim zasmażka się zrumieni, wlewamy szklankę mleka i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Tak zrobionym sosem polewamy ułożone naleśniki, na wierzchu zaś rozsypujemy starty ser żółty. Naczynie wstawiamy do piekarnika i potrawę zapiekamy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.