Ciasto z rabarbarem nie jest trudnym wypiekiem. Może zrobić je każdy, a ponadto posiada ono wyjątkowy smak i aromat. Ciasto z rabarbarem to z pewnością ten wypiek, który powinien znaleźć się na waszym stole, zwłaszcza w okresie lata.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?
Kruche z rabarbarem i budyniem - prosty przepis na ciasto rabarbarowe
Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem można podać zarówno w przypadku oficjalnych przyjęć, ale i tych na większym luzie. Ciasto można wykonać z kruszonką lub bez. To doskonały dodatek do kawy, herbaty, domowego kompotu, a nawet lodów! Przepis na to wyjątkowe ciasto znajduje się poniżej:
Składniki na ciasto:
- około pół kilograma mąki pszennej,
- około 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
- około 200 gram cukru,
- około 2 łyżek cukru waniliowego,
- kostka prawdziwego masła,
- 2 spore żółtka,
- 1 jajko,
- 2 duże łyżki śmietany.
Składniki na wypełnienie:
- litr mleka,
- około dwóch opakowań budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym,
- około 500 gram rabarbaru,
- połowa szklanki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka cytrynowa z około połowy cytryny.
Wykonanie:
- Bierzemy suche składniki na ciasto i mieszamy je ze sobą. Musimy pamiętać, aby przesiać mąkę - wówczas ciasto będzie pulchniejsze.
- Następnie łączymy zimne masło z suchymi składnikami, dodajemy jajko i dwa żółtka oraz śmietanę.
- Dalej zagniatamy ciasto i wyrobione dzielimy na pół. Jedna część powinna być minimalnie większa od drugiej.
- Do przygotowanej blaszki wkładamy większą ilość ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą palców.
- Mniejszą część wstawiamy do lodówki.
- Przechodzimy do nadzienia - w tym celu musimy oba budynie połączyć z mąką ziemniaczaną. Do całości dolewamy szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy. Gdy mleko zacznie bulgotać, wówczas wlewamy budyniową masę. Dodajemy cukier i całość gotujemy. Mieszamy do uzyskania aksamitnej masy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do budyniu dodajemy kawałki owoców oraz skórkę cytrynową. Mieszamy. Dalej wylewamy masę na ciasto w blaszce. Możemy też zrobić to warstwowo - na ciasto najpierw wyłożyć rabarbar, a potem masę budyniową.
- Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki i kruszymy, posypując kruszonką wierzch ciasta.
- Całość pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą - łatwy przepis
Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą to dobra opcja dla ludzi, którzy lubią przepisy w jeszcze słodszej wersji. Przepis wygląda następująco:
Składniki na ciasto:
- 3 jaja,
- ponad połowa szklanki cukru,
- odrobina soli,
- 300 gram masła,
- pół kilograma mąki,
- około 3 łyżeczek proszku do pieczenia.
Składniki na masę budyniową:
- litr mleka,
- 5 żółtek,
- 2 budynie,
- 1 łyżka aromatu waniliowego.
Składniki na bezę:
- 5 białek,
- ponad połowa szklanki cukru,
- paczka kisielu,
- około 100 ml oleju.
- Potrzebujemy jeszcze kilku sztuk rabarbaru.
Wykonanie:
- Na początku zajmujemy się masłem, cukrem i jajami, które należy dokładnie ze sobą zmiksować.
- Następnie przesiewamy mąkę i łączymy ją standardowo z proszkiem do pieczenia.
- Całość miksujemy i wyrabiamy. Około 1/4 ciasta odkładamy do wykonania kruszonki. Resztę zagniatamy.
- Pozostałe ciasto wkładamy do przygotowanej blaszki i wyklejamy.
- Dalej pieczemy je przez około 10-15 minut w 180 stopniach.
- W tym czasie myjemy rabarbar i kroimy go na mniejsze kawałki.
- Potem rozmieszczamy je na upieczonym i przestygniętym spodzie.
- Czas na bezę. Białka ubijamy na sztywno z solą. Etapami dodajemy cukier.
- Do ubitych białek dodajemy kisiel i olej. Wszystko mieszamy. Masę kładziemy łyżką na cieście.
- Ciasto pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem - wersja dla początkujących
Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem jest banalne. Dlatego też nie obawiaj się wykonać je samodzielnie. Powinno się udać nawet, jeżeli nie masz zbyt dużego doświadczenia. Oto i przepis:
Składniki potrzebne do ciasta:
- 2, 5 szklanki mąki pszennej typu tortowego,
- około 3/4 szklanki cukru białego,
- 2 łyżeczki proszku do wypieków,
- budyń,
- łyżeczka cukru o smaku waniliowym.
- 4 jaja,
- kostka masła,
- około 1/4 szklanki mleka,
- pół kilograma rabarbaru.
Wykonanie:
- Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem oraz budyniem.
- Masło ucieramy z cukrami. Stopniowo dodajemy jaja.
- Cały czas jednocześnie mieszając.
- Dalej kolejno dodajemy mleko i suche składniki.
- Całość wkładamy do foremki. W ciasto wtapiamy pokrojone owoce.
- Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.