• Link został skopiowany

Ciasto z rabarbarem i budyniem - proste i szybkie przepisy w kilku wersjach dla początkujących

Ciasto z rabarbarem i budyniem to placek, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Niezależnie od tego czy jesteś wybitnym masterem w temacie pieczenia, czy osobą początkującą, bez trudu wykonasz poniższe przepisy.
Ciasto z rabarbarem. Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?
fot. pexels.com/zdjęcie ilustracyjne

Ciasto z rabarbarem nie jest trudnym wypiekiem. Może zrobić je każdy, a ponadto posiada ono wyjątkowy smak i aromat. Ciasto z rabarbarem to z pewnością ten wypiek, który powinien znaleźć się na waszym stole, zwłaszcza w okresie lata.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Kruche z rabarbarem i budyniem - prosty przepis na ciasto rabarbarowe

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem można podać zarówno w przypadku oficjalnych przyjęć, ale i tych na większym luzie. Ciasto można wykonać z kruszonką lub bez. To doskonały dodatek do kawy, herbaty, domowego kompotu, a nawet lodów! Przepis na to wyjątkowe ciasto znajduje się poniżej:

Składniki na ciasto:

  • około pół kilograma mąki pszennej,
  • około 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • około 200 gram cukru,
  • około 2 łyżek cukru waniliowego,
  • kostka prawdziwego masła,
  • 2 spore żółtka,
  • 1 jajko,
  • 2 duże łyżki śmietany.

Składniki na wypełnienie:

  • litr mleka,
  • około dwóch opakowań budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym,
  • około 500 gram rabarbaru,
  • połowa szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • skórka cytrynowa z około połowy cytryny.

Wykonanie:

  1. Bierzemy suche składniki na ciasto i mieszamy je ze sobą. Musimy pamiętać, aby przesiać mąkę - wówczas ciasto będzie pulchniejsze.
  2. Następnie łączymy zimne masło z suchymi składnikami, dodajemy jajko i dwa żółtka oraz śmietanę.
  3. Dalej zagniatamy ciasto i wyrobione dzielimy na pół. Jedna część powinna być minimalnie większa od drugiej.
  4. Do przygotowanej blaszki wkładamy większą ilość ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą palców.
  5. Mniejszą część wstawiamy do lodówki.
  6. Przechodzimy do nadzienia - w tym celu musimy oba budynie połączyć z mąką ziemniaczaną. Do całości dolewamy szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy. Gdy mleko zacznie bulgotać, wówczas wlewamy budyniową masę. Dodajemy cukier i całość gotujemy. Mieszamy do uzyskania aksamitnej masy i odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Do budyniu dodajemy kawałki owoców oraz skórkę cytrynową. Mieszamy. Dalej wylewamy masę na ciasto w blaszce. Możemy też zrobić to warstwowo - na ciasto najpierw wyłożyć rabarbar, a potem masę budyniową.
  8. Wyciągamy drugą część ciasta z lodówki i kruszymy, posypując kruszonką wierzch ciasta.
  9. Całość pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą - łatwy przepis

Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą to dobra opcja dla ludzi, którzy lubią przepisy w jeszcze słodszej wersji. Przepis wygląda następująco:

Składniki na ciasto:

  • 3 jaja,
  • ponad połowa szklanki cukru,
  • odrobina soli,
  • 300 gram masła,
  • pół kilograma mąki,
  • około 3 łyżeczek proszku do pieczenia.

Składniki na masę budyniową:

  • litr mleka,
  • 5 żółtek,
  • 2 budynie,
  • 1 łyżka aromatu waniliowego.

Składniki na bezę:

  • 5 białek,
  • ponad połowa szklanki cukru,
  • paczka kisielu,
  • około 100 ml oleju.
  • Potrzebujemy jeszcze kilku sztuk rabarbaru.

Wykonanie:

  1. Na początku zajmujemy się masłem, cukrem i jajami, które należy dokładnie ze sobą zmiksować.
  2. Następnie przesiewamy mąkę i łączymy ją standardowo z proszkiem do pieczenia.
  3. Całość miksujemy i wyrabiamy. Około 1/4 ciasta odkładamy do wykonania kruszonki. Resztę zagniatamy.
  4. Pozostałe ciasto wkładamy do przygotowanej blaszki i wyklejamy.
  5. Dalej pieczemy je przez około 10-15 minut w 180 stopniach.
  6. W tym czasie myjemy rabarbar i kroimy go na mniejsze kawałki.
  7. Potem rozmieszczamy je na upieczonym i przestygniętym spodzie.
  8. Czas na bezę. Białka ubijamy na sztywno z solą. Etapami dodajemy cukier.
  9. Do ubitych białek dodajemy kisiel i olej. Wszystko mieszamy. Masę kładziemy łyżką na cieście.
  10. Ciasto pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.

Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem - wersja dla początkujących

Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem jest banalne. Dlatego też nie obawiaj się wykonać je samodzielnie. Powinno się udać nawet, jeżeli nie masz zbyt dużego doświadczenia. Oto i przepis:

Składniki potrzebne do ciasta:

  • 2, 5 szklanki mąki pszennej typu tortowego,
  • około 3/4 szklanki cukru białego,
  • 2 łyżeczki proszku do wypieków,
  • budyń,
  • łyżeczka cukru o smaku waniliowym.
  • 4 jaja,
  • kostka masła,
  • około 1/4 szklanki mleka,
  • pół kilograma rabarbaru.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem oraz budyniem.
  2. Masło ucieramy z cukrami. Stopniowo dodajemy jaja.
  3. Cały czas jednocześnie mieszając.
  4. Dalej kolejno dodajemy mleko i suche składniki.
  5. Całość wkładamy do foremki. W ciasto wtapiamy pokrojone owoce.
  6. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej o: