18+
Uwaga!

Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych

Mam co najmniej 18 lat. Chcę wejść
Nie mam jeszcze 18 lat. Wychodzę

Nalewka z rabarbaru - dwa przepisy do wypróbowania w lecie. Jak przygotować rabarbarówkę?

Nalewka z rabarbaru, mimo iż jest mniej popularnym napojem, niż klasyczny kompot z tego warzywa, to smakuje równie świetnie. Jak zrobić klasyczną rabarbarówkę? Z nami poznasz także sposób na nalewkę z truskawek i rabarbaru.

Rabarbar jest, o czym nie wszyscy wiedzą, warzywem, które przybyło do Europy w XVI w. za sprawą Marco Polo. W Polsce rabarbar jest znany od XVIII w. W naszym kraju uprawiana jest zwłaszcza odmiana rabarbaru zwyczajnego, który nie cechuje się szczególnymi wartościami leczniczymi. Jest on jednak cenny z uwagi na niską kaloryczność, ciekawy smak i bogate wartości odżywcze. Jakie? Zobaczcie sami.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Nalewka rabarbarowa, czyli słów kilka o rabarbarze

  • Ma dużą zawartość błonnika pokarmowego - dlatego powinny po niego sięgać osoby, miewające problemy z zaparciami, problemami trawiennymi, a także te, które są na diecie odchudzającej.
  • Ze względu na zawartość: witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia, potasu, magnezu, cynku, sodu i żelaza - z powodzeniem uzupełni niedobory witamin i minerałów, a także wpłynie korzystanie na wygląd cery.
  • Pozwala redukować stany zapalne w naszym organizmie - chociaż na jego przyjmowanie powinny uważać osoby chorujące na kamicę nerkową oraz osteoporozę.
  • Poprawia apetyt i obniża temperaturę - dlatego będzie wyjątkowo pomocy w czasie walki z infekcjami.
  • Jest źródłem fitohormonów, szczególnie potrzebnych kobietom w trakcie menopauzy i mężczyznom, u których zdiagnozowano przerost prostaty.

Nalewka z rabarbaru - przepis

Nalewka z rabarbaru nie należy do szczególnie popularnych trunków. Jest jednak połączeniem zarówno słodkich, jak i kwaśnych smaków. Do tego ma wyjątkowe, różowe zabarwienie dlatego warto pokusić się o jej przygotowanie. Jak zrobić nalewkę popularnie zwaną rabarbarówką? Oto podstawowy przepis:

Składniki:

  • pół kilograma rabarbaru,
  • 1/2 litra spirytusu 95 proc.,
  • 300 ml przegotowanej wody,
  • 200 g szklanki cukru.

Wykonanie:

  1. Łodygi rabarbaru należy dokładnie umyć, nie obierać i pokroić na małe kawałeczki.
  2. Pokrojone warzywo przerzucić do dużego słoika, zasypać cukrem i odstawić słoik na 24 godziny w słoneczne miejsce, od czasu do czasu potrząsając naczyniem.
  3. Do słoika wlać alkohol oraz wodę, szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na około miesiąc.
  4. Napój odcedzić na gęstym sitku, pozbawiając go rabarbaru.
  5. Nalewkę rozlać do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu przez ok. trzy miesiące w celu tzw. leżakowania.
 

Pyszna nalewka z rabarbaru, czyli doskonała baza do modyfikacji

Nalewka z rabarbaru to doskonała baza do wszelakich drinków, warto jednak pamiętać o tym, że rabarbarówke można również dowolnie modyfikować, dodając do tego wyjątkowego napoju, np. sok z cytryny, grejpfruta, miód czy laskę wanilii, wówczas jego smak będzie jeszcze bardziej wyjątkowy i specyficzny. W takim celu można np. cukier zastąpić szklanką miodu lub po prostu dodać ulubiony smak: sok z cytryny, grejpfruta czy laskę wanilii do napoju tuż przed przelaniem nalewki do mniejszych butelek. Warto eksperymentować z tego rodzaju napojami, dzięki temu zyskamy indywidualny i niepowtarzalny smak.

 

Nalewka z truskawek i rabarbaru, czyli sposób na połączenie idealne

Rabarbar i truskawki to typowe owoce cechujące polskie lato, dlatego warto wykorzystać ten wyjątkowy czas do wykonania pysznej nalewki. Czego będziemy potrzebowali? 

  • 1 kg truskawek,
  • 800 g rabarbaru,
  • 300 g cukru,
  • 700 ml spirytusu 95 proc.,
  • 500 ml przegotowanej wody.

Owoce kroimy - rabarbar w kawałeczki, a truskawki na połówki - i przekładamy do dużego słoja. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny, aby owoce puściły sok. Po tym czasie zalewamy alkoholem i wodą, zakręcamy i odstawiamy na dwa miesiące. Trunek przecedzamy i przelewamy do mniejszych butelek. Nalewkę z truskawek i rabarbaru odstawiamy na 3 miesiące w chłodne miejsce, aby swobodnie przeleżakowała. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA