Tort bez pieczenia - trzy przepisy na szybkie torty bez pieczenia

Tort bez pieczenia to doskonała propozycja zwłaszcza w sytuacji, kiedy nie mamy dostępu do piekarnika i jednocześnie musimy szybko przygotować ciasto. Poznaj wyjątkowe przepisy na tort, który można przygotować na urodzinowy lub inne ważne uroczystości.

Torty bez pieczenia są nie tylko szybkie i proste, ale przede wszystkim smaczne. Kolejną zaletą jest to, że nie wymagają one użycia piekarnika.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!

Torty bez pieczenia - czyli jak przygotować tort bez piekarnika

Pierwszy z przedstawionych przez nas przepisów jest na tort z polewą. Składniki potrzebne do wykonania tortu to:

Na krem:

  • około 750 gram serka mascarpone,
  • około szklanki śmietanki typu kremówka,
  • szklanka mleka z puszki,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • około 350 gram borówek,
  • około 250 gram herbatników,
  • połowę szklanki mleka,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao.

Na polewę:

  • około 70 gram gorzkiej czekolady,
  • około 50 gram czekolady o smaku mlecznym,
  • pół szklanki kremówki.

Na wierzch ciasta:

  • około szklanka śmietany kremówki,
  • duża łyżka cukru pudru,
  • owoce do dekoracji - rodzaj wedle uznania.

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem kakao. W tym celu gotujemy mleko. Następnie wsypujemy kakao (zgodnie z przepisem na opakowaniu produktu) i całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Dalej, ubijamy śmietankę. Warto jest przelać ją do wysokiego naczynia. Kolejno dokładamy serek mascarpone i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. W kolejnym punkcie dodajemy mleko skondensowane. Ważna wskazówka: nie możemy wrzucić całego mleka od razu, ale należy wykonać to w trzech etapach. Po każdym z nich delikatnie zmiksować masę.
  4. Dodajemy owoce do masy, a całość mieszamy łopatką lub łyżką.
  5. W kolejnym etapie przygotowujemy okrągłą blaszkę i wykładamy na nią herbatniki. Na to układamy około 1/4 proporcji kremu i całość wyrównujemy. Tak kolejno tworzymy poszczególne warstwy. W trzeciej warstwie maczamy herbatniki w kakao. Na wierzchu układamy suche herbatniki.
  6. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy na całą noc do lodówki.
  7. Polewę przygotowujemy następnego dnia. W tym celu łamiemy czekoladę i przekładamy do miski. Dalej gotujemy śmietanką i zalewamy nią czekoladę. Całość mieszamy, aż do momentu roztopienia się czekolady. Polewę odstawiamy, aby ostygła.
  8. Tort wyciągamy z lodówki i zdejmujemy obręcz blaszki. Dalej polewamy je polewą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  9. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i za pomocą rękawa lub zwykłego woreczka wykonujemy zdobienia. Całość wieńczymy owocami.

Tort oreo bez pieczenia - czyli ciasto na bazie kultowych ciastek

Tort oreo bez pieczenia to absolutny faworyt. Na szczęście tort jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a do tego nieziemsko pyszny. Przepis na to niezwykłe ciasto znajduje się tutaj:

Składniki:

  • około trzech opakowań ciastek oreo,
  • około 80 gram masła,
  • około 2 szklanek mleka,
  • około szklanka śmietany kremówki,
  • 3 ml aromatu śmietankowego,
  • około 20 gram żelatyny,
  • około 125 ml gorącego mleka,
  • bita śmietana.

Wykonanie:

  1. Ciasteczka rozdzielamy i usuwamy z nich biały krem. Ciemną warstwę ciastek dzielimy na dwie równe porcje.
  2. Dalej rozpuszczamy masło. Pamiętajmy o tym, że je ostudzić.
  3. Pierwszą połowę ciemnych ciasteczek miksujemy na proszek i stopniowo dolewamy ostudzone masło.
  4. W czwartym kroku przygotowujemy tortownicę. Wkładamy masę z ciastek. Dalej ciasto przekładamy do lodówki na pół godziny.
  5. Dalej zajmujemy się białą masą. W tym celu podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nich białą masę z oreo. Odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Dalej rozpuszczamy żelatynę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. W tym kroku ubijamy śmietankę na "sztywno". Stopniowo dodajemy masę mleczną, żelatynę i aromat waniliowy.
  8. Następnie wylewamy masę na tortownicę. Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy na trzy godziny do lodówki.
  9. Po tym czasie przystępujemy do przygotowania góry - tak samo, jak w przypadku wcześniejszej masy. Całość wykładamy na białą masę. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na trzy godziny.
  10. Na samym końcu dekorujemy tort bitą śmietaną i ciastkami oreo.

Tort szwarcwaldzki - "Czarny Las" na naszym stole

Tort szwarcwaldzki to ciasto, które przybyło do nas z Niemiec, ale jest ono popularne na całym świecie. Poniżej przedstawiamy wersję tego ciasta, ale bez konieczności pieczenia (za stroną ilovebake.pl). 

Składniki na tort szwarcwaldzki bez pieczenia

Na krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 300 g serka mascarpone,
  • trzy łyżki cukru pudru.

Na warstwę wiśni:

  • dżem wiśniowy,
  • cztery łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody.

Dodatkowo: dwa opakowania herbatników kakaowych oraz polewa czekoladowa lub owoce.

  1. Tortownicę lub formę w kształcie kwadratu wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z dżemem. 
  3. Kremówkę miksujemy z mascarpone do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i miksujemy.
  4. Na początku układamy herbatniki. 
  5. Po ostygnięciu warstwy wiśniowej - wykładamy ją na pierwszą warstwę herbatników.
  6. Na warstwę wiśniową układamy herbatniki, a na nie krem z mascarpone. 
  7. Ciasto należy włożyć na kilka godzin do lodówki.
  8. Przed podaniem można polać ciasto przestygniętą polewą czekoladową lub udekorować owocami. 
Więcej o: