Torty bez pieczenia są nie tylko szybkie i proste, ale przede wszystkim smaczne. Kolejną zaletą jest to, że nie wymagają one użycia piekarnika.
Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!
Torty bez pieczenia - czyli jak przygotować tort bez piekarnika
Pierwszy z przedstawionych przez nas przepisów jest na tort z polewą. Składniki potrzebne do wykonania tortu to:
Na krem:
- około 750 gram serka mascarpone,
- około szklanki śmietanki typu kremówka,
- szklanka mleka z puszki,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- około 350 gram borówek,
- około 250 gram herbatników,
- połowę szklanki mleka,
- 2 łyżki prawdziwego kakao.
Na polewę:
- około 70 gram gorzkiej czekolady,
- około 50 gram czekolady o smaku mlecznym,
- pół szklanki kremówki.
Na wierzch ciasta:
- około szklanka śmietany kremówki,
- duża łyżka cukru pudru,
- owoce do dekoracji - rodzaj wedle uznania.
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się przygotowaniem kakao. W tym celu gotujemy mleko. Następnie wsypujemy kakao (zgodnie z przepisem na opakowaniu produktu) i całość dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Dalej, ubijamy śmietankę. Warto jest przelać ją do wysokiego naczynia. Kolejno dokładamy serek mascarpone i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- W kolejnym punkcie dodajemy mleko skondensowane. Ważna wskazówka: nie możemy wrzucić całego mleka od razu, ale należy wykonać to w trzech etapach. Po każdym z nich delikatnie zmiksować masę.
- Dodajemy owoce do masy, a całość mieszamy łopatką lub łyżką.
- W kolejnym etapie przygotowujemy okrągłą blaszkę i wykładamy na nią herbatniki. Na to układamy około 1/4 proporcji kremu i całość wyrównujemy. Tak kolejno tworzymy poszczególne warstwy. W trzeciej warstwie maczamy herbatniki w kakao. Na wierzchu układamy suche herbatniki.
- Tak przygotowaną blaszkę wkładamy na całą noc do lodówki.
- Polewę przygotowujemy następnego dnia. W tym celu łamiemy czekoladę i przekładamy do miski. Dalej gotujemy śmietanką i zalewamy nią czekoladę. Całość mieszamy, aż do momentu roztopienia się czekolady. Polewę odstawiamy, aby ostygła.
- Tort wyciągamy z lodówki i zdejmujemy obręcz blaszki. Dalej polewamy je polewą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i za pomocą rękawa lub zwykłego woreczka wykonujemy zdobienia. Całość wieńczymy owocami.
Tort oreo bez pieczenia - czyli ciasto na bazie kultowych ciastek
Tort oreo bez pieczenia to absolutny faworyt. Na szczęście tort jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a do tego nieziemsko pyszny. Przepis na to niezwykłe ciasto znajduje się tutaj:
Składniki:
- około trzech opakowań ciastek oreo,
- około 80 gram masła,
- około 2 szklanek mleka,
- około szklanka śmietany kremówki,
- 3 ml aromatu śmietankowego,
- około 20 gram żelatyny,
- około 125 ml gorącego mleka,
- bita śmietana.
Wykonanie:
- Ciasteczka rozdzielamy i usuwamy z nich biały krem. Ciemną warstwę ciastek dzielimy na dwie równe porcje.
- Dalej rozpuszczamy masło. Pamiętajmy o tym, że je ostudzić.
- Pierwszą połowę ciemnych ciasteczek miksujemy na proszek i stopniowo dolewamy ostudzone masło.
- W czwartym kroku przygotowujemy tortownicę. Wkładamy masę z ciastek. Dalej ciasto przekładamy do lodówki na pół godziny.
- Dalej zajmujemy się białą masą. W tym celu podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nich białą masę z oreo. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Dalej rozpuszczamy żelatynę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- W tym kroku ubijamy śmietankę na "sztywno". Stopniowo dodajemy masę mleczną, żelatynę i aromat waniliowy.
- Następnie wylewamy masę na tortownicę. Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy na trzy godziny do lodówki.
- Po tym czasie przystępujemy do przygotowania góry - tak samo, jak w przypadku wcześniejszej masy. Całość wykładamy na białą masę. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na trzy godziny.
- Na samym końcu dekorujemy tort bitą śmietaną i ciastkami oreo.
Tort szwarcwaldzki - "Czarny Las" na naszym stole
Tort szwarcwaldzki to ciasto, które przybyło do nas z Niemiec, ale jest ono popularne na całym świecie. Poniżej przedstawiamy wersję tego ciasta, ale bez konieczności pieczenia (za stroną ilovebake.pl).
Składniki na tort szwarcwaldzki bez pieczenia
Na krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 300 g serka mascarpone,
- trzy łyżki cukru pudru.
Na warstwę wiśni:
- dżem wiśniowy,
- cztery łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody.
Dodatkowo: dwa opakowania herbatników kakaowych oraz polewa czekoladowa lub owoce.
- Tortownicę lub formę w kształcie kwadratu wykładamy papierem do pieczenia.
- Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie i wymieszać z dżemem.
- Kremówkę miksujemy z mascarpone do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i miksujemy.
- Na początku układamy herbatniki.
- Po ostygnięciu warstwy wiśniowej - wykładamy ją na pierwszą warstwę herbatników.
- Na warstwę wiśniową układamy herbatniki, a na nie krem z mascarpone.
- Ciasto należy włożyć na kilka godzin do lodówki.
- Przed podaniem można polać ciasto przestygniętą polewą czekoladową lub udekorować owocami.