Ogórki kiszone - przepis na zachowanie lata na dłużej. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać

Kiszone ogórki to dla wielu osób jeden z głównych smaków lata. I to taki, który dzięki sprytnym przepisom może zostać z nami na dłużej. Jak zrobić ogórki kiszone w słoikach? Oto nasz sprawdzony przepis na ogórki kiszone.

Ogórki kiszone - przepis

Ogórki kiszone - przepis. Składniki:

  • ogórki (zwykłe ogórki gruntowe, najlepiej niezbyt duże),
  • czosnek,
  • koper,
  • sól (najlepsza będzie kamienna, gruboziarnista),
  • świeży chrzan.
Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Ogórki kiszone - przepis. Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj. Podobnie potraktuj słoiki. Umyj je, wyparz i wytrzyj do sucha. Ogórki wkładaj do słoików pionowo, dość gęsto. Dodaj do każdego słoika po trzy, a nawet cztery ząbki czosnku, spory kawałek świeżego obranego chrzanu i gałązkę kopru.

Do ogórków kiszonych w słoikach potrzebujesz jeszcze zalewy. Zagotuj wodę, wsyp do niej sól. Na jeden litrowy słoik potrzebujesz pół litra wody i półtorej sporej łyżki soli. Wymieszaj porządnie sól z wodą. Przelej wrzącą wodę do słoików i zakręć od razu. Ogórki muszą być całkowicie zanurzone w zalewie. Słoiki odstaw na 12 godzin. Najlepiej w ciepłe miejsce i dodatkowo przykryj je kocem. Po tym czasie przechowuj w piwnicy lub innym chłodnym, zaciemnionym miejscu.

A może wypróbujesz nowy przepis? Ogórki małosolne na sucho?

Ogórki kiszone w słoikach. Jakie ogórki kupować do kiszenia?

Wszystkie warzywa, które chcemy przerabiać na przetwory, powinny być dobrej jakości, od sprawdzonego dostawcy. Nie inaczej jest w przypadku ogórków kiszonych w słoikach. Szukaj rolników, którzy nie używają nawozów sztucznych. Gdy będzie ich zbyt wiele, ogórki mogą pleśnieć.

Pamiętaj, aby wybrać małe i jędrne ogórki. Takie o podobnej wielkości i dość gładkiej skórze. To sprawi, że łatwiej będą pasowały do słoika.  Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze ogórki kupimy rano. Taki zakup oznacza, że ogórki zostały zerwane maksymalnie siedem godzin wcześniej, więc są świeże i idealne do kiszenia w słoikach.

Więcej o:
Copyright © Agora SA