Ogórki dokładnie umyj. Podobnie potraktuj słoiki. Umyj je, wyparz i wytrzyj do sucha. Ogórki wkładaj do słoików pionowo, dość gęsto. Dodaj do każdego słoika po trzy, a nawet cztery ząbki czosnku, spory kawałek świeżego obranego chrzanu i gałązkę kopru.
Do ogórków kiszonych w słoikach potrzebujesz jeszcze zalewy. Zagotuj wodę, wsyp do niej sól. Na jeden litrowy słoik potrzebujesz pół litra wody i półtorej sporej łyżki soli. Wymieszaj porządnie sól z wodą. Przelej wrzącą wodę do słoików i zakręć od razu. Ogórki muszą być całkowicie zanurzone w zalewie. Słoiki odstaw na 12 godzin. Najlepiej w ciepłe miejsce i dodatkowo przykryj je kocem. Po tym czasie przechowuj w piwnicy lub innym chłodnym, zaciemnionym miejscu.
A może wypróbujesz nowy przepis? Ogórki małosolne na sucho?
Wszystkie warzywa, które chcemy przerabiać na przetwory, powinny być dobrej jakości, od sprawdzonego dostawcy. Nie inaczej jest w przypadku ogórków kiszonych w słoikach. Szukaj rolników, którzy nie używają nawozów sztucznych. Gdy będzie ich zbyt wiele, ogórki mogą pleśnieć.
Pamiętaj, aby wybrać małe i jędrne ogórki. Takie o podobnej wielkości i dość gładkiej skórze. To sprawi, że łatwiej będą pasowały do słoika. Warto wiedzieć, że najsmaczniejsze ogórki kupimy rano. Taki zakup oznacza, że ogórki zostały zerwane maksymalnie siedem godzin wcześniej, więc są świeże i idealne do kiszenia w słoikach.