Truskawki w syropie czy dżem truskawkowy? Przepis na boskie, letnie przetwory

Letnie przetwory najlepiej przygotowywać w szczycie sezonu. Kiedy więc jak nie teraz wziąć się za truskawki? Oto nasze boskie i banalnie proste przepisy na truskawki w syropie oraz truskawkowy dżem.

Truskawki w syropie. Przepis

Truskawki w syropie. Składniki:

  • 2 kg truskawek,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 kg cukru.

Truskawki w syropie. Przygotowanie:

Truskawki w syropie to cudowny sposób na zachowanie letniego smaku na zimowe wieczory. Są łatwe do przygotowania, a jesienią czy zimą uratują nas nie raz. Będą świetnym dodatkiem do deserów czy napojów, takich jak kompot.

Aby przygotować truskawki w syropie, należy na początek umyć owoce, pozbawić je szypułek i włożyć do wyparzonych słoików. Słoiki mają być wypełnione po brzegi. W międzyczasie zagotowujemy 2 szklanki wody i rozpuszczamy w nich cukier. Takim gorącym syropem zalewamy truskawki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i studzimy. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu - na przykład w piwnicy.

Zobacz wideo

Dżem truskawkowy przepis 

Dżem truskawkowy to jedna z tych pyszności, do których wszyscy mają słabość. Naleśniki z dżemem truskawkowym, a nawet zwykły jogurt naturalny z kleksem z dżemu truskawkowego smakują obłędnie! O każdej porze roku, dlatego warto w szczycie sezonu na truskawki zamknąć trochę lata w słoiku.

Dżem truskawkowy przepis. Składniki:

  • 2 kg truskawek,
  • 3 szklanki cukru.

Dżem truskawkowy przepis. Przygotowanie:

Dokładnie myjemy truskawki. Odszypułkowujemy je i kroimy owoce na połówki lub ćwiartki. Tak przygotowane przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu. Truskawki zaczną powoli się rozpadać. Przygotujmy się, że trochę to potrwa. Jeśli nie chcemy używać żadnych spulchniających i żelujących substancji, dobrze gotować dżem truskawkowy przez wiele godzin. Oczywiście często mieszając. W ten sposób jego konsystencja będzie kleista i gęsta.

Tak przygotowany dżem truskawkowy trzeba przelać do wyparzonych słoików. Następnie zakręcamy zakrętki, pasteryzujemy słoiki przez 15 minut.

Pamiętaj, aby przechowywać dżem truskawkowy w chłodnym miejscu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.