Truskawki w syropie to cudowny sposób na zachowanie letniego smaku na zimowe wieczory. Są łatwe do przygotowania, a jesienią czy zimą uratują nas nie raz. Będą świetnym dodatkiem do deserów czy napojów, takich jak kompot.
Aby przygotować truskawki w syropie, należy na początek umyć owoce, pozbawić je szypułek i włożyć do wyparzonych słoików. Słoiki mają być wypełnione po brzegi. W międzyczasie zagotowujemy 2 szklanki wody i rozpuszczamy w nich cukier. Takim gorącym syropem zalewamy truskawki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Słoiki odwracamy do góry dnem i studzimy. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu - na przykład w piwnicy.
Dżem truskawkowy to jedna z tych pyszności, do których wszyscy mają słabość. Naleśniki z dżemem truskawkowym, a nawet zwykły jogurt naturalny z kleksem z dżemu truskawkowego smakują obłędnie! O każdej porze roku, dlatego warto w szczycie sezonu na truskawki zamknąć trochę lata w słoiku.
Dokładnie myjemy truskawki. Odszypułkowujemy je i kroimy owoce na połówki lub ćwiartki. Tak przygotowane przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu. Truskawki zaczną powoli się rozpadać. Przygotujmy się, że trochę to potrwa. Jeśli nie chcemy używać żadnych spulchniających i żelujących substancji, dobrze gotować dżem truskawkowy przez wiele godzin. Oczywiście często mieszając. W ten sposób jego konsystencja będzie kleista i gęsta.
Tak przygotowany dżem truskawkowy trzeba przelać do wyparzonych słoików. Następnie zakręcamy zakrętki, pasteryzujemy słoiki przez 15 minut.
Pamiętaj, aby przechowywać dżem truskawkowy w chłodnym miejscu.