Do przygotowania placków z cukinii wystarcza już dwa składniki, chociaż możecie urozmaicić je też innymi, które z pewnością macie w domu. My wskazujemy jednak, jak zrobić wersję podstawową, a reszta należy do was. Ale nie martwcie się, podpowiemy też, co jeszcze można dodać. Zanim jednak przejdziemy do sedna, zobaczcie, jak zrobić inne - placki bananowe, z serka wiejskiego oraz placki bez jajek:
Przepis na placki z cukinii z dwóch składników pojawił się niedawno na blogu Dishing Up The Dirt i od razu się w nim zakochaliśmy. W końcu czy może być coś lepszego od pysznego dania przy minimalnym wysiłku i wydatku?
Dodatkowo:
Cukinię odciskamy z nadmiaru płynu (płyn zachowujemy) i mieszamy z mąką. Sprawdzamy konsystencję - jeśli jest zbyt sucha, dodajemy trochę wody z odsączania. W tym momencie możemy też przyprawić je solą i pieprzem oraz innymi przyprawami, jeśli chcemy ich użyć.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wykładamy porcję masy za pomocą łyżki. Obsmażamy na średnim ogniu z obu stron, aż będą rumiane. Odsączamy na ręczniku papierowym i tyle. Placki z cukinii są gotowe.
To tyle. Prawda, że proste? A z czym podać takie placki z cukinii? Świetnie smakować będą z kleksem kwaśnej śmietany i oprószone posiekanym koperkiem lub pietruszką. Doskonale sprawdzi się też świeża sałatka warzywna albo salsa - na przykład z tego przepisu:
Są tu fani placków? Co sądzicie o takim przepisie? Przetestujecie?