Jak zrobić placki z cukinii, żeby nie piły oleju i były chrupiące? Ważna jest mąka i pewien trik

Jak zrobić placki z cukinii, żeby były chrupiące i podczas smażenia nie nasiąkały tłuszczem? Jeśli chcemy osiągnąć cukiniowy sukces, należy pamiętać o dwóch rzeczach - po pierwsze, cukinia lubi sól, po drugie - nie może być mokra. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jaki jest sekret udanych placuszków, oprócz cukinii przygotuj ściereczkę lub starą koszulę.
Zobacz wideo

Placki z cukinii wydają się banalne do wykonania i właśnie takie są, jeśli odpowiednio się do tego zabierzemy. Całym sekretem jest dodatek soli w odpowiednim momencie. Wówczas warzywo puści wodę, którą mocno należy odcisnąć. Proste prawda? Pamiętaj także, że olej do smażenia musi być bardzo gorący - wówczas placuszki nie będą nasiąkały tłuszczem. Potem już tylko smażenie i uczta.

Placki z cukinii - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 3 jajka
  • 1 cebula, najlepiej szalotka
  • mąka pszenna - tyle, ile weźmie cukinia, nie może być za mało, bo placki będą miękkie
  • sól, pieprz, szczypta oregano
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki z cukinii - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Cukinię umyj i odetnij końcówki. Następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach i dodaj płaską łyżkę soli. Następnie wymieszaj, masując całość, by sól dokładnie wniknęła w warzywo. Miskę z cukinią odstaw na pół godziny, by puściła sok.
  2. Kiedy cukinia puści już wodę, przygotuj ściereczkę lub starą koszulkę (może być też kawałek tetry) i bardzo dokładnie odciśnij cukinię, by nadmiar wody został w misce.
  3. Do odciśniętej cukinii wbij jajka, dodaj przyprawy i stopniowo dodawaj mąkę tak, by uzyskać gładką, ale dość zwartą konsystencję - masa nie może wypływać między palcami.
  4. Na patelni porządnie rozgrzej olej i za pomocą głębokiej łyżki lub chochelki nakładaj porcje ciasta na placki. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, ale na małej mocy palnika, aż apetycznie się przyrumienią z obu stron.

Tak przygotowane placki z cukinii będą apetycznie chrupać przy każdym kęsie. Najlepiej smakują z kleksem kwaśnej śmietany.

 Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.