Przepis na ciasto na naleśniki od znanej restauratorki cieszy się ogromnym powodzeniem. Jak przyrządzić naleśniki Magdy Gessler?
Naleśniki z serem nie będą smaczne, jeśli nasze ciasto naleśnikowe nie będzie odpowiednio elastyczne i cieniutkie. Dlatego bardzo ważne jest, aby postępować krok po kroku i pilnować przepisu na naleśniki. Rozpoczynamy od umycia porządnie jajek. Dzięki temu upewnimy się, że na jajkach nie będzie salmonelli. Wbijajmy je do naczynia. Dodajemy szczyptę soli i porządnie ubijamy. Jajka mają być puszyste i wręcz zmienić kolor na biały. Dodajemy następnie przesianą przez sito mąkę, wlewamy mleko i, stopniowo, wodę gazowaną. Miksujemy mikserem na wysokich obrotach. Idealne ciasto naleśnikowe to takie, które spływa z łyżki, ale zostawia przy tym ślad na jej grzbiecie.
Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej wody. A gdy będzie zbyt rzadkie, dodajemy natomiast mąkę pszenną. Łyżka lub dwie powinny załatwić sprawę. Tak przygotowane ciasto smażymy na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy tłuszcz.
Przygotowujemy serek. Do naleśników z serem potrzebny jest tłusty twaróg, który wymieszamy z jednym żółtkiem, cukrem waniliowym, zwykłym cukrem pudrem i kilkoma łyżkami śmietanki kremówki. Gotowe! Wystarczy przełożyć ciasto naleśnikowe przygotowanym farszem serowym.