Naleśniki z serem - idealny letni obiad. Jak zrobić ciasto naleśnikowe? Podpowiadamy

Letni obiad to taki, który z przyjemnością i smakiem zjemy nawet podczas największej fali upałów. Gdy temperatury rosną, nie mamy ochoty na gorące zupy czy parujące dania główne. Wtedy najchętniej letni obiad jemy na zimno. Sprawdzi się tu doskonale znany wszystkim dobrze klasyk - naleśniki z serem! Jak zrobić najsmaczniejsze ciasto na naleśniki?

Naleśniki z serem - idealny letni obiad

Ciasto na naleśniki. Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej,
  • 2 szklanki zimnego mleka - najlepiej 3,2 proc. tłuszczu,
  • 2 szklanki wody gazowanej - opcjonalnie wody niegazowanej,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Przepis na ciasto na naleśniki od znanej restauratorki cieszy się ogromnym powodzeniem. Jak przyrządzić naleśniki Magdy Gessler?

Ciasto naleśnikowe. Przygotowanie:

Naleśniki z serem nie będą smaczne, jeśli nasze ciasto naleśnikowe nie będzie odpowiednio elastyczne i cieniutkie. Dlatego bardzo ważne jest, aby postępować krok po kroku i pilnować przepisu na naleśniki. Rozpoczynamy od umycia porządnie jajek. Dzięki temu upewnimy się, że na jajkach nie będzie salmonelli. Wbijajmy je do naczynia. Dodajemy szczyptę soli i porządnie ubijamy. Jajka mają być puszyste i wręcz zmienić kolor na biały. Dodajemy następnie przesianą przez sito mąkę, wlewamy mleko i, stopniowo, wodę gazowaną. Miksujemy mikserem na wysokich obrotach. Idealne ciasto naleśnikowe to takie, które spływa z łyżki, ale zostawia przy tym ślad na jej grzbiecie.

Zobacz wideo

Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej wody. A gdy będzie zbyt rzadkie, dodajemy natomiast mąkę pszenną. Łyżka lub dwie powinny załatwić sprawę. Tak przygotowane ciasto smażymy na patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy tłuszcz.

Przygotowujemy serek. Do naleśników z serem potrzebny jest tłusty twaróg, który wymieszamy z jednym żółtkiem, cukrem waniliowym, zwykłym cukrem pudrem i kilkoma łyżkami śmietanki kremówki. Gotowe! Wystarczy przełożyć ciasto naleśnikowe przygotowanym farszem serowym.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.