A może sałatka z bobem? Także świetnie sprawdzi się jako sałatka na grilla:
Sałatka szwedzka? Magda Gessler z pewnością zachwalałaby nasz przepis! Zacznij od obrania ogórków w naprawdę cienkie plasterki. Wszystkie przełóż do naczynia. Pamiętaj, że musi być ono na tyle duże, żeby zmieściły się tam wszystkie składniki. Zalej ogórki wodą, dosyp sól i zamieszaj. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Przygotuj w tym czasie słoiki. Potrzebujesz około sześciu dużych lub ośmiu mniejszych. Następnie pokrój marchewkę na plasterki. W każdym słoiku powinno znaleźć się przynajmniej pięć plasterków. Dodaj kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Dopiero teraz przełóż odcedzone ogórki do słoików. Przygotuj zalewę do sałatki szwedzkiej.
Do garnka wlej trzy szklanki wody, dosyp cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj ocet. Ponownie zagotuj. Przelej gorącą zalewę do słoików z sałatką z ogórków. Tak przygotowaną sałatkę szwedzką możesz zakręcić w słoikach. Odstaw je w chłodne miejsce i ciesz się smakiem sałatki na grilla czy też na jesienne wieczory przez długi czas! Sałatka szwedzka w słoikach wytrzyma nawet kilkanaście miesięcy.