Chodzi za wami sałatka szwedzka? Magda Gessler by się takiej nie oparła

Sałatka szwedzka to jeden z tych przysmaków, po które z przyjemnością sięgamy jesienią i zimą. Smakuje także doskonale jako sałatka na grilla. Ale jak ją zrobić, aby była jak najsmaczniejsza? Mamy przepis na sałatkę z ogórków, której nie oparłaby się nawet Magda Gessler!

Sałatka szwedzka - Magda Gessler dałaby 10/10

Sałatka na grilla. Składniki:

  • 2 litry wody,
  • 4 czubate łyżki soli,
  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 3-4 szklanki wody,
  • 2 szklanki octu,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 marchewki,
  • kilka ziarenek gorczycy,
  • garść ziaren ziela angielskiego,
  • paczka ziaren czarnego pieprzu.

A może sałatka z bobem? Także świetnie sprawdzi się jako sałatka na grilla:

Przepis na sałatkę z ogórków. Przygotowanie: 

Sałatka szwedzka? Magda Gessler z pewnością zachwalałaby nasz przepis! Zacznij od obrania ogórków w naprawdę cienkie plasterki. Wszystkie przełóż do naczynia. Pamiętaj, że musi być ono na tyle duże, żeby zmieściły się tam wszystkie składniki. Zalej ogórki wodą, dosyp sól i zamieszaj. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Przygotuj w tym czasie słoiki. Potrzebujesz około sześciu dużych lub ośmiu mniejszych. Następnie pokrój marchewkę na plasterki. W każdym słoiku powinno znaleźć się przynajmniej pięć plasterków. Dodaj kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Dopiero teraz przełóż odcedzone ogórki do słoików. Przygotuj zalewę do sałatki szwedzkiej.

Zobacz wideo

Do garnka wlej trzy szklanki wody, dosyp cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodaj ocet. Ponownie zagotuj. Przelej gorącą zalewę do słoików z sałatką z ogórków. Tak przygotowaną sałatkę szwedzką możesz zakręcić w słoikach. Odstaw je w chłodne miejsce i ciesz się smakiem sałatki na grilla czy też na jesienne wieczory przez długi czas! Sałatka szwedzka w słoikach wytrzyma nawet kilkanaście miesięcy. 

Więcej o: