Z sezonu ogórkowego można się podśmiewać, ale można wykorzystać go najlepiej, jak się da. Zimą i jesienią, gdy otworzycie słoiki z pysznymi przetworami, podziękujecie samym sobie! Dziś bierzemy na tapet ogórki kiszone - a raczej przyprawy i zioła, które można do nich dodać. Sprawdźcie!
Poza tradycyjnym "zestawem do kiszenia", czyli koprem, korzeniem chrzanu i ząbkiem czosnku, do słoików możemy wrzucić oczywiście przyprawy, które znajdują się w każdej kuchni: ziarna pieprzu, ziela angielskiego czy listki laurowe. Doskonale nadadzą się także goździki (wspaniały, korzenny aromat) czy ziarenka gorczycy.
Gdy wrzucacie ząbek lub ząbki czosnku, nie obierajcie go z łupin. To właśnie w niej kryje się najwięcej aromatu. Możecie lekko zgnieść ząbek i wrzucić razem ze skórką.
Twarde, soczyste ogórki kiszone to prawdziwy przysmak. Dodając kilka mniej oczywistych składników, możemy nie tylko podkręcić smak kiszonek, ale także zadbać o jędrność ogórków. Do każdego słoika wrzućcie (opłukane i osuszone) świeże liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni. Dzięki nim ogórki będą smakować cudownie i apetycznie chrupać.