Jak zakisić ogórki? Podpowiadamy, czym je doprawić i jakich ziół użyć, by smakowały wyśmienicie

Do kiszenia ogórków kupujecie kilka kilo gruntowych i "zestaw do kiszenia", czyli chrzan, czosnek i koper? Zobaczcie, co jeszcze można dodać do przetworów, aby podkręcić ich smak.

Z sezonu ogórkowego można się podśmiewać, ale można wykorzystać go najlepiej, jak się da. Zimą i jesienią, gdy otworzycie słoiki z pysznymi przetworami, podziękujecie samym sobie! Dziś bierzemy na tapet ogórki kiszone - a raczej przyprawy i zioła, które można do nich dodać. Sprawdźcie!

Co dodać do ogórków kiszonych?

Poza tradycyjnym "zestawem do kiszenia", czyli koprem, korzeniem chrzanu i ząbkiem czosnku, do słoików możemy wrzucić oczywiście przyprawy, które znajdują się w każdej kuchni: ziarna pieprzu, ziela angielskiego czy listki laurowe. Doskonale nadadzą się także goździki (wspaniały, korzenny aromat) czy ziarenka gorczycy. 

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Gdy wrzucacie ząbek lub ząbki czosnku, nie obierajcie go z łupin. To właśnie w niej kryje się najwięcej aromatu. Możecie lekko zgnieść ząbek i wrzucić razem ze skórką.

Sekret chrupiących i jędrnych ogórków kiszonych

Twarde, soczyste ogórki kiszone to prawdziwy przysmak. Dodając kilka mniej oczywistych składników, możemy nie tylko podkręcić smak kiszonek, ale także zadbać o jędrność ogórków. Do każdego słoika wrzućcie (opłukane i osuszone) świeże liście dębu, czarnej porzeczki lub wiśni. Dzięki nim ogórki będą smakować cudownie i apetycznie chrupać. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.