Co jeszcze można przygotować z dyni? Zanim wybierzesz przepis, poznaj wszystkie odmiany dyni.
Placki z dyni musimy rozpocząć od przygotowania samej dyni. Obierz dynię ze skóry i zetrzyj dynię na tarce o drobnych oczkach. Pamiętaj, do przepisu na placki z dyni wykorzystujemy surową dynię. Do startego warzywa dodajemy jogurt naturalny, jajka, cukier i dobrze zmiksuj. Połącz też przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko połącz. Tym razem delikatnie - najlepiej łyżką. Na rozgrzanym tłuszczu smaż placki na rumiano z obu stron. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Placki z dyni i batatów to wersja wytrawna placków z dynią. Surową dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obierz batata i także zetrzyj surowego ziemniaka na tej samej tarce. Drobno pokrój cebulę. Połącz wszystkie składniki, dodaj ulubione przyprawy. Możesz wykorzystać oregano, bazylię, tymianek. A nawet słodką paprykę czy chili. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż placki na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podawaj z jogurtem naturalnym.