Placki z dyni za wami chodzą? Sprawdźcie, jak się za nie zabrać [PRZEPIS]

Placki z dynią to pyszny pomysł na przekąskę, lunch czy piknik. To jednak wcale nie jest łatwy przepis. Choć przygotowuje się je prosto, to kluczowe są proporcje składników. Jeśli lubicie placki z dynią, koniecznie spróbujcie także placków z dynią i batatem!

Placki z dyni

Placki z dyni. Składniki:

  • 1 szklanka startej dyni,
  • 2-3 jajka,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej (lub ryżowej),
  • tłuszcz do smażenia.

Co jeszcze można przygotować z dyni? Zanim wybierzesz przepis, poznaj wszystkie odmiany dyni.

Placki z dyni. Przygotowanie:

Placki z dyni musimy rozpocząć od przygotowania samej dyni. Obierz dynię ze skóry i zetrzyj dynię na tarce o drobnych oczkach. Pamiętaj, do przepisu na placki z dyni wykorzystujemy surową dynię. Do startego warzywa dodajemy jogurt naturalny, jajka, cukier i dobrze zmiksuj. Połącz też przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko połącz. Tym razem delikatnie - najlepiej łyżką. Na rozgrzanym tłuszczu smaż placki na rumiano z obu stron. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Placki z dyni i batatów 

Placki z dyni i batatów. Składniki: 

  • szklanka startej na drobnej tarce dyni,
  • 1 słodki ziemniak,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ulubione przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn,
  • tłuszcz do smażenia.

Placki z dyni i batatów. Przygotowanie: 

Placki z dyni i batatów to wersja wytrawna placków z dynią. Surową dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obierz batata i także zetrzyj surowego ziemniaka na tej samej tarce. Drobno pokrój cebulę. Połącz wszystkie składniki, dodaj ulubione przyprawy. Możesz wykorzystać oregano, bazylię, tymianek. A nawet słodką paprykę czy chili. Wszystko dobrze wymieszaj i smaż placki na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Podawaj z jogurtem naturalnym.

Więcej o: