Łosoś w sosie teriyaki odpowiedzią na odwieczne pytanie: co dziś na obiad? [PRZEPIS]

Łosoś w sosie teriyaki to wyrafinowane danie, na które można się skusić tylko w restauracji? Niekoniecznie! Wcale nie jest to trudny do przygotowania obiad. Gotowi na przygodę w kuchni?

Łosoś w sosie teriyaki 

Łosoś w sosie teriyaki. Składniki:

  • 2-3 filety z łososia (wszystko zależy od tego, ile osób będzie jadło obiad),
  • pół szklanki gotowego sosu teriyaki (można go przygotować samodzielnie, wystarczy wymieszać 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki mirinu, 2 łyżki sake, czubatą łyżkę cukru trzcinowego),
  • sok z jednej limonki,
  • papryczka chili,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • olej sezamowy,
  • opcjonalnie: ziarna sezamu.

A może jednak kurczak na obiad? Sprawdźcie naszą wersję - również teriyaki:

Łosoś w sosie teriyaki. Przygotowanie:

Filety z łososia dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy je ręcznikiem papierowym. Odkładamy na chwilę. W dużym naczyniu mieszamy: sos teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chili. Pamiętajmy, że sos teriyaki możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy kilka chwil wcześniej wymieszać: cztery łyżki sosu sojowego, dwie łyżki mirinu, dwie łyżki sake oraz czubatą łyżkę cukru trzcinowego. Nietypowe składniki na pewno kupimy w sklepach typu kuchnie świata lub w tych internetowych. W tak przygotowanej mieszaninie marynujemy łososia przez 30 minut. 

Zobacz wideo

Łosoś w sosie teriyaki już w połowie gotowy. Następnie wyjmujemy filety z marynaty. Samą mieszaninę zagotowujemy. Powinna być gęsta. Dodajemy do niej kilka łyżek oleju sezamowego, a na patelni prażymy ziarna sezamu. W tym czasie grillujemy łososia. Filety układamy na patelni grillowej i podsmażamy je przez osiem minut, następnie przekręcamy ryby na drugą stronę. Tu trzymamy już tylko dwie minuty na ogniu. Tak przygotowane filety polewamy gęstą marynatą i posypujemy ziarnami sezamu.

Łosoś w sosie teriyaki najlepiej smakuje z gotowanymi warzywami, ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami. Świetnie komponuje się choćby z makaronem ryżowym i szparagami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.