Ogórki kiszone - przepis sprawdzony przez redakcję. Jak się zabrać za obowiązkową pozycję w każdej spiżarni?

Chodzą za wami ogórki kiszone? Przepis sprawdzony to nie taka prosta sprawa do odnalezienia. Najlepsze są takie, które podpatrujemy u mamy czy babci, wtedy mamy pewność, że nasze ogórki także będą idealne. Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis sprawdzony na naszych własnych podniebieniach.

Najlepsze ogórki kiszone

Przepis sprawdzony to to, czego zwykle poszukujemy, gdy zabieramy się za własnoręczne przygotowanie ogórków kiszonych. Lata praktyki pozwalają wypracować idealne metody i proporcje składników. Taki jest właśnie nasz przepis. Przyznajemy - podpatrzyliśmy go u babci i sami już nigdy nie będziemy z nim eksperymentować.

Zanim zabierzemy się za przygotowanie ogórków kiszonych, sprawdźcie kilka porad, by zawsze był idealne. W poniższym artykule wyjaśniamy m.in. dlaczego ogórki bywają puste w środku i jak temu przeciwdziałać:

Jak się kisi ogórki?Jak się kisi ogórki? Będą chrupiące, niepuste w środku i bez goryczki [PORADNIK]

Ogórki kiszone - przepis sprawdzony

Składniki:

  • ogórki (średniej wielkości, umiarkowanie ciemne, koniecznie świeże)
  • baldachimy kopru (po 1 na litrowy słoik)
  • liście winogrona (po 1 na słoik)
  • liście wiśni (po 2 na słoik)
  • czosnek (po 1 ząbku na słoik)
  • korzeń chrzanu (po 3 cm kawałku na słoik)
  • solanka (w proporcji 1 pełna łyżka soli na 1 l wody)

Ogórki kiszone - przepis sprawdzony krok po kroku:

Ogórki możemy wcześniej wymoczyć w misce z zimną wodą, dzięki czemu będą bardziej jędrne i chrupiące. Następnie dokładnie je myjemy i osuszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy wszystkie składniki wraz z ogórkami, które układamy dość ciasto, by się nie przesuwały i pozostawały zanurzone w wodzie. Następnie zagotowujemy wodę z solą. Gorącą zalewę ostrożnie przelewamy do słoików tak, by zakryć wszystkie ogórki, ale by pozostawała wolna przestrzeń tuż przy nakrętce. Naczynia zakręcamy i pozostawiamy do ostudzenia na 12 godzin. Proces pasteryzacji możemy wydłużyć, przykrywając słoiki grubym kocem. Ostudzone powinny mieć zassane wieczka. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.

Zobacz wideo Znacie placki z kiszonej kapusty? Jeśli nie, pora przygotować FUCZKI!

Ogórki kiszone - przepis sprawdzony przez nas samych sprawdza się zawsze. Gwarantujemy. A jak wasze przetwory? Ogórki już gotowe?

Więcej o: