Przepis sprawdzony to to, czego zwykle poszukujemy, gdy zabieramy się za własnoręczne przygotowanie ogórków kiszonych. Lata praktyki pozwalają wypracować idealne metody i proporcje składników. Taki jest właśnie nasz przepis. Przyznajemy - podpatrzyliśmy go u babci i sami już nigdy nie będziemy z nim eksperymentować.
Zanim zabierzemy się za przygotowanie ogórków kiszonych, sprawdźcie kilka porad, by zawsze był idealne. W poniższym artykule wyjaśniamy m.in. dlaczego ogórki bywają puste w środku i jak temu przeciwdziałać:
Składniki:
Ogórki możemy wcześniej wymoczyć w misce z zimną wodą, dzięki czemu będą bardziej jędrne i chrupiące. Następnie dokładnie je myjemy i osuszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy wszystkie składniki wraz z ogórkami, które układamy dość ciasto, by się nie przesuwały i pozostawały zanurzone w wodzie. Następnie zagotowujemy wodę z solą. Gorącą zalewę ostrożnie przelewamy do słoików tak, by zakryć wszystkie ogórki, ale by pozostawała wolna przestrzeń tuż przy nakrętce. Naczynia zakręcamy i pozostawiamy do ostudzenia na 12 godzin. Proces pasteryzacji możemy wydłużyć, przykrywając słoiki grubym kocem. Ostudzone powinny mieć zassane wieczka. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.
Ogórki kiszone - przepis sprawdzony przez nas samych sprawdza się zawsze. Gwarantujemy. A jak wasze przetwory? Ogórki już gotowe?