• Link został skopiowany

Ogórki kiszone - przepis sprawdzony przez redakcję. Jak się zabrać za obowiązkową pozycję w każdej spiżarni?

Chodzą za wami ogórki kiszone? Przepis sprawdzony to nie taka prosta sprawa do odnalezienia. Najlepsze są takie, które podpatrujemy u mamy czy babci, wtedy mamy pewność, że nasze ogórki także będą idealne. Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis sprawdzony na naszych własnych podniebieniach.
Ogórki kiszone - przepis sprawdzony
fot. redakcja

Najlepsze ogórki kiszone

Przepis sprawdzony to to, czego zwykle poszukujemy, gdy zabieramy się za własnoręczne przygotowanie ogórków kiszonych. Lata praktyki pozwalają wypracować idealne metody i proporcje składników. Taki jest właśnie nasz przepis. Przyznajemy - podpatrzyliśmy go u babci i sami już nigdy nie będziemy z nim eksperymentować.

Zanim zabierzemy się za przygotowanie ogórków kiszonych, sprawdźcie kilka porad, by zawsze był idealne. W poniższym artykule wyjaśniamy m.in. dlaczego ogórki bywają puste w środku i jak temu przeciwdziałać:

Ogórki kiszone - przepis sprawdzony

Składniki:

  • ogórki (średniej wielkości, umiarkowanie ciemne, koniecznie świeże)
  • baldachimy kopru (po 1 na litrowy słoik)
  • liście winogrona (po 1 na słoik)
  • liście wiśni (po 2 na słoik)
  • czosnek (po 1 ząbku na słoik)
  • korzeń chrzanu (po 3 cm kawałku na słoik)
  • solanka (w proporcji 1 pełna łyżka soli na 1 l wody)

Ogórki kiszone - przepis sprawdzony krok po kroku:

Ogórki możemy wcześniej wymoczyć w misce z zimną wodą, dzięki czemu będą bardziej jędrne i chrupiące. Następnie dokładnie je myjemy i osuszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy wszystkie składniki wraz z ogórkami, które układamy dość ciasto, by się nie przesuwały i pozostawały zanurzone w wodzie. Następnie zagotowujemy wodę z solą. Gorącą zalewę ostrożnie przelewamy do słoików tak, by zakryć wszystkie ogórki, ale by pozostawała wolna przestrzeń tuż przy nakrętce. Naczynia zakręcamy i pozostawiamy do ostudzenia na 12 godzin. Proces pasteryzacji możemy wydłużyć, przykrywając słoiki grubym kocem. Ostudzone powinny mieć zassane wieczka. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy.

Zobacz wideo Znacie placki z kiszonej kapusty? Jeśli nie, pora przygotować FUCZKI!

Ogórki kiszone - przepis sprawdzony przez nas samych sprawdza się zawsze. Gwarantujemy. A jak wasze przetwory? Ogórki już gotowe?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: