Ciasto z brzoskwiniami - idealne do kawki. Jak się za nie zabrać? [PRZEPIS]

Ciasto z brzoskwiniami idealnie pasuje do kawy! Jeśli macie ochotę na ciasto drożdżowe z kruszonką, trafiliście idealnie. Proponujemy obłędny przepis na ciasto z brzoskwiniami.

Ciasto z brzoskwiniami - ciasto drożdżowe z kruszonką 

Ciasto z brzoskwiniami - ciasto drożdżowe z kruszonką. Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • opakowanie świeżych drożdży,
  • szklanka mleka - krowiego lub roślinnego,
  • 200 g masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • puszka brzoskwiń.

A jak mówimy o brzoskwiniach, to może sernik? Sprawdźcie nasz przepis:

Ciasto z brzoskwiniami - ciasto drożdżowe z kruszonką. Przygotowanie:

Ciasto z brzoskwiniami wymaga kruszonki! Takie jest najsmaczniejsze. Ale oczywiście nie musisz jej przygotowywać. Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami bez niej też będzie pyszne. Jeśli decydujesz się na kruszonkę, od niej zacznij przygotowania.

Szklankę mąki pszennej połącz ze 50 g masła, połową cukru waniliowego i 3/4 szklanki cukru. Zagnieć szybko i wstaw do zamrażalnika. Kiedy kruszonka będzie się chłodzić, przygotuj ciasto drożdżowe. Drożdże rozmieszaj z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Dodaj kilka łyżek ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstaw, aby rozczyn powiększył swoją objętość na 10-15 minut.

Roztop masło i także odstaw do wystygnięcia. Przesiej mąkę, dodaj do niej pozostały cukier, cukier wanilinowy. Dopiero teraz wlej rozczyn, dodaj jajka. Wszystkie składniki wymieszaj drewnianą łyżką. Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą urządzenia. Dodawaj stopniowo rozpuszczone masło. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na przynajmniej dwie godziny.

Zobacz wideo Brzoskwinia to królowa owocowych afrodyzjaków!

Po tym czasie odsącz brzoskwinie z syropu i pokrój je drobno. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a na wierzchu rozsmaruj łyżkę masła. Przełóż ciasto drożdżowe i rozłóż je na całą blaszkę. W ciasto wbij brzoskwinie. Układaj je gęsto. Dopiero na samym wierzchu zetrzyj na tarce o grubych oczkach kruszonkę. Ciasto z brzoskwiniami piecz w temperaturze 200 stopni przez 45 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA