Zupa na obiad? Zupa z cukinii z ziemniakami to obowiązek późnym latem [PRZEPIS]

Zupa na obiad w sierpniu? Koniecznie zupa z cukinii z ziemniakami. Smakuje najlepiej, kiedy cukinie są młode, z delikatną skórką. Wypróbujcie nasz przepis!

Zupa na obiad -  zupa z cukinii z ziemniakami 

 Zupa na obiad -  zupa z cukinii z ziemniakami. Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietany 18 proc. (opcjonalnie),
  • sól i pieprz,
  • do podania: grzanki z czosnkiem i oregano.

Zupa na obiad -  zupa z cukinii z ziemniakami. Przygotowanie:

Sezon na cukinię w pełni. Teraz to zielone warzywo jest najsmaczniejsze. Dlatego warto przygotowywać z niego zarówno placki, dania główne, grillowe, jak i zupy. Zupa z cukinii na obiad to obowiązkowy punkt w sierpniu. Od czego zacząć jej przygotowanie?

Na początek musimy się upewnić, czy mamy bulion w lodówce. Jeśli został nam rosół z poprzedniego dnia albo gotowaliśmy bulion warzywny do risotto – idealnie. Potrzebujemy 1,5 litra bulionu. Opcjonalnie możemy użyć takiego z kostki rosołowej.

Zagotowujemy bulion. W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy na mniejsze kawałki. Myjemy też cukinię, ale jej już nie musimy obierać ze skóry. Młoda cukinia ma ją wyjątkowo delikatną. Także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy na obiad.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Obieramy marchewkę, myjemy i wrzucamy do zupy. Wszystkie składniki gotujemy przez dobre 30 minut. Powinny być miękkie, wręcz rozgotowane. Tak przygotowane blendujemy na gładką zupę krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy, możemy dodać też odrobinę śmietany. Możliwe jest też robienia kleksa ze śmietany bezpośrednio na talerzu.

Zupa z cukinii i ziemniaków rewelacyjnie smakuje z grzankami. Możemy do grzanek wykorzystać stare pieczywo. Kilka kromek kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek na patelni. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i oregano. Tak serwujemy wraz z zupą z cukinii i ziemniaków.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.