Sezon na cukinię w pełni. Teraz to zielone warzywo jest najsmaczniejsze. Dlatego warto przygotowywać z niego zarówno placki, dania główne, grillowe, jak i zupy. Zupa z cukinii na obiad to obowiązkowy punkt w sierpniu. Od czego zacząć jej przygotowanie?
Na początek musimy się upewnić, czy mamy bulion w lodówce. Jeśli został nam rosół z poprzedniego dnia albo gotowaliśmy bulion warzywny do risotto – idealnie. Potrzebujemy 1,5 litra bulionu. Opcjonalnie możemy użyć takiego z kostki rosołowej.
Zagotowujemy bulion. W międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy na mniejsze kawałki. Myjemy też cukinię, ale jej już nie musimy obierać ze skóry. Młoda cukinia ma ją wyjątkowo delikatną. Także kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy na obiad.
Obieramy marchewkę, myjemy i wrzucamy do zupy. Wszystkie składniki gotujemy przez dobre 30 minut. Powinny być miękkie, wręcz rozgotowane. Tak przygotowane blendujemy na gładką zupę krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy, możemy dodać też odrobinę śmietany. Możliwe jest też robienia kleksa ze śmietany bezpośrednio na talerzu.
Zupa z cukinii i ziemniaków rewelacyjnie smakuje z grzankami. Możemy do grzanek wykorzystać stare pieczywo. Kilka kromek kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek na patelni. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i oregano. Tak serwujemy wraz z zupą z cukinii i ziemniaków.