Ekspresowe kotlety? Potrzebujesz tylko trzech składników [PRZEPIS]

Nie wiesz, co zrobić na obiad? Przygotuj pyszne kotleciki - możesz je podać na kilka sposobów. Mamy dla was trzy pomysły na proste kotleciki z trzech składników. Sprawdźcie, jak je zrobić.

Do kotleta mielonego - wiadomo: tłuczone ziemniaki i buraczki z patelni. A może macie ochotę na odmianę? Niewielkie kotleciki mogą być doskonałą bazą różnych dań. Ale zacznijmy od tego, jak je zrobić. Wystarczą trzy główne składniki!

Trzyskładnikowe kotleciki - przepis

Składniki:

  • 150 g tuńczyka w oleju

albo

  • 180 g wędzonego tofu

albo

  • ok. 1/2 średniego kalafiora, ugotowanego w wodzie z solą

oraz:

  • 4 jajka,
  • 1 czerstwa bułka

Do smaku:

  • ulubione zioła,
  • sól i pieprz

Do smażenia:

  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy
Zobacz wideo

Jak zrobić kotleciki?

Czerstwą bułkę wkładamy do miseczki z wodą, odstawiamy na 20 minut. Tofu, kalafior lub tuńczyka rozdrabniamy widelcem i umieszczamy w dużej misce. Z czterech jajek trzy gotujemy na twardo. Obieramy je ze skorupek i drobno siekamy, dodajemy do pierwszego składnika. Czwarte jajko wbijamy do miski, dodajemy też odsączoną z wody bułkę. Masę wyrabiamy dłońmi i doprawiamy solą i ulubionymi ziołami. 

Z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy je w bułce tartej, lekko je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po obu stronach, aż ładnie się zrumienią.

Jak podawać kotleciki?

Tak przygotowane kotleciki można podać tradycyjnie, jak zwykłe kotlety mielone. Będą również bardzo dobre z różnymi sosami - np. z sosem pieczarkowym, koperkowym czy pieczeniowym. Te z tofu lub z tuńczyka można także podać do spaghetti. Ciekawym pomysłem jest podanie ich w formie wrapa - w tortilli wypełnionej chrupiącą sałatą, warzywami i sosem. 

Więcej o: