Makaron z serem białym to sposób na tani obiad w kilka minut! Przepisy na słono i na słodko

Jeśli szukasz przepisu na szybki i tani obiad, postaw na makaron z serem białym. To danie możemy zaserwować na dwa sposoby. Dzięki temu trafi w gusta nawet największych niejadków. Jakich składników będziecie potrzebować?

Dzisiaj postawimy na wspomnienie z dzieciństwa. W wielu domach makaron z serem białym na słodko był niezawodnym sposobem na szybki i tani obiad. Każde dziecko zakochiwało się w prażonej na patelni bułce posypanej białym marzeniem – cukrem. Do dania możemy wykorzystać każdy typ makaronu. Oczywiście najlepiej sprawdzi się ten domowy, ale umówmy się, nie jest to codzienność polskich rodzin i nie każdy ma na niego czas. Na szczęście istnieją o wiele szybsze metody, które wiążą się jedynie z kwestią zrobienia odpowiednich zakupów. Makaron z serem białym w dwóch wydaniach: na słodko i słono – czego będziecie potrzebować?

Zobacz wideo

Sposób na szybki i tani obiad? Makaron z serem białym na słodko to przysmak dzieciństwa

Makaron z serem białym na słodko. Składniki:

  • 500 g makaronu pszennego dowolnego kształtu
  • 300 g sera białego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 100-150 g masła, oleju lub margaryny
  • sól i cukier do posypania lub gęsta śmietana

Makaron z serem białym na słodko. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie dokładnie rozdrobnij widelcem ser biały. Na rozgrzanej patelni upraż bułkę tartą, a gdy nabierze już złocistego koloru, dodaj masło i mieszaj aż do rozpuszczenia się tłuszczu. Makaron wyłóż na talerz, polej bułką tartą z masłem i posyp cukrem.

Makaron z serem białym na słono. Tani obiad w kilka minut

Makaron z serem białym na słono. Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 300 g sera białego
  • 100 g boczku
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Makaron z serem białym na słono. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj pokrojony boczek i wysmaż. Makaron wraz z podrobionym serem przełóż do miski. Dodaj cebulę oraz boczek i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.