Dzisiaj postawimy na wspomnienie z dzieciństwa. W wielu domach makaron z serem białym na słodko był niezawodnym sposobem na szybki i tani obiad. Każde dziecko zakochiwało się w prażonej na patelni bułce posypanej białym marzeniem – cukrem. Do dania możemy wykorzystać każdy typ makaronu. Oczywiście najlepiej sprawdzi się ten domowy, ale umówmy się, nie jest to codzienność polskich rodzin i nie każdy ma na niego czas. Na szczęście istnieją o wiele szybsze metody, które wiążą się jedynie z kwestią zrobienia odpowiednich zakupów. Makaron z serem białym w dwóch wydaniach: na słodko i słono – czego będziecie potrzebować?
Makaron z serem białym na słodko. Składniki:
Makaron z serem białym na słodko. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie dokładnie rozdrobnij widelcem ser biały. Na rozgrzanej patelni upraż bułkę tartą, a gdy nabierze już złocistego koloru, dodaj masło i mieszaj aż do rozpuszczenia się tłuszczu. Makaron wyłóż na talerz, polej bułką tartą z masłem i posyp cukrem.
Makaron z serem białym na słono. Składniki:
Makaron z serem białym na słono. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj pokrojony boczek i wysmaż. Makaron wraz z podrobionym serem przełóż do miski. Dodaj cebulę oraz boczek i całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.