Szybki obiad z niczego? Postaw na risotto z kurczakiem i warzywami [PRZEPIS]

Pyszny obiad wcale nie musi zawierać wykwintnych produktów. Czasami obiad z niczego bywa prawdziwą poezją i z nią właśnie dzisiaj do was przychodzimy. Przepis na risotto z kurczakiem i warzywami z pewnością skradnie serca wszystkich smakoszów.

Czasami każdy z nas ma taki dzień, w którym a) nie chce się iść do sklepu i b) z czegoś przecież trzeba zrobić obiad. Co robić w takich sytuacjach? Otóż na pomoc przychodzą nam przepisy na szybki obiad z niczego. Dziś proponujemy wam risotto z kurczakiem i warzywami, czyli stara dobra receptura na danie z wszystkiego i z niczego.

Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]

Risotto z kurczakiem i warzywami, czyli pyszny obiad na szybko

Risotto z kurczakiem i warzywami. Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/3 szklanki ryżu 
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g cukinii
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki: kurkumy, oregano, tymianku, papryki słodkiej
  • ok. 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki lub garść pokrojonej rukoli
  • masło, oliwa 

Risotto z kurczakiem i warzywami. Sposób przygotowania:

Na początku pokrój cebulę na małe kawałeczki, a następnie zeszklij ją na oliwie w dużym garnku. Dodaj także starty czosnek. Następnie dodaj 1 łyżkę masła oraz kurczaka pokrojonego w niewielką kostkę. Dopraw mięso solą oraz pieprzem i obsmażaj przez ok. 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

Dodaj ryż i dokładnie go obsmaż. Dodaj wino i gotuj przez kilkanaście sekund, aż do odparowania wody. Paprykę i cukinię pokrój w małą kostkę i obsmażaj wszystko przez około jedną minutę. W międzyczasie dodaj wszystkie przyprawy. Dolej po około pół szklanki bulionu i gotuj przez 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Dodaj koleją porcję bulionu, ale dopiero wtedy, gdy ryż pochłonie poprzednią. Na sam koniec ryż powinien być ugotowany al dente.

Odstaw garnek z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki, rukolę, tarty parmezan i dwie łyżki masła. Dzięki temu ristto będzie niesamowicie kremowe i puszyste.  Całość dokładnie wymieszaj i voila!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.