Perfekcyjne ciasteczka z czekoladą. "Robiłam je i potwierdzam: naprawdę są genialne"

Ciasteczka z czekoladą to klasyk wśród ciasteczek. Mimo że są bardzo proste w przygotowaniu, nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Dziś mamy dla was przepis, który z pewnością pokochacie. Sprawdzony na własnej skórze.

Przepisów na ciasteczka z czekoladą jest cała masa. Choć składniki i sposób przygotowania z grubsza się powtarzają, są takie receptury, które po prostu zawsze się sprawdzają i zawsze wszystkim smakują. Taką mamy dla was dziś. Nasza redakcyjna koleżanka przetestowała ją kilka razy i zawsze wraca do tego samego przepisu.

Robiłam je i potwierdzam: naprawdę są genialne. Zawsze robię je na weekend

- powiedziała. Nas sprawdzone przepisy cieszą bardziej niż sterta prezentów pod choinką, dlatego chętnie podzielimy się nim także z wami. Zanim jednak o ciasteczkach z czekoladą, sprawdźcie też, jak zrobić inne - równie hitowe - ciasteczka budyniowe:

Ciasteczka z czekoladą - składniki:

  • pół szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru (jaśniejszego, czyli demerara)
  • 6 łyżek cukru białego
  • duże jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5-2,5 szklanki czekoladowych dropsów  lub pokrojonej czekolady (dropsy można kupić w lepiej wyposażonych sklepach spożywczych lub sklepach cukierniczych) - ilość zależy od preferencji
Zobacz wideo A może coś a la szarlotka? Boski przepis na ciasteczka z jabłkami i krówkami

Ciasteczka z czekoladą - przepis krok po kroku:

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski i mieszamy. W osobnej misce ucieramy masło i oba rodzaje cukru. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i miksujemy krótko na małych obrotach. Następnie w 2-3 turach wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec wsypujemy czekoladę i całość łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blaszki wyściełamy pergaminem. Na nich układamy porcje ciasta. Dobrze użyć do tego celu łyżki do lodów. Ciasteczka z czekoladą wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 8-13 minut w zależności od wielkości. Po upływie 8 minut monitorujemy ciasteczka. Będą gotowe, jeśli brzegi będą rumiane.

Ciasteczka z czekoladą wyciągamy z piekarnika i studzimy - najpierw na blaszce, a potem przekładamy je na kratkę. Na początku mogą być miękkie, ale skruszeją w trakcie studzenia.

Wskazówki: By ciasteczka były ładnie wyrośnięte i niepłaskie, musimy zwrócić uwagę na dwie kwestie. Masło nie powinno być zbyt miękkie. Nie należy też pomijać etapu chłodzenia ciasta przed pieczeniem.

Więcej o: