Przepisów na ciasteczka z czekoladą jest cała masa. Choć składniki i sposób przygotowania z grubsza się powtarzają, są takie receptury, które po prostu zawsze się sprawdzają i zawsze wszystkim smakują. Taką mamy dla was dziś. Nasza redakcyjna koleżanka przetestowała ją kilka razy i zawsze wraca do tego samego przepisu.
Robiłam je i potwierdzam: naprawdę są genialne. Zawsze robię je na weekend
- powiedziała. Nas sprawdzone przepisy cieszą bardziej niż sterta prezentów pod choinką, dlatego chętnie podzielimy się nim także z wami. Zanim jednak o ciasteczkach z czekoladą, sprawdźcie też, jak zrobić inne - równie hitowe - ciasteczka budyniowe:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski i mieszamy. W osobnej misce ucieramy masło i oba rodzaje cukru. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i miksujemy krótko na małych obrotach. Następnie w 2-3 turach wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec wsypujemy czekoladę i całość łączymy za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a blaszki wyściełamy pergaminem. Na nich układamy porcje ciasta. Dobrze użyć do tego celu łyżki do lodów. Ciasteczka z czekoladą wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 8-13 minut w zależności od wielkości. Po upływie 8 minut monitorujemy ciasteczka. Będą gotowe, jeśli brzegi będą rumiane.
Ciasteczka z czekoladą wyciągamy z piekarnika i studzimy - najpierw na blaszce, a potem przekładamy je na kratkę. Na początku mogą być miękkie, ale skruszeją w trakcie studzenia.
Wskazówki: By ciasteczka były ładnie wyrośnięte i niepłaskie, musimy zwrócić uwagę na dwie kwestie. Masło nie powinno być zbyt miękkie. Nie należy też pomijać etapu chłodzenia ciasta przed pieczeniem.