Naleśniki z mięsem mielonym idealne na dzisiejszy obiad. Przepis na naleśniki meksykańskie

Jeśli naleśniki, to ser i słodki dżem? Niekoniecznie. Naleśniki z mięsem mielonym, czyli naleśniki meksykańskie, to świetna alternatywa. Przygotowuje się je bardzo szybko, są pożywne i nawet małe niejadki zjadają je ze smakiem. Pamiętajmy, aby w porcji dla dzieci nie dodawać pikantnych papryczek!

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki meksykańskie. Składniki:

Naleśniki meksykańskie. Farsz

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400 g mielonego mięsa,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • ostra papryczka - opcjonalnie,
  • przyprawy: słodka papryka w proszku, oregano, kurkuma, sól i pieprz.

Naleśniki meksykańskie. Dodatki:

  • szklanka startego sera – na przykład cheddar,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili.
Zobacz wideo

Naleśniki meksykańskie. Przygotowanie:

Naleśniki meksykańskie różnią się od klasycznych wyłącznie farszem. Samo ciasto jest takie samo jak w przypadku naleśników słodkich. Dlatego polecamy ten przepis na naleśniki:

Gdy naleśniki mamy gotowe, czas na farsz. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Opcjonalnie dodaj ostrą papryczkę drobno pokrojoną. Następnie dodaj mięso mielone i smaż wszystko przez 15 minut. Dopraw do smaku przyprawami i wlej wraz z zalewą kukurydzę, fasolę oraz pomidory. Ponownie smaż wszystko przez 10 minut. Gdy farsz zgęstnieje, dopraw ponownie do smaku i przełóż go na naleśniki. Zawijaj ruloniki.

Tak przygotowane naleśniki meksykańskie przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wszystko obficie startym serem oraz oregano i płatkami chili.

Naleśniki z mięsem mielonym piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z sosem pomidorowym, na przykład z tego przepisu

Więcej o: