Naleśniki meksykańskie różnią się od klasycznych wyłącznie farszem. Samo ciasto jest takie samo jak w przypadku naleśników słodkich. Dlatego polecamy ten przepis na naleśniki:
Gdy naleśniki mamy gotowe, czas na farsz. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Dodaj pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Opcjonalnie dodaj ostrą papryczkę drobno pokrojoną. Następnie dodaj mięso mielone i smaż wszystko przez 15 minut. Dopraw do smaku przyprawami i wlej wraz z zalewą kukurydzę, fasolę oraz pomidory. Ponownie smaż wszystko przez 10 minut. Gdy farsz zgęstnieje, dopraw ponownie do smaku i przełóż go na naleśniki. Zawijaj ruloniki.
Tak przygotowane naleśniki meksykańskie przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp wszystko obficie startym serem oraz oregano i płatkami chili.
Naleśniki z mięsem mielonym piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj z sosem pomidorowym, na przykład z tego przepisu: