Idealne naleśniki mają być delikatne, ale elastyczne. Jak je zrobić? Przepis Magdy Gessler to hit

Przepis na naleśniki Magdy Gessler jest bardzo lubiany przez wiele domowych kucharek i kucharzy. Nic dziwnego - restauratorka podzieliła się przepisem wprost idealnym. Dzięki perfekcyjnie zbalansowanym składnikom naleśniki są delikatne, ale się nie rwą. Jak wygląda przepis na naleśniki Magdy Gessler? Sprawdźcie.

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Restauratorka chętnie dzieli się swoimi pomysłami na ulepszanie dań. Czasem są bardziej zaawansowane, innym razem zupełnie proste. Tak się stało w przypadku ciasta na pierogi, które ma przecież zaledwie trzy składniki. Mimo to łatwo popełnić błąd, przez co pierożki się nie lepią albo rozpadają podczas gotowania. O tym, jak tego uniknąć, pisaliśmy w osobnym artykule:

Dziś mamy dla was przepis na naleśniki Magdy Gessler. To zaledwie kilka produktów, lecz jeśli połączymy je w nieodpowiednich proporcjach, nasze placki będą zbyt cienkie lub zbyt grube. Przez to nie będą plastyczne i będą się rozpadać podczas zwijania z farszem. Jak przygotować odpowiednie ciasto na naleśniki?

Przepis na naleśniki Magdy Gessler - składniki:

  • 1.5 szklanki mleka
  • 1.5 szklanki wody (jeśli użyjecie gazowanej, naleśniki będą bardziej puszyste)
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • klarowane masło do smażenia

Przepis na naleśniki Magdy Gessler - krok po kroku:

Przygotowanie naleśników rozpoczynamy od ubicia jajek z odrobiną soli. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Warto mąkę pozostawić na koniec i wsypać ją w 2-3 turach, dzięki czemu łatwiej będzie rozbić powstające grudki podczas mieszania. Gdy ciasto będzie idealnie gładkie, sprawdzamy jego konsystencję. Zamaczamy w nim łyżkę i obserwujemy, jak masa spływa po jej grzbiecie. Perfekcyjne ciasto powinno swobodnie opadać, lecz pozostawiać cienką warstwę na sztućcu.

Gdy ciasto mamy już gotowe pora na smażenie. Rozgrzewamy porządnie patelnię i dodajemy odrobinę masła. Najlepiej użyć klarowanego, bo nie będzie się przypalało w trakcie smażenia. Wylewamy porcję ciasta na naczynie i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Smażymy na średnim ogniu, aż placek będzie rumiany z obu stron.

Pierwszy naleśnik zwykle wam nie wychodzi? To przez jeden popularny błąd. Pisaliśmy o nim jakiś czas temu:

Przepis na naleśniki Magdy Gessler - jak sami widzicie - jest banalnie prosty. Dzięki idealnym proporcjom placki będą zawsze idealne. Teraz pozostaje już tylko wybrać ulubiony farsz. My polecamy naleśniki ze szpinakiem i mascarpone, po meksykańsku albo na słodko - z serem lub truskawkami (poza sezonem mogą być mrożone!

Zobacz wideo Sprawdźcie, jak zrobic naleśniki opo meksykańsku. Poezja!
Więcej o:
Copyright © Agora SA