Restauratorka chętnie dzieli się swoimi pomysłami na ulepszanie dań. Czasem są bardziej zaawansowane, innym razem zupełnie proste. Tak się stało w przypadku ciasta na pierogi, które ma przecież zaledwie trzy składniki. Mimo to łatwo popełnić błąd, przez co pierożki się nie lepią albo rozpadają podczas gotowania. O tym, jak tego uniknąć, pisaliśmy w osobnym artykule:
Dziś mamy dla was przepis na naleśniki Magdy Gessler. To zaledwie kilka produktów, lecz jeśli połączymy je w nieodpowiednich proporcjach, nasze placki będą zbyt cienkie lub zbyt grube. Przez to nie będą plastyczne i będą się rozpadać podczas zwijania z farszem. Jak przygotować odpowiednie ciasto na naleśniki?
Przygotowanie naleśników rozpoczynamy od ubicia jajek z odrobiną soli. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Warto mąkę pozostawić na koniec i wsypać ją w 2-3 turach, dzięki czemu łatwiej będzie rozbić powstające grudki podczas mieszania. Gdy ciasto będzie idealnie gładkie, sprawdzamy jego konsystencję. Zamaczamy w nim łyżkę i obserwujemy, jak masa spływa po jej grzbiecie. Perfekcyjne ciasto powinno swobodnie opadać, lecz pozostawiać cienką warstwę na sztućcu.
Gdy ciasto mamy już gotowe pora na smażenie. Rozgrzewamy porządnie patelnię i dodajemy odrobinę masła. Najlepiej użyć klarowanego, bo nie będzie się przypalało w trakcie smażenia. Wylewamy porcję ciasta na naczynie i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Smażymy na średnim ogniu, aż placek będzie rumiany z obu stron.
Pierwszy naleśnik zwykle wam nie wychodzi? To przez jeden popularny błąd. Pisaliśmy o nim jakiś czas temu:
Przepis na naleśniki Magdy Gessler - jak sami widzicie - jest banalnie prosty. Dzięki idealnym proporcjom placki będą zawsze idealne. Teraz pozostaje już tylko wybrać ulubiony farsz. My polecamy naleśniki ze szpinakiem i mascarpone, po meksykańsku albo na słodko - z serem lub truskawkami (poza sezonem mogą być mrożone!