Jak zrobić gołąbki? A może jeden, ale za to gigantyczny? Syn Magdy Gessler podzielił się genialnym przepisem

Jak zrobić gołąbki? Choć przepis jest prosty, wiele osób unika przygotowywania ich na własną rękę. Cały proces zajmuje bowiem trochę czasu i wymaga nieco wprawy. Z rozwiązaniem przychodzi Tadeusz Muller.

Gołąbek gigant raz proszę!

Sposobów na uniknięcie zwijania gołąbków jest kilka. Można pokusić się o przygotowanie oszukanych gołąbków, czyli - mocno upraszczając - zrobienia mielonych z kapustą w środku. Innym pomysłem jest zupa gołąbkowa, gdzie również wszystkie składniki pływają w jednym sosie. Syn najsłynniejszej restauratorki w swoim programie "Z gruntu zdrowo" podzielił się własnym patentem. Zamiast kilkunastu gołąbków można zrobić jeden - gigantyczny.

Oszukane gołąbkiOszukane gołąbki, czyli wersja bez zawijania. Jaki sos do gołąbków? Sprawdzi się nie tylko pomidorowy

Jak zrobić gołąbki w wersji gigantycznej?

Składniki:

  • kapusta włoska
  • 1,7 kg ziemniaków
  • cebula
  • marchewka
  • pieczarki w ilości wedle uznania
  • boczniaki w ilości wedle uznania
  • kapusta kiszona w ilości wedle uznania
  • jajko
  • mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane w ilości wedle uznania
  • sól i pieprz
  • niewielka porcja włoszczyzny z kapustą
Zobacz wideo

Jak zrobić gołąbki giganty według Tadeusza Mullera - krok po kroku:

Rozpoczynamy od obgotowania kapusty. Szef kuchni poleca właśnie włoską z uwagi na jej elastyczność i apetyczny wygląd. Gotujemy ją pod przykryciem przez 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy. 1,2 kg miksujemy na papkę, a pozostałą część gotujemy w osolonej wodzie. Surową masę odsączamy, ale płyn zachowujemy, zaś ugotowane ziemniaki miksujemy na gładko. Następnie marchew blendujemy z cebulą i dusimy na patelni przez kilka chwil. W osobnym naczyniu podsmażamy pokrojone grzyby do momentu, aż pozbędziemy się większości wody. W dużej misce łączymy oba rodzaje ziemniaków, marchew z cebulą, grzyby, jajko, mąkę lub płatki owsiane oraz posiekaną wcześniej kapustę kiszoną.

Nadziewamy kapustę. Wyjmujemy ją z wody i układamy na ściereczce lub gazie. Delikatnie rozchylamy liście, usuwamy, uważając, by liście dalej trzymały się całości. Głąb siekamy i dodajemy do farszu. Do środka kapusty wkładamy część masy i otulamy ją wewnętrznymi liśćmi. Na nich znów rozsmarowujemy masę i otulamy całość. Powtarzamy czynność, prawie do końca liści. Ostatnimi okrywamy gołąbka. Następnie łapiemy za przeciwległe końce ściereczki czy gazy, na której znajduje się nasza nadziana kapusta i dość ściśle je związujemy. Robimy to samo z pozostałymi rogami.

Filmik z instruktażem, jak to dokładnie zrobić, znajdziemy pod tym linkiem>>.

Na dnie dużego garnka umieszczamy porcję włoszczyzny oraz nasz gigantyczny gołąbek. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości naczynia, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem przez godzinę.

Gotowy gigantyczny gołąbek wyciągamy ostrożnie z garnka i rozwijamy gazę. Kroimy go na porcje, a każdą z nich serwujemy z ulubionym sosem. Jakim? Nierzadko wybór pada na wersję grzybową. Najczęściej jednak przygotowujemy sos pomidorowy. Sprawdźcie nasz przepis na uniwersalny sos - idealny do gołąbków, spaghetti i innych potraw.

Sos pomidorowySos pomidorowy do gołąbków czy spaghetti? Nasz przepis wykorzystasz do wielu dań

 

Co sądzicie o takim przepisie na gigantyczny gołąbek? Pokusicie się o jego przygotowanie?

Więcej o: