Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Chłodna pogoda sprawia, że coraz częściej mamy ochotę na rozgrzewające dania. Dziś mamy dla was przepis na doskonały nadzienie do pysznych pierogów, które najlepiej podać z gorącym barszczem. Jesteście ciekawi, jak Magda Gessler robi farsz z kapustą i grzybami? Mamy przepis.
Składniki:
Suszone grzyby wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy także liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz. Gotujemy, aż grzyby zmiękną. Można też je po prostu zalać gorącą wodą i odstawić na trzy godziny przed przygotowaniem farszu.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę, doprawiamy kminkiem i podsmażamy. Do dużego garnka wrzucamy kapustę. Dodajemy ugotowane grzyby. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Wlewamy sok z kiszonej kapusty, doprawiamy szczyptą cukru lub odrobiną miodu, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy w garnku, aż kapusta zmięknie. Gdy lekko przestygnie, wyjmujemy ją na deskę i siekamy ostrym nożem.
Przygotowujemy ciasto na pierogi (z mąki, soli i letniej wody). Na wycięte z ciasta kółeczka nakładamy porcje farszu. Lepimy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Pierogi podajemy z cebulką przesmażoną na oleju i porcją czerwonego barszczu.
Wskazówka: Taki farsz można wykorzystać również do przygotowania pysznych pasztecików z ciasta drożdżowego lub krokietów.