Najlepsze pierogi? Z kapustą i grzybami. Sprawdźcie przepis Magdy Gessler na idealny farsz

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, które w wielu rodzinach ląduje na wigilijnym stole. Chociaż do Świąt jeszcze trochę czasu, zachęcamy do wypróbowania przepisu na idealny farsz według Magdy Gessler. Pierogi z ciepłym barszczykiem to w końcu idealna potrawa też na jesień!

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Chłodna pogoda sprawia, że coraz częściej mamy ochotę na rozgrzewające dania. Dziś mamy dla was przepis na doskonały nadzienie do pysznych pierogów, które najlepiej podać z gorącym barszczem. Jesteście ciekawi, jak Magda Gessler robi farsz z kapustą i grzybami? Mamy przepis.

Idealny farsz na pierogi z kapustą i grzybami - przepis

Składniki:

  • ok. 500 g kapusty kiszonej niepłukanej (musi być bardzo kwaśna),
  • dwie garści suszonych grzybów leśnych,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • olej do smażenia,
  • sok z kapusty,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka goździków,
  • cukier lub miód lipowy
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Jak zrobić farsz na pierogi z kapustą i grzybami?

Suszone grzyby wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy także liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz. Gotujemy, aż grzyby zmiękną. Można też je po prostu zalać gorącą wodą i odstawić na trzy godziny przed przygotowaniem farszu.

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę, doprawiamy kminkiem i podsmażamy. Do dużego garnka wrzucamy kapustę. Dodajemy ugotowane grzyby. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Wlewamy sok z kiszonej kapusty, doprawiamy szczyptą cukru lub odrobiną miodu, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy w garnku, aż kapusta zmięknie. Gdy lekko przestygnie, wyjmujemy ją na deskę i siekamy ostrym nożem.

Przygotowujemy ciasto na pierogi (z mąki, soli i letniej wody). Na wycięte z ciasta kółeczka nakładamy porcje farszu. Lepimy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. Pierogi podajemy z cebulką przesmażoną na oleju i porcją czerwonego barszczu.

Wskazówka: Taki farsz można wykorzystać również do przygotowania pysznych pasztecików z ciasta drożdżowego lub krokietów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA