Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na Gazeta.pl.
Dla jednych miłe wspomnienie dzieciństwa, dla innych prawdziwy koszmar. Jeśli należycie do pierwszej grupy, nie ma powodu, by nie zrobić ich na dzisiejszy obiad. Jeżeli wzbudzają w was traumatyczne przeżycia - może warto je odczarować i przygotować w naprawdę pysznym - bo własnym - wydaniu?
A skoro już jesteśmy w temacie stołówkowego jedzenia, jakie są wasze wspomnienia? Otworzyliśmy szkolną kronikę:
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo. Ile czasu powinno to zająć? Wszystko zależy od ich wielkości. Więcej o tym:
W międzyczasie przygotowujemy sos musztardowy. W rondelku rozpuszczamy masło, po czym wsypujemy niezbyt czubatą łyżkę mąki. Całość zasmażamy przez chwilę, następnie dodajemy musztardę, bulion i pieprz. Miksturę mieszamy rózgą, a najlepiej sprężynką do rozbijania grudek, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka.
Jajka w sosie musztardowym już prawie gotowe. Pozostało nam tylko złożyć danie. Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na połówki lub na ćwiartki. Podajemy je z przygotowanym wcześniej sosem i ugotowanymi ziemniakami. Voila!
Jajka w sosie musztardowym to jeden wariant tego dania. Bez obaw można podać je także z sosem chrzanowym albo koperkowym. Zamiast ziemniaków dodaje się także ryż, a jeśli lubicie trochę jarzynki w obiedzie, dorzućcie trochę buraczków. To świetny pomysł na obiad bez mięsa!