Barszcz czerwony czysty. Magda Gessler dodaje do niego zaskakujący składnik, który zmienia jego smak

Barszcz czerwony to nieodłączny element wigilijnego stołu. Ten smak i aromat to kwintesencja polskiej kuchni, a Magda Gessler wie, jak go podrasować - dodaje składnik, który sprawi, że barszcz nabierze charakteru i będzie nieziemsko pyszny.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl

Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez pysznego, aromatycznego barszczu czerwonego. Tradycyjny barszcz czerwony z dodatkiem uszek jest chyba najbardziej oczekiwaną potrawą na świątecznym stole. Jego wykonanie jest naprawdę proste, a dzięki temu składnikowi, barszcz czerwony zyska nowy wymiar - wystarczy zaufać Magdzie Gessler, której barszcz czerwony słynie na całym świecie - chwali go sama Sharon Stone. 

7Fried,Chicken,Chop.,Home,Fried,Chicken,Chop,On,A,WoodenPomysł na szybki obiad? Pierś z kurczaka po parysku sprawdzi się idealnie

Barszcz czerwony Magdy Gessler - przepis:

Składniki:

7Baked,Gingerbread,Cookies,On,A,Baking,Tray,Inside,Of,AnDelikatne, a jednocześnie chrupiące. Kluczem do tych pierniczków jest mąka

  • 3 kg buraków
  • pół selera
  • dwie pietruszki
  • por
  • 2 duże cebule
  • 4 kwaśne, polskie jabłka
  • 5 łyżek octu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • suszone grzyby (borowiki)

Sposób wykonania: 

Zobacz wideo

Połowę buraków należy upiec w łupinach w piekarniku, drugą połowę kroimy lub ścieramy na tarce. Korzeń selera, pietruszki i cebule z dodatkiem buraków zalewamy wodą - koniecznie taką ilością, by tylko przykryła warzywa, to bardzo ważne, wtedy barszcz będzie wyrazisty. Całość zagotowujemy, następnie dodajemy odrobinę octu, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i odrobinę cukru. Kiedy warzywa zmiękną, wywar przelewamy do garnka, w którym są już starte upieczone buraki. Wywar gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dolewamy około 0.5 litra wywaru z prawdziwków (można ugotować je z dodatkiem liścia laurowego), dodajemy czosnek, upieczone w piekarniku cebule oraz skórki kwaśnych jabłek. Całość odstawiamy na całą noc i następnego dnia możemy cieszyć się wspaniałym smakiem barszczu czerwonego. Smacznego!

Więcej o: