Więcej pysznych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl
Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez pysznego, aromatycznego barszczu czerwonego. Tradycyjny barszcz czerwony z dodatkiem uszek jest chyba najbardziej oczekiwaną potrawą na świątecznym stole. Jego wykonanie jest naprawdę proste, a dzięki temu składnikowi, barszcz czerwony zyska nowy wymiar - wystarczy zaufać Magdzie Gessler, której barszcz czerwony słynie na całym świecie - chwali go sama Sharon Stone.
Składniki:
Sposób wykonania:
Połowę buraków należy upiec w łupinach w piekarniku, drugą połowę kroimy lub ścieramy na tarce. Korzeń selera, pietruszki i cebule z dodatkiem buraków zalewamy wodą - koniecznie taką ilością, by tylko przykryła warzywa, to bardzo ważne, wtedy barszcz będzie wyrazisty. Całość zagotowujemy, następnie dodajemy odrobinę octu, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i odrobinę cukru. Kiedy warzywa zmiękną, wywar przelewamy do garnka, w którym są już starte upieczone buraki. Wywar gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie dolewamy około 0.5 litra wywaru z prawdziwków (można ugotować je z dodatkiem liścia laurowego), dodajemy czosnek, upieczone w piekarniku cebule oraz skórki kwaśnych jabłek. Całość odstawiamy na całą noc i następnego dnia możemy cieszyć się wspaniałym smakiem barszczu czerwonego. Smacznego!