Ciasto wiśniowy ogród - jak pyszne, jak piękne. Podpowiadamy, jak się za nie zabrać

Szukacie pomysłów na pyszne ciasto? Wiśniowy ogród poleca się wszystkim wielbicielom domowych łakoci. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne ciasto pachnące wiśniami.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jesienią większość przepisów na ciasta to pełne jabłek szarlotki czy pachnące cynamonem marchewkowce. Dziś dla odmiany mamy dla was wspomnienie lata. Sprawdźcie, jak zrobić ciasto wiśniowy ogród.

BTired,Mother,With,Upset,Baby,Suffering,With,Post,Natal,Depression.Wielu rodziców jest zaskoczonych, że to już. Dziecko zmienia się nie do poznania

Ciasto wiśniowy ogród - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 800 g mielonego twarogu sernikowego,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Na frużelinę wiśniową:

  • 500 g wiśni (rozmrożonych lub ze słoika, odsączonych),
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wodzie,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić ciasto wiśniowy ogród?

Przygotowujemy ciasto: w misce ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy masło i łączymy. Porcjami wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy, a powstała masę wylewamy do okrągłej formy. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Przygotowujemy frużelinę: Wiśnie wysypujemy na patelnię lub do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do kubeczka zbieramy kilka łyżek powstałego soku, wsypujemy do niego mąkę ziemniaczaną, rozrabiamy i wlewamy do owoców. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy żelatynę, całość łączymy i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy masę serową: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie porcjami dodajemy mielony twaróg i wszystko dokładnie łączymy.

Przygotowujemy ciasto wiśniowy ogród: Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy masę serową. Wierzch polewamy frużeliną. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby schłodziło się przed podaniem.

Więcej o: